Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Κατεπείγουσες ενέργειες για την αντιμετώπιση της υγειονομικής «βόμβας» στην Τάφρο 66 ζητάει ο Τσαβδαρίδης

Την άμεση και κατεπείγουσα παρέμβαση των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και Εσωτερικών προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υγειονομική και περιβαλλοντική βόμβα λόγω της μόλυνσης της Τάφρου 66 στην ευρύτερη περιοχή, ζητάει με Ερώτησή του στ Βουλή ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και Βουλευτής ΝΔ Ημαθίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Όπως τονίζει σχετικά, εδώ και αρκετές δεκαετίες η περιοχή όπου διέρχεται η Τάφρος 66, η οποία διανύει μια απόσταση 35km στους Νομούς Ημαθίας και Πέλλας, αντιμετωπίζει ένα σοβαρό υγειονομικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα εξ αιτίας της τεράστιας μόλυνσης των υδάτων της Τάφρου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, για λόγους που, σύμφωνα με τους κατοίκους, σχετίζονται ΚΑΙ με τη λειτουργία των βιομηχανιών ροδακίνου στην ευρύτερη περιοχή.

Υπογραμμίζει δε ότι το εν λόγω πρόβλημα επιδεινώνει σημαντικά την υγεία αλλά και την ποιότητα ζωής των άνω των 15.000 κατοίκων των χωριών που ζουν κατά μήκος της Τάφρου (Δημοτικές Κοινότητες Πολυπλατάνου, Χαρίεσσας, Άνω Ζερβοχωρίου και Αγγελοχωρίου του Δήμου της Νάουσας, Μακροχωρίου, Λυκογιάννης, Νέας Νικομήδειας, Αγ. Μαρίνας, Αγ. Γεωργίου, Διαβατού και Κουλούρας του Δήμου της Βέροιας καθώς και Λιποχωρίου του Δήμου της Σκύδρας), λαμβάνοντας υπόψη ότι στα συγκεκριμένα εδάφη υπήρχε παλαιότερα ένας βιότοπος που έσφυζε από ζωή και οι άνθρωποι κολυμπούσαν και ψάρευαν στα νερά της Τάφρου.

Δυστυχώς όμως, η σημερινή κατάσταση με πλήθος νεκρών ψαριών, φιδιών και χελωνών στα νερά και στις όχθες της, είναι τουλάχιστον τραγική καθώς η δυσοσμία στην περιοχή είναι έντονη και ανυπόφορη ενώ - σύμφωνα και με τις δειγματοληψίες που έχει κατά καιρούς διενεργήσει στην περιοχή της Τάφρου 66 το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) - έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου η ποιότητα του νερού δεν πληροί τα όρια που θέτει η Οδηγία για τα Ύδατα, ειδικά όσον αφορά τα μακροασπόνδυλα και τα διάτομα, που είναι σημαντικοί δείκτες οικολογικής ποιότητας.

Επιπροσθέτως, ο κ. Τσαβδαρίδης τονίζει στην Ερώτησή του ότι ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα της ΤΑΦΡΟΥ 66 είναι και ο καθαρισμός της, καθώς, μετά την πλημμύρα του 1979 ο καθαρισμός της γίνεται σπάνια, εάν όχι καθόλου, με αποτέλεσμα στην ουσία να μιλάμε για μία υγειονομική βόμβα που συνεχίζει να είναι ενεργή λόγω και των φερτών υλικών που ακόμη και σήμερα αλλάζουν συνεχώς τη μορφολογία της Τάφρου.

Με δεδομένες δε τις δραματικές αλλαγές στο περιβάλλον λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια έχουν γίνει αρκετές ενέργειες στο να βρεθεί λύση (καταγγελίες και δημοσιοποίηση του προβλήματος) χωρίς ποτέ να δοθεί λύση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, οι κάτοικοι του συνόλου των περιοχών από τις οποίες διέρχεται η Τάφρος 66 εκφράζουν δικαιολογημένα την τεράστια αγωνία τους και ζητούν μετ’ επιτάσεως λύση στο μείζον αυτό υγειονομικό όσο και περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Ως εκ τούτου, ο κ. Τσαβδαρίδης επισημαίνει ότι καθίσταται επιτακτική η ανάγκη έντασης των περιβαλλοντικών ελέγχων, προκειμένου να υπάρξει σαφής προσδιορισμός των πηγών της μόλυνσης του υδάτινου στοιχείου από τα επεξεργασμένα και ανεπεξέργαστα απόβλητα αλλά και η επιβολή τσουχτερών προστίμων, προκειμένου να αλλάξει επιτέλους η εικόνα του περιβάλλοντος της περιοχής και φυσικά να καλυτερέψει η ποιότητα της ζωής των κατοίκων.

1 σχόλιο:

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ