Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Επιδότηση για εγκατάσταση αντλίας θερμότητας από τον Σεπτέμβριο του 2024


Το ειδικό πρόγραμμα επιδότησης για την εγκατάσταση αντλίας θερμότητας αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2024 και θα καλύπτει το 50% με 60% του συνολικού κόστους. Το πρόγραμμα θα εφαρμόσει το σύστημα των βαθμοημερών, όπως γίνεται και με το επίδομα θέρμανσης, ώστε οι περιοχές με μεγαλύτερη ανάγκη για θέρμανση να λαμβάνουν προτεραιότητα και μεγαλύτερη επιδότηση. Ο οδηγός του προγράμματος βρίσκεται υπό προετοιμασία, και η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει εντός του φθινοπώρου.

Η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον σταδιακό τερματισμό των καυστήρων πετρελαίου και φυσικού αερίου από το 2025 έχει οδηγήσει σε σημαντικές εξελίξεις. Τα κόστη των αντλιών θερμότητας μειώνονται, ο ανταγωνισμός μεταξύ των κατασκευαστών αυξάνεται, και οι πωλήσεις τους ενισχύονται, ενώ το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2024» που θα ανακοινωθεί σύντομα, θα περιλαμβάνει αυξημένες επιδοτήσεις.

Εκτιμάται ότι το 17% των κτηρίων κατοικίας στην Ελλάδα θα καλύπτει τις θερμικές του ανάγκες με αντλίες, με το ποσοστό αυτό να φτάνει το 91% μέχρι το 2050. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί συστηματικά τη μετάβαση προς τις αντλίες θερμότητας, θέτοντας σαφή όρια για το τέλος των καυστήρων πετρελαίου και φυσικού αερίου μέχρι το 2040.

Παρόλο που οι αντλίες θερμότητας προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα, το κόστος τους παραμένει υψηλό, ειδικά σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς καυστήρες φυσικού αερίου ή πετρελαίου. Για ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων, το κόστος εγκατάστασης μπορεί να φτάσει τα 7.000 έως 8.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ