Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Πόση σύνταξη θα πάρουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανάλογα με τις εισφορές - Δείτε παραδείγματα

Η δεκαετής κρίση και τα μέτρα που συνόδευαν τα μνημόνια οδήγησαν στο σταδιακό και βαθύ κούρεμα των συντάξεων, κάτι που συνεχίζει να αποτυπώνεται στους δείκτες που καταγράφουν το εισόδημα των ασφαλισμένων από συντάξεις. Παρά το γεγονός ότι από το 2023 ξεκίνησαν εκ νέου οι -έστω και ανεμικές- αυξήσεις στις συντάξεις, οι απόμαχοι της δουλειάς συνεχίζουν να ζουν υπό συνθήκες απόλυτης οικονομικής πίεσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «ΗΛΙΟΣ», η μέση σύνταξη τον Ιούνιο ήταν μόλις 816,95 ευρώ ενώ η μέση επικουρική δεν ξεπέρασε τα 196,85 ευρώ. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι σε σύνολο 2.495.464 συνταξιούχων, μόλις 718.000 λαμβάνουν μέση σύνταξη μεγαλύτερη των 1.000 ευρώ μικτά, ενώ σε 467.026 ανέρχονται οι συνταξιούχοι που εισπράττουν συντάξεις με ποσά μικρότερα των 700 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, οι επιλογές των σημερινών ασφαλισμένων ναρκοθετούν σε μεγάλο βαθμό το συνταξιοδοτικό τους μέλλον. Κι αυτό, γιατί η πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοπασχολούμενων επιλέγει την κατώτατη ασφαλιστική κλάση, καταβάλλοντας χαμηλότερες εισφορές από αυτές του αμειβόμενου με τον κατώτατο μισθό. Αυτό, όπως έχει αναφέρει πολλάκις και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, μελλοντικά οδηγεί σε χαμηλή σύνταξη και χαμηλό βιοτικό επίπεδο κατά τη διάρκεια του συνταξιοδοτικού βίου.

Το πρόβλημα

Από τα στοιχεία του υπερταμείου ασφάλισης προκύπτει ότι από τους 1.189.882 μη μισθωτούς ασφαλισμένους, οι 1.057.743 διατήρησαν και το 2024 την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία. Το πρόβλημα που θα κληθούν μελλοντικά να διαχειριστούν οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι είναι η χαμηλή σύνταξη που θα λαμβάνουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

  • Ενδεικτικά, η εισφορά της 1ης κατηγορίας με 30 έτη ασφάλισης οδηγεί σε σύνταξη 658 ευρώ, ενώ στα 35 έτη η παροχή προσεγγίζει τα 754,18 ευρώ για να φτάσει τα 874,62 ευρώ στα 40 έτη ασφάλισης.
  • Όσοι έχουν επιλέξει την δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία και έχουν 30 έτη ασφάλισης εξασφαλίζουν σύνταξη της τάξης των 704 ευρώ ή των 819 ευρώ (για 35 έτη ασφάλισης), ενώ σε περίπτωση που έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια θα προσεγγίσουν 964,33 ευρώ.
  • Σε περίπτωση, όμως, που επιλέξουν να καταβάλλουν την εισφορά της 5ης κατηγορίας και έχοντας 35 έτη ασφάλισης θα δουν μελλοντικά σύνταξη ύψους 1.207,05 ευρώ, ενώ στη σαρανταετία η παροχή θα προσεγγίζει τα 1.500 ευρώ.

Πηγή

4 σχόλια:

  1. Το πρόβλημα δεν είναι ότι το 95% είναι στην πρώτη κατηγορία και θα πάρουν χαμηλή σύνταξη, αλλά ότι το 60% ειναι με ληξιπροσθεσμα χρεη και θα πάρουν σύνταξη από τον Άγιο Πέτρο αφού αποδημησουν εις Κύριον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί νά πληρώσουν κορόιδα είναι,αφού τά θα τούς δώσουν δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα πού δεν θά πάρουν αυτοί πού πλήρωσαν περισσότερα, θά τούς δώσουν επίδομα πετρελαίου, επίδομα ενοικίου, επίδομα κοινωνικού τουρισμού, καί πολλά άλλα τά οποία τα χάνουν αυτοί πού έχουν πληρώσει, καί για επιδόρπιο θά έρθει ένας κατρούγκαλος με τό μαντήλι στο πέτο να κάνει ένα νόμο πού δεν θά πάρεις ούτε αυτά πού έδωσες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν ήσουν τρολ του Μητσοτάκη θα έμπαινα στην διαδικασία να σου απαντήσω. Σε υβρίδια ανθρώπων όμως και κυρίως κομματοσκυλα δεν αξίζει να εξηγείς...

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ