Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Αγανακτισμένος ροδακινοπαραγωγός της Βέροιας πέταξε τα ροδάκινα και κόβει παραγωγικά δέντρα

Ρεπορτάζ Χρήστος Βοργιάδης

Οδεύοντας προς το τέλος της φετινής παραγωγής (έπαιξε ρόλο η πρωιμότητα) ροδάκινων και νεκταρινιών οι ροδακινοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς τόσο οι ανοιχτές αλλά και χαμηλές τιμές, αναλογιζόμενοι το υψηλό κόστος παραγωγής στα συμπύρηνα ροδάκινα, όσο και η ακαρπία που «χτύπησε» την παραγωγή σε ροδάκινα και νεκταρίνια, δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας, βάζοντας σε σκέψεις τους καλλιεργητές για στροφή σε άλλες καλλιέργειες αναζητώντας το δρόμο της βιωσιμότητας αφού η συγκεκριμένη παραγωγή κρίνεται πλέον ασύμφορη.

Όπως αναφέρει το imathiotikigi.gr, μεγάλα προβλήματα έχει δημιουργήσει ο παρατεταμένος καύσωνας με τις υψηλές θερμοκρασίες να έχουν ως αποτέλεσμα τη μη φυσιολογική ανάπτυξη των καρπών με συνέπεια να παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της μικροκαρπίας και την παραγωγή να εμφανίζει μεγάλη μείωση με ότι συνεπάγεται αυτό (μείωση εισοδήματος).

«Εδώ και πολλά χρόνια πουλάμε τα προϊόντα μας τζάμπα και με ανοιχτές τιμές με την πολιτεία θεατή. Το κόστος παραγωγής έχει ξεφύγει και η ροδακινοκαλλιέργεια έχει καταστεί ασύμφορη» δήλωσε στον δημοσιογράφο Χρήστο Βοργιάδη, ο ροδακινοπαραγωγός και πρόεδρος της Άμμου Δήμου Βέροιας , Γιώργος Σίτας. 

Όπως αναφέρει «Πέρυσι είχαμε παγετό τον οποίο ονόμασαν ακαρπία με συνέπεια να μην αποζημιωθούμε και το κράτος να μην έχει προβεί σε καμία ενέργεια για την οικονομική στήριξη μας. Τα ίδια προβλήματα και φέτος την άνοιξη με την ακαρπία να μειώνει το εισόδημα μας και τον καύσωνα να προκαλεί μικροκαρπία. Τα εργατικά χέρια τα ψάχνεις με το κιάλι και το μεροκάματο ανέβηκε αρκετά.»

Όλα αυτά προκάλεσαν την οργή του κ. Σίτα, ο οποίος προέβη σε εκρίζωση νέων σχετικά παραγωγικών δέντρων συμπύρηνων ροδάκινων ποικιλίας catherina. Σε ερώτηση μας γιατί έκοψε τα δέντρα και αν τα λυπήθηκε , πήραμε την εξής απάντηση «Λυπάμαι πάνω από όλα τον εαυτό μου, που δουλεύει για άλλους και μάλιστα τζάμπα. Έκοψα 5 στρέμματα ποικιλίας catherina (2,5 στρέμματα ηλικίας 7 ετών και 2,5 στρέμματα ηλικίας 10 ετών) και δεν πρόκειται να ξαναφυτεύσω συμπύρηνα ροδάκινα καθώς η καλλιέργεια είναι ασύμφορη με τις τιμές που μας δίνουν οι βιομήχανοι». 

Και πρόσθεσε «Προχτές πέταξα 60 κλούβες συμπήρηνα γιατί μου είπαν ότι δεν τα παραλαμβάνουν για καλά και θα έπρεπε να τα παω για την κατηγορία «κλαρίσιο» που είναι ακόμη χαμηλότερη η τιμή. Έτσι προτίμησα να τα πετάξω παρά να τους τα δώσω».

40 σχόλια:

  1. Θα τον εκτιμούσα μόνο αν μας έλεγε με τι καλλιέργεια θα τα αντικαταστήσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει ανακαλυφθει μια καινούρια καλλιέργεια ονομάζεται ΚΑΝΑΠΕΣ. Ότι κάνουν και οι άλλοι.

      Διαγραφή
    2. Θα φυγει Γερμανία όπως έκανα κ εγώ το 2016 με 70 στρ ροδάκινα κ βρήκα την ησυχία μου

      Διαγραφή
  2. Μπράβο και πολύ καλά έπραξε. Και εγώ Πριν 5 χρόνια τα έκοψα και έχω καυσόξυλα για 5 χρόνια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί ρε είστε τόσο τραγικοί;λίγο αξιοπρέπεια δεν υπάρχει;η λέξη αυτογνωσία δε σας λέει κάτι;φταίνε όλοι εκτός από εμάς,ο καιρός,το εργοστάσιο,η ζέστη,καλά ρε θέλετε να σας λυπούνται; Και εγώ έχω ροδάκινα,και τα δικά μου ροδάκινα την ίδια ζέστη είχαν,την ίδια ζήτηση για νερό ,όμως εμένα γιατί δεν έχουν μεοκαρπια ή ακαρπια;γιατί δε έχω μονιλια ή άλλη αρρώστια;γιατί ρε το μέγεθος είναι αυτό που ζητάνε και κάνεις δε μου λέει κάτι κακό για την φετινή παραγωγή; Γιατί ρε τραγικοί εγώ δε λυπήθηκα ούτε να κλαδεψω σωστά,ούτε να τα ταισω σωστά και το κυριότερο δε λυπήθηκα να αραίωσω!! Ξυπνήστε και σταματήστε το κλάμα! Όταν είσαι μέσα στο χωράφι σου και όχι αραλικι στους καφενέδες και πάνω από όλα όταν κάνεις σωστά τις ενέργειες πριν να μαζέψεις χωρίς τσιγκουνιες και μαγκιες το ίδιο το δέντρο θα σε ανταμείψει!! Σταματήστε την κλαψα και δουλέψτε σωστά αλλιώς καλά κάνετε και τα κόβεται,αφήστε τουλάχιστον αυτούς που μπορούν να παράγουν χωρίς να μας παίρνει η μπάλα επειδή εσείς νομίζετε ότι είστε έξυπνοι και όταν δε σας τα παραλαμβάνουν βγάζετε τζάμπα νύχια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε μαλλον εσυ πρεπει να εισαι υπαλληλος βιομηχανιας!η εχεις αγνοια της καταστασης η εισαι βαλτος.εσυ καθησε και δουλεψε για πλουτιζουν οι βιομηχανοι,και τον χειμωνα να ζεις με δανεικα.σιγουρα δεν εισαι αγροτης για να γραφεις ολα τα παραπανω

      Διαγραφή
    2. Η μόνη σωστή απάντηση που διάβασα ! Ο παλιός ο αγρότης είναι μια ζωή μέσα στη μιρλα !

      Διαγραφή
    3. Εσείς όπου είστε ανώνυμοι βάλτε το όνομα σας και κοροιυδεψετε τους αγρότες που παλεύουν για την επιβίωση αλλά είστε και θα είστε τα ανώνυμα λα.ογια πάντα χωρίς τσίπα

      Διαγραφή
    4. 11:39 και κλασικη μουσικη να τα βαλεις τιμη δεν θα παρεις. άιντε

      Διαγραφή
    5. 8:28 ανώνυμε ευτυχώς εσύ που είσαι αγροταρα και πανέξυπνος βρίσκεις σαν λύση το κόψιμο,κοψταααα!! Ένας έξυπνος λιγότερος. Κλαψιαρηδες. Και έχει άλλους 2,3 εξυπνακιες εδώ που μιλάνε για τιμές,αφού λοιπόν είστε σούπερ εσείς και τα ξέρετε όλα γιατί δε τα πουλάς μόνος σου;τι εξαρτιεσαι από τον βιομήχανο;ευτυχώς είστε τόσο έξυπνοι εσείς και τα κόβεται και θα ηρεμήσουμε λίγο.

      Διαγραφή
    6. Αν έβγαινες επώνυμα τότε θα σου έλεγα μπράβο..

      Διαγραφή
    7. Ζερβός Νίκος;;μην τα βάζεις ποτέ με ηλίθιο αγρότη,θα χάσεις στο λεπτό,η αγροτική ηλιθιότητα μερικών είναι ανίκητη. Υπάρχουν αγρότες με κακαλα και τους βγάζεις το καπέλο υπάρχουν όμως και κάτι αγροτες_κακαλα που νομίζουν με εξυπνάδες και μαγκιες θα την βγάλουν όπως μάθανε πάντα,στο τζάμπα δηλαδή,αλλά το τζάμπα παιθανε προ πολλού!! Οπότε άσε να τα κόψουν μπας και δούμε και εμείς άσπρη μέρα χωρίς αυτούς.

      Διαγραφή
    8. Εσύ πρέπει να είσαι έμπορος μόνο έτσι είναι καλά

      Διαγραφή
  4. Ασ μας πη τη θα κανει τωρα θα φυγει εξω η θα δουλεψει για αλλους.....καποτε σας εδηναν χρυσα αυγα....80 ....85.....τωρα......🤗

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φέρτα στο ελβακ να τα βάλουμε σε βάζα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παιδί μεγαλωμένο σε χωριά του κάμπου δούλευα 53 Στρέμματα ροδάκινα τα τρία ήτανε νεκταρίνια που είχα τη δουλειά μου και δούλευα με τον πατέρα μου τα ‘χω γράφει με χαρτί και μολύβι μέχρι το 2015 όταν αποφάσισα να φύγω στην Αμερική γύρισα το 21 για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους συνεχίζω να πηγαίνω στο χωριό μου Και αποφάσισα να βάλω λίγες ελιές μόνο και μόνο για ψυχοθεραπεία λυπάμαι τους φίλους που καλλιεργούν ροδάκινα ειλικρινά λυπάμαι δεν βγαίνει παιδιά με τίποτα εσείς που είστε επαγγελματίες πρέπει να βρείτε άλλες καλλιέργιες όσο είναι καιρός σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δηλαδή ο κύριος παραπάνω που κλαδεύει , λιπαίνει,αραιώνει σωστά νοιώθει ότι ανταμείβεται επάξια η παραγωγή του με τα ψίχουλα που θα πάρει όταν αποφασίσουν οι βιομήχανοι να δώσουν την τιμή!!
    Πετρέλαιο, λίπασμα, εργάτες, γεωπόνος θα πληρωθούν με αυξημένη τιμή και το ροδάκινο με τιμή 20ετιας ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτο δίκιο!

      Διαγραφή
    2. Ρε φίλε γιατί απλά πετάγεσαι να γράψεις κάτι απλά και μόνο για να πεις ότι κάτι είπες;είσαι σαν τον από πάνω κλαψας,δεν έχεις λίγο αντρικό εγωισμό;;τραβά γεινε πρόεδρος εσύ στους συναιτερισμους,γιατί δε πας!? Πηγαινε δούλεψε και εσύ όπως αυτοί στα εργοστάσια,γιατί δε το κάνεις και μας ζαλίζεις; Αν δε μπορείς να παράγεις απλά μην παράγεις,! Σταμάτα να στιγματιζεις αυτούς που μπορούν και δουλεύουν!όσο για την τιμή που αναφέρεις,εμ δεν αραιωνεις ανάθεμα αν κλαδευεις και σωστά τα ρίχνεις και εσύ στο καιρο με 2,3 ραντίσματα και θες και 50 λεπτά;μήπως θες και κουλουράκι στο καφέ;κοψτα να ησυχάσεις και εσύ και εμείς από εσένα.

      Διαγραφή
  8. Δυστυχώς δεν υπάρχει προγραμματισμός φύτεψεων σε καμία καλλιέργεια.

    Ο παραγωγός είναι αφημένος στην τύχη του

    Τώρα πάνε τα βερύκοκα Κάθε σπιτι έχει βερύκοκα

    Παλιότερα πήγαιναν τα κερασια

    Μόνο στην τύχη ποντάρουμε

    Καζίνο έγινε και αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το 41% έχει κουράσει,αν θέλετε δουλέψτε τα χωράφια σας,αν πάλι δεν μπορείτε πωληστε τα η νοικιαστεί άλλοι θέλουν να δουλέψουν.Ολοι δουλεύουμε και έχουμε προβλήματα στην δουλειά μας βαρέθηκα τις δικαιολογίες σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Περνάτε καλά στον καπιταλισμό σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το παιχνίδι είναι στημένο. Τραγουδά ο Παπακωνσταντινου Όπως αποτελειωσαν τους κτηνοτρόφους έτσι θα αποτελέιωσουν και τους αγρότες. Φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες ονομάζεται η καινούρια ποικιλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Στο βιομηχανικό τα αλλα χρόνια το κέρδος ήταν στα πολλά κιλά με λιγότερα έξοδα . το κόστος παραγωγής - καλλιέργειας συνεχώς ανεβαίνει, φυτοφάρμακα όλο και πιο αποτελεσματικά και σε συνδιασμό με την κλιματική αλλαγή όλο και χειρότερη ποιότητα, ποσότητα . συνυπολογίζοντας και το κόστος ζωής που δραματικά ανεβαίνει εδώ και χρόνια με τις τιμές πώλησης αυτές κάνουν για πολλούς ασύμφορη την δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Για πάτε στα σπίτια των , μόνο πισίνες δεν έχουν , από τις καφετερίες δουλειά δεν γίνεται , διώξατε τους παλαιούς εμπόρους του '70 και γίνατε εσείς αφεντικά (συνδικαλιστές) των συνεταιρισμών με πολλές απάτες , εντάξει κάποιο είναι και μορφωμένοι και χώθηκαν στην πολιτική , φωνάχτε ρε..........
    Το εμπάργκο της ΕΕ στην Ρωσία (30.11.2015)
    Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-015182-15
    προς την Επιτροπή
    Άρθρο 130 του Κανονισμού
    Georgios Epitideios (NI)
    Στις 7 Αυγούστου του 2014 η Ρωσία αποφάσισε την απαγόρευση των εισαγωγών οπωροκηπευτικών, γαλακτοκομικών, βοδινού, χοιρινού και πουλερικών, προερχομένων από την ΕΕ. Οι επιπτώσεις για την χώρα μας ήταν τεράστιες. Οι εξαγωγές των οπωροκηπευτικών της Ελλάδας μειώθηκαν κατά 93 000 000 και ποσοστό 34%.
    Το νέο έτος, 2016, έχει ανακηρυχτεί σε έτος ελληνο-ρωσικής φιλίας. Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Ρωσία γίνεται προσπάθεια να υπονομευθούν προς όφελος τρίτων που οι εξαγωγικές αγορές τους δεν ζημιώνονται όπως η δική μας. Επιπλέον, υπάρχει σοβαρή ανησυχία για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των αμυντικών μας συστημάτων που προέρχονται από την Ρωσία λόγω ελλείψεως — που έχει επιπτώσεις στην συντήρησή τους — ανταλλακτικών, και τεχνικής υποστήριξης.
    Ερωτάται η Επιτροπή:
    Θα ληφθούν υπόψη τα πιο πάνω κατά την διάρκεια των διεργασιών σχετικά με το μέλλον των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας;
    Πώς θα αποζημιώσει τους αγρότες που καλλιεργούν οπωροκηπευτικά και εσπεριδοειδή για την τεράστια ζημιά που έχουν υποστεί λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΑΙ ΤΩΡΑ ΛΟΓΟ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ,ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΥΠΟΣΤΥΡΗΞΟΥΝ ΚΙΟΛΑΣ,ΟΤΟ 2013 ΜΕ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΤΩΝ ΡΏΣΩΝ,ΚΑΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΗ ΣΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΠΡΟΣ ΕΞΑΓΩΓΉ,Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΜΕΡΣΕΝΤΕΣ,ΟΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΌΡΘΙΟΙ*****

      Διαγραφή
  14. Ελιές αναπτύσσονται στον Νομό Ημαθίας για ελαιόλαδο, σαν εναλλακτική καλλιέργεια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι αλλα καλο ειναι να εχει κατηφορα το χωραφι σου. Και καλο ειναι να μη κραταει νερο. Κανε αναλυση το χωμα να δεις αμα δενει η ριζα σωστα.

      Διαγραφή
  15. μιλάμε για γεωργία στην ελλαδα ενω το 1/3 της καλιεργισιμης γης δεν καλλιεργείται? το google maps το εχει ο καθενας και μπορει να δει την γινεται σε σοβαρες χωρες της ευρωπης που δεν υπαρχει τετραγωνικο μετρο ασπαρτη γης απο την καλιεργισιμη και μπορει να μπει καποιος ελλαδα και να δει ποσα ειναι μεσα στις βατομουριες. θα πω και καποιες λεξεις προγραμα οργανωση μεθοδο ερευνα τεχνολογια λεξεις αγνωστες οι ελαχιστες προσεγγίσιμες στο ελλαδα. κριμα για τους νεους που παραμυθιαζονται απο κωμματαρχες και χανουν τα χρονια τους στην ελλαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η αλήθεια είναι κάπου στη μεση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φτάνει το κλάμα. Σε όποιον δεν αρέσει αλλάζει δουλειά, γιατί οι σημερινοί αγρότες είναι κλασικοί ΤΕΜΠΈΛΗΔΕΣ και μια ζωή ευνοούμενοι από όλες τις κυβερνήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν σε αρχίσω στης σφαλιάρες εσενα θα σε πω πόσο ευνοούμενοι είναι οι Αγρότες που βάλανε στους λογαριασμούς μας 2.45€ και μας χτύπησαν και την πλάτη.Αλλα όσο δεν υπάρχει επανάσταση από όλους να βγουν στους δρόμους έτσι θα πηγαίνει.Η Φετινή χρονιά χάθηκε από την υποχώρηση τον χειμώνα στην κυβέρνηση όταν βγήκαμε στους δρόμους και μας έστειλαν σπίτια μας ΕΚΕΙ ΧΑΣΑΜΕ ΣΥΝΆΔΕΛΦΟΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΜΑΤΣ.

      Διαγραφή
    2. Προς τον 3:15 μ.μ..Σιγά μη σκίσεις κανένα καλσόν ΤΕΜΠΕΛΗ που μοιράζεις και σφαλιάρες. Σηκωθείτε από τα καφενεία, που θέλετε ο καθένας σας από τρεις καρέκλες και πάτε να δουλέψετε. Μάθατε στην κλάψα και στην ξάπλα και να σας ταΐζουν. Αν δεν σας αρέσει αλλάξτε δουλειά.

      Διαγραφή
  18. Εγω το αλλαξα. Απο ροδακινα Ανδρος εβαλα ελιες 20 στρεμματα. Χωρις λιπασμα και νερο το δεντρο δεν θα δωσει κατι. Τα δεντρα ολα ειναι μικρα 3 χρονων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Άρα καημένη ξέρετε τι τρώτε???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Είχανε καλομάθει με της απόσυρσης και τώρα τους κακοφαινετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ