Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

«Η έξαρση των πυρκαγιών και το χρέος της δασοπροστασίας»

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης
Oι πυρκαγιές που εκδηλώνονται σε διάφορα σημεία της χώρας κατά τις θερινές περιόδους, επαναφέρουν με ιδιαίτερη έμφαση το διαχρονικό και πολυσήμαντο ζήτημα της δασοπροστασίας, από τις μόνιμες αιτίες που απειλούν τα διαρκώς απομειούμενα δάση του τόπου.

Ο δασικός πλούτος σήμερα, απειλείται περισσότερο ίσως από ποτέ, όχι μόνο από τους εμπρηστές αλλά και από τους πάσης φύσεως καταπατητές που επιδιώκουν την εκχέρσωση δασικών εκτάσεων για την ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων. 

Αυτές οι απειλές κατά του δασικού μας πλούτου υποθάλπονται από την έλλειψη σαφούς σχεδιασμού και οργάνωσης εκ μέρους των αρμοδίων που είναι εντεταλμένοι προς τούτο. 

Με αφορμή  την έξαρση των πυρκαγιών που απασχολούν την επικαιρότητα, στην συλλογική μνήμη επανέρχονται οι εφιαλτικές εικόνες  από τις μεγάλες                πυρκαγιές που προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές δασών σε διάφορες περιοχές,  όπου θρηνήθηκαν θύματα και χάθηκαν περιουσίες.

Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο αναθέτει στην κεντρική διοίκηση την ευθύνη οργάνωσης της δασοπροστασίας, η οποία πλημμελώς διαδραματίζει αυτό το ρόλο, ενώ η αυτοδιοίκηση έχει αποστερηθεί από σχετικές αρμοδιότητες.

Παρά ταύτα όμως και παρά την κείμενη νομοθεσία, η προστασία των δασών δεν παύει να είναι υπόθεση κάθε περιφερικής αρχής, κάθε φορέα και κάθε πολίτη.

Έτσι παρά το γεγονός ότι τα αναγκαία έργα πυροπροστασίας δεν επιτελούνται ή επιτελούνται κατά αποσπασματικό τρόπο, είναι απολύτως αναγκαίο να ενεργοποιηθεί άμεσα και έγκαιρα ο τοπικός παράγων με την κατασκευή ή τον καθαρισμό διόδων στις υψηλής επικινδυνότητας περιοχές, την περιφρούρηση από τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες και την ενεργοποίηση όσο πιο πολλών γίνεται μέσα από συγκεκριμένο επιχειρησιακό προγραμματισμό.

Για την πυροπροστασία πολλά λέγονται αλλά συνήθως ελάχιστα γίνονται, παρά τις σημαντικές προσπάθειες των πυροσβεστών και των εθελοντών. Και αυτό γιατί προϋποτίθεται κόστος το οποίο δεν καλύπτεται στο βαθμό που είναι αναγκαίο. 

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι παραμένουν σε επικίνδυνη εκκρεμότητα παλαιότερες κυβερνητικές αποφάσεις, που ενθαρρύνουν την ευρεία εκχέρσωση δασικών εκτάσεων, παρά την γενική αντίθεση των τοπικών κοινωνιών. 

Η ανάμνηση των μεγάλων πύρινων  καταστροφών του παρελθόντος, αναζωπυρώνει μια πρόκληση η οποία πλην άλλων μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την πλέον αποτελεσματική και ασφαλή διαφύλαξη των δασών μας. 

Προς τούτο επιβάλλεται να νομοθετηθεί η απόδοση των σχετικών αρμοδιοτήτων με όλους τους αναγκαίους πόρους που απαιτούνται για την δασοπροστασία, στις αυτοδιοικητικές αρχές και στις στις τοπικές κοινωνίες. 

Με το ζήτημα της διαφύλαξης του δασικού μας πλούτου, αναφύονται συγκεκριμένα κεφαλαιώδη ζητήματα τα οποία ως κοινωνία οφείλουμε να θέσουμε κατά προτεραιότητα για την ζωή και το μέλλον μας.

Το δάσος είναι ένα απ’ αυτά αφού συμβάλει αποφασιστικά στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας και αν μη τι άλλο αποτελεί κίνητρο ανάπτυξης των ορεινών μας περιοχών.

Εκτιμάται ως αυτονόητο το χρέος των αρμοδίων αρχών, των φορέων αλλά και των ενεργών πολιτών να αναδεικνύουν συνεχώς την αναγκαιότητα της δασοπροστασίας η οποία διασφαλίζει το πράσινο της πατρίδας μας με όλα τα ευεργετήματα που αυτό συνεπάγεται.

Στην πατρίδα μας παραμένουν ακόμα απαράμιλλης ωραιότητας δάση που προσφέρουν δώρα μοναδικής αξίας.

Η ανάπτυξη της δασοπροστασίας αποτελεί συνολική  ευθύνη, ώστε να διαφυλαχθεί  ο δασικός πλούτος του τόπου και αυτή η εξαιρετική εύνοια της φύσης να κληροδοτηθεί στις επόμενες γενεές.

13 σχόλια:

  1. Το δάσος είναι ζωή αλλά όταν δεν προστατευετε και δεν καθαρίζεται, αργά η γρήγορα θα πάρει φωτιά από ανεγκεφαλους.Το δασαρχείο της Βέροιας δεν κάνει κάτι ίσως κλείσιμο του δρόμου,ίσως μπάρες,ίσως και φύλακες αλλά τα λεφτά πάνε για άλλους σκοπούς.Οσο για τον περιβόητο Δήμο Βέροιας ΑΠΩΝ ως συνήθως, πότε θα μεριμνήσετε και εσείς για κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς και οι παππούδες μας , τόσα χρόνια δεν είδαμε φωτιά , γλεντούσαμε στα πεύκα με τις σούβλες , σεβασμό προς το δάσος με αγάπη ..... και όταν φεύγαμε αργά το απόγευμα ο καθένας καθάριζε την περιοχή του . Είχαμε μόνο έναν προστάτη του δάσους τον λαλά Κόλα Β........ , με το άλογο καβάλα έκαμνε έλεγχο από το πρωί έως το βράδυ....έριχνε και κανένα τσιπουράκι με τον λαλά Σωτήρη Δ.... στον μπαμπά Νάκο Π......αυτά Θεόδωρος !

      Διαγραφή
    2. Διόρθωση "στον μπάρμπα Νάκο"

      Διαγραφή
  2. δασοπροστατες ηταν οι βοσκοι με τα ζωα, ομως ο κομπασμος και η ξιπασια των κοινωνιων χρονο συν το χρονο τους ωθησε να τα παρατησουν.εκει που βοσκουν βοσκαν ζωα ακομα και φωτια να πιασει θα καψει 1 στρεμα 2 στρεματα καποια στιγμη αυτοπεριοριζεται χωρις καν πυροσβεστικο οχημα.
    και φυσικα το πιο γελιο ειναι να ελεγες στους ανθρωπους που ζουσαν στα βουνα και στα λιβαδια πριν 30-50 χρονια να μην αναβουν φωτια το καλοκαιρι. θα σε περναν με τις πετρες.

    αυτα απο ενα άσημο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ότι γινόταν κάτι πριν 50 χρόνια δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνεται το ίδιο μια ζωή. Πριν 50 χρόνια χιόνιζε 5 μήνες το χειμώνα και το καλοκαίρι κάθε εβδομάδα έριχνε και μια βροχή με αποτέλεσμα να υπάρχουν νερά παντού και υγρασία και χόρτα υγρά και πράσινα παντού, τα οποία δεν καίγονται εύκολα. Σήμερα οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές και θα πρέπει να προσαρμοστούμε πολίτες, επιχειρήσεις και κράτος ανάλογα. Αυτό δεν έχει γίνει ακόμα για αυτό και δυσκολευόμαστε να το διαχειριστούμε όλοι.
      Αν δεν προσαρμοστούμε άμεσα όμως πολύ φοβάμαι ότι για κάποια ζητήματα θα είναι πολύ αργά.

      Διαγραφή
    2. 13 Αυγούστου 2024 στις 12:31 μ.μ. Σωστά , αλλά τότε μόνο πηγάδια είχανε στο βουνό και το νερό λίγο με μεγαλύτερη οικονομική ζωή και περισσότερο κόσμο . Αυτά που γράφεις δεν ισχύουν στο βουνό , υπάρχει και σήμερα υγρασία !

      Διαγραφή
    3. Στον Ανώνυμος13 Αυγούστου 2024 στις 4:26 μ.μ.
      Λυπάμαι που θα σε διαψεύσω αλλά πάνε μια βόλτα απο την άσφαλτο και δες τα δάση εχουν αλλάξει χρώμα απο τον Ιούλιο εχουν αρχίσει να ξεραίνονται, πρώτη φορά απο τον Ιούλιο. Τίποτα δεν υπάρχει χλωρό ούτε τα χόρτα. Εκτός και αν μιλάς για άλλη περιοχή και όχι το Βέρμιο και τα Πιέρια.

      Διαγραφή
    4. 13 Αυγούστου 2024 στις 8:36 μ.μ. Κάνεις λάθος , κοιμήσου βράδυ στην "μπάντεα" και έλα να μιλήσουμε , μπες στις οξιές και σκάλισε τα φύλλα χάμω θα 'δείς υγρασία , δεν χάνεται η φύση , μιλάω για το Ξηρολίβαδο (από το ξηρό) ......

      Διαγραφή
  3. Τάσο, διάβασα πάρα πολλά πιο εμπεριστατωμένα κείμενα για το αντικείμενο. Αναφέρεσαι σε Διοίκηση κλπ. Ποια Διοίκηση; Ποια Αυτοδιοίκηση; Ξέρεις απολύτως πως λειτουργεί το Διοικητικό - κομματικό σύστημα, όπως ξέω κι εγώ. Μαζί το συντηρήσαμε. Διοικούν αφού επιλέχθηκαν, ανεπαρκείς αλλα, οσφυοκάμπτες κομματικοί. Αυτοί αναρριχώνται, αυτοί επιλέγονται διαχρονικά και διακομματικά. Εμείς αν δεν βοηθάμε προς τούτο, κάνουμε τους ανήξερους. Τους Κινέζους. Κι ενώ καταστρέψαμε οικονομικά την χώρα, τώρα θα καταστρέψουμε και τον φυσικό πλούτο. Η κτηνοτροφία, ας πούμε, ίσως ήτανε το αποτελεσματικότερο μέτρο δασοπροστασίας. Οι τσοπάνηδες, οι καλύτεροι πυροφύλακες. Όσο για θεσμούς; Άστο καλύτερα. Και δεν έγιναν σήμερα αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ σωστά! Ειδικά εάν συνυπολογιστεί ότι γενικά η μοιρα / καταληξη των μεσογειακών δασών είναι η... φωτιά τότε χρειάζεται υπερβολική προσπάθεια από κράτος και πολίτες για να μετριάσει το κακό. Δυστυχώς και το κράτος και όλοι σχεδόν εμείς δεν φημιζομαστε για την αποτελεσματικότητα μας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. *Δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα: επί τον τύπον των ήλων (κοινώς έξω από τα δόντια)*
    Για να κατανοήσεις ένα πρόβλημα, πρέπει να γνωρίζεις κάποια γεγονότα σε συνδυασμό με κάποιες παρατηρήσεις.
    Ας δούμε μερικά γεγονότα, και παρατηρήσεις:
    -1: ποιος είναι ο επίσημα αρμόδιος.
    > Το 1998 η ευθύνη της κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών περνάει από την Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.
    -2: ποιος (ξέρει να) σβήνει τις φωτιές.
    > Στην δασολογική σχολή υπάρχει ειδικό μάθημα/αντικείμενο για τις δασικές πυρκαγιές. Με δυο λόγια: πρέπει να υπάρχει εποπτεία της περιοχής ευθύνης για άμεση ανίχνευση/επέμβαση, επιφυλακή τις επικίνδυνες περιόδους, η φωτιά σβήνεται όσο το δυνατόν γρήγορα μόλις ανιχνευθεί στη γένεσή της όταν είναι μικρή, οι δασικοί να γνωρίζουν καλά την περιοχή ευθύνης, να έχουν έτοιμο σχέδιο δράσης κατά τομείς, να υπάρχουν όπου πρέπει αντιπυρικές ζώνες σωστά οριοθετημένες και δρόμοι που επιτρέπουν άμεση πρόσβαση μέσων και ανθρώπων, συνέργεια με τον τοπικό πληθυσμό που επίσης ξέρει την περιοχή.
    -3: κάτι για τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα.
    > Η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει αγοράσει τα περισσότερα "εναέρια μέσα" δηλαδή αεροπλάνα και ελικόπτερα. Ταυτόχρονα είναι η χώρα με τις περισσότερες και χειρότερες δασικές πυρκαγιές.
    Το 1998 ήταν τότε η περίοδος πρωθυπουργίας Σημίτη, όπου τα πράσινα σοσιαλιστικά κοράκια εφαρμόζοντας τον λαϊκισμό του εξωτερικού δανεισμού, φτιάχνανε κλίκες για αρπαγή δημόσιου χρήματος, το οποίο έδιναν οι εξωτερικοί χρηματοδότες. Μια κλίκα από αυτούς μπήκαν μια μέρα μέσα σε ένα δωμάτιο, κλείσανε την πόρτα, και στήσανε μια όμορφη δουλίτσα:
    "Κοιτάξτε, οι δασικοί ξέρουν να σβήνουν τις φωτιές, τις σβήνουν όταν είναι μικρές και τέλος. Οι πυροσβέστες δεν ξέρουν, ξέρουν μόνο να σβήνουν κτίρια στις πόλεις. Θα συνεχίζει να υποβαθμίζεται σιγά σιγά η δασική υπηρεσία, από την άλλη θα δώσουμε την αρμοδιότητα στην πυροσβεστική, και θα κάνουμε τις χρηματοδοτήσεις για τα πυροσβεστικά μέσα απόρρητες ώστε να μη δικαιούται ο καθένας να δει τα λεφτά πού πάνε, όπως με το στρατό δηλαδή, να μη μπορεί π.χ. ένας βουλευτής ενός κόμματος να κάνει στη βουλή ερωτήσεις για τα κονδύλια. Εμείς θα τρώμε μίζες και λεφτά για αγορές πυροβεστικών μέσων, αεροπλάνα και ελικόπτερα, χωρίς να μας ελέγχει κανένας. Θα τα πούμε εναέρια μέσα, και θα κάνουμε προπαγάνδα ότι με αυτά σβήνουν εύκολα οι φωτιές. Το θέμα είναι ότι για να χρειάζονται αυτά πρέπει να είναι μεγάλες οι φωτιές, να γίνονται μεγάλες, για αυτό πρέπει να βγάλουμε από τη μέση τους δασικούς που τις σβήνουν όταν είναι μικρές. Καταλάβατε ρε;"
    Και μια ακόμα τελευταία παρατήρηση: τα κόμματα και οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται αλλά οι κλίκες όχι...
    Αυτά για όσους έχουν ολίγη εναπομένουσα φαιά ουσία στον εγκέφαλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ φαιά ουσία έκαψες , κοινώς μας φώτισες πολιτικά , ωραίος επιστήμονας είσαι !

      Διαγραφή
  6. τα δαση εχουν επεκταθει και επεκτεινονται. τα υπολοιπα ειναι απο την ασχετοσυνη των ανεπαφων με την πραγματικότητα των δασων

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ