Το πλύσιμο στο χέρι αυτών των αντικειμένων θα αποτρέψει τυχόν ζημιές από τις υψηλές θερμοκρασίες και την ισχυρή πίεση του νερού του πλυντηρίου πιάτων.
Η χρήση της συσκευής για τον καθαρισμό αντικειμένων που δεν είναι ασφαλή για πλυντήριο πιάτων μπορεί να προκαλέσει ζημιά και στο πλυντήριο. Αν και πρέπει πάντα να ελέγχετε τις οδηγίες του κατασκευαστή, υπάρχουν ορισμένα κομμάτια που δεν πρέπει ποτέ να μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων.
8 αντικείμενα που δεν πρέπει να βάζετε στο πλυντήριο πιάτων:
- Προϊόντα πορσελάνης
- Κοφτερά μαχαίρια
- Μαγειρικά σκεύη από χυτοσίδηρο
- Αντικολλητικά τηγάνια
- Μαγειρικά σκεύη από χαλκό
- Ξύλινα αντικείμενα
- Κρυστάλλινα ποτήρια
- Μαγειρικά σκεύη από αλουμίνιο
1.Προϊόντα πορσελάνης
Ακόμα και αν βγάζετε τις εκλεκτές πορσελάνες σας μόνο μία φορά το χρόνο, θα πρέπει να τις καθαρίζετε στο χέρι. «Σε γενικές γραμμές, δεν συνιστάται να βάζετε λεπτή ή ακριβή πορσελάνη στο πλυντήριο πιάτων λόγω της πιθανότητας να προκληθεί ζημιά από τις υψηλές θερμοκρασίες νερού, την ισχυρή πίεση του νερού και τα λειαντικά απορρυπαντικά που προκαλούν ξεθώριασμα του χρώματος» λέει η Vera Peterson, πρόεδρος της Molly Maid, μιας εταιρείας της Neighborly.
2.Κοφτερά μαχαίρια
Τα κοφτερά μαχαίρια μπριζόλας, τα μαχαίρια ψωμιού και άλλα αιχμηρά μαχαίρια πρέπει να πλένονται στο χέρι και να τα στεγνώνετε με μια μαλακή πετσέτα. «Τα αιχμηρά μαχαίρια δεν πρέπει να μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων, καθώς τα αντικείμενα μπορεί να υποστούν ζημιά και να παραμορφωθούν όσο βρίσκονται στο πλυντήριο πιάτων», λέει η Lindsay Jones, υπεύθυνη προϊόντων της Maytag.
3.Μαγειρικά σκεύη από χυτοσίδηρο
Το μαντεμένιο τηγάνι σας έχει πολύ συγκεκριμένες οδηγίες φροντίδας και δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζεται στο πλυντήριο πιάτων. «Τα μαγειρικά σκεύη από χυτοσίδηρο δεν πρέπει να μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων, καθώς μπορεί να εμφανίσουν σκουριά» λέει η Peterson. Αντ’ αυτού, καθαρίστε το με ένα σφουγγάρι ή μια σκληρή βούρτσα και χοντρό αλάτι, ξεπλύνετε και στεγνώστε.
4.Αντικολλητικά τηγάνια
Θέλετε τα αντικολλητικά σας τηγάνια να διατηρήσουν την επικάλυψή τους; Τότε είναι καλύτερο να μην τα βάζετε στο πλυντήριο πιάτων. «Δεν συνιστάται να βάζετε τα αντικολλητικά τηγάνια στο πλυντήριο πιάτων, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες νερού, τα σκληρά απορρυπαντικά και τα λειαντικά καθαριστικά μπορούν να καταστρέψουν την αντικολλητική επίστρωση», λέει η Peterson. Για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των αντικολλητικών τηγανιών σας, είναι καλύτερο να τα πλένετε στο χέρι χρησιμοποιώντας ένα ήπιο απορρυπαντικό και ένα μαλακό σφουγγάρι.
5.Μαγειρικά σκεύη από χαλκό
Τα μαγειρικά σκεύη από χαλκό δεν πρέπει να μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων. Η εκτέλεση ενός κύκλου μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τα αντικείμενα να χάσουν την επικάλυψή τους όταν εκτεθούν στις θερμοκρασίες του ζεστού νερού στο εσωτερικό του μηχανήματος.
6.Ξύλινα αντικείμενα
Οι σανίδες κοπής, τα κουτάλια, οι σαλατιέρες και άλλα αντικείμενα κουζίνας από ξύλο πρέπει να πλένονται στο χέρι. «Τα ξύλινα αντικείμενα δεν πρέπει να μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων, καθώς μπορεί να αρχίσουν να αποχρωματίζονται κατά τη διάρκεια του κύκλου πλύσης» λέει η Jones.
7. Κρυστάλλινα ποτήρια
Τα κρυστάλλινα ποτήρια δεν είναι ασφαλή για πλυντήριο πιάτων, οπότε είναι καλύτερο να είστε προσεκτικοί και να πλένετε αυτά τα κομμάτια στο χέρι. «Αν δεν είστε σίγουροι για τα ποτήρια σας, είναι σημαντικό να ελέγξετε τις οδηγίες του κατασκευαστή πριν τα βάλετε στο πλυντήριο πιάτων» λέει η Peterson.
8. Μαγειρικά σκεύη από αλουμίνιο
Ορισμένα μαγειρικά σκεύη από αλουμίνιο δεν είναι ασφαλή για πλυντήριο πιάτων, οπότε είναι σημαντικό να ελέγχετε τις οδηγίες του κατασκευαστή πριν πλύνετε αυτά τα αντικείμενα. Το πρεσαριστό και το χυτό αλουμίνιο μπορεί να καταστραφεί στο πλυντήριο πιάτων. «Όπως και το χυτοσίδηρο, δεν πρέπει να βάζετε το αλουμίνιο στο πλυντήριο πιάτων, καθώς το απορρυπαντικό, η υψηλή θερμότητα και τα μέταλλα στο νερό σας μπορούν να προκαλέσουν μια αντίδραση που σκουραίνει το μέταλλο» λέει η Peterson. Επιπλέον, η τριβή των αντικειμένων μεταξύ τους μπορεί να χαράξει την επιφάνεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.