Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

«Διαβάστηκαν» και φέτος οι φανουρόπιτες στο εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου στη Βέροια


Παραμονή της εορτής του Αγίου Φανουρίου χθες Δευτέρα και πολλοί ήταν οι Βεροιώτες και οι Βεροιώτισσες που τίμησαν τη μνήμη του φτιάχνοντας φανουρόπιτα. Η κάθε μία φτιαγμένη με την δική της συνταγή, πάντα όμως με μονό αριθμό υλικών, 7 ή 9, όπως προστάζει το έθιμο και με ξεχωριστό διάκοσμο, οι περισσότερες καλυμμένες με άχνη.

Τις φανουρόπιτες έφερε ο κόσμος το απόγευμα της Δευτέρας 26 Αυγούστου, στο Ιερό Παρεκκλήσι Αγίου Νικολάου και Αγίου Φανουρίου, επί της Μ. Αλεξάνδρου στη Βέροια, για να τις ευλογήσει ο ιερέας κατά τη διάρκεια του Εσπερινού και στη συνέχεια να τις μοιράσουν στον κόσμο.

Φανουρόπιτες διαβάστηκαν το πρωί της εορτής αλλά θα διαβαστούν και σήμερα το απόγευμα στον εσπερινό και την παράκληση του Αγίου Φανουρίου στις 19:00.
















6 σχόλια:

  1. τα εθιμα και οι παραδοσεις της πιστης δεν ειναι πιστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για δώσε μας με τα φώτα σου εσύ έναν ορισμό της πιστης

      Διαγραφή
    2. Πίστη σημαίνει συχνή προσευχή, νηστεία, εξομολόγηση, ελεημοσύνη, αγώνας για καθαρή ζωή και ΚΥΡΙΩΣ συχνή συμμετοχή μας στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Καλές οι πίτες και τα κεικ μια δυο φορές τον χρόνο, αλλά είναι απλά ένα έθιμο και τίποτα παραπάνω.

      Διαγραφή
  2. Πέρα από την πίστη στον Τριαδικό Θεό, τα ήθη και έθιμα διαχώριζαν τον Έλληνα από τον Τούρκο και για 400 χρόνια κράτησαν ανέπαφη την Ελληνική φυλή και σήμερα τα ονόματά σας δεν είναι Χασάν, Ιμπραήμ Μοχάμεντ.
    Άϊντε, σκεφτείτε και λίγο πιο βαθιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ