Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Mε χαμόγελα και αισιοδοξία η τουριστική σεζόν σε Πιερία και Χαλκιδική

Με αισιοδοξία και… προβληματισμό διανύεται η τουριστική περίοδος στη Βόρεια Ελλάδα. Όπως άλλωστε επισημαίνει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ηρακλής Τσιτλακίδης, «στην Πιερία η χρονιά ξεκίνησε αρκετά ελπιδοφόρα. Είχε αρκετά σημαντικές για την εποχή πληρότητες τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο. Και συνεχίζει να εξελίσσεται η τουριστική περίοδος με τις ιδιαιτερότητες τις οποίες έχει. Μην ξεχνάμε ότι ο τουρισμός είναι ένα ευπαθές προϊόν. Έτσι, μέσα σ’ ένα ουσιαστικά μεταβαλλόμενο και ρευστό ευρύτερα γεωπολιτικό περιβάλλον εξελίσσεται και η φετινή τουριστική χρονιά».

Πιερία: Υψηλή πληρότητα τον Αύγουστο


«Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα έχουμε ομαλή εξέλιξη της τουριστικής περιόδου. Οι πληρότητες είναι σε ικανοποιητικά ποσοστά για την εποχή. Στο τέλος βέβαια της χρονιάς θα κάνουμε το ‘ταμείο’ από άποψη αφίξεων και από άποψη πληροτήτων αλλά κυρίως από άποψη κερδοφορίας», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας. Και συμπληρώνει «άλλωστε τον Αύγουστο παραδοσιακά οι πληρότητες είναι πάρα πολύ υψηλές, οπότε τότε έχουμε και την κορύφωση της υψηλής τουριστικής περιόδου».

Πακέτα προσφορών

Αναφερόμενος στο κόστος της διαμονής σε ξενοδοχεία της Πιερίας ο κ. Τσιτλακίδης ανέφερε ότι «στις τιμές δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις τιμές του 2023. Υπάρχουν μεμονωμένα κάποιες διορθωτικές, ας πούμε, διαφοροποιήσεις οι οποίες ουσιαστικά ενσωματώνουν το αυξημένο λειτουργικό κόστος ενέργειας αλλά όλα αυτά κινούνται σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά. 

Όποιος επισκεφτεί την περιοχή μας μπορεί να βρει δωμάτιο σε ξενοδοχείο αυτή την εποχή. Οι τιμές ξεκινούν από 55-60 ευρώ αυτή τη εποχή και φυσικά όλα αυτά εξελίσσονται ανάλογα με την κατηγορία, ανάλογα με την χρονική στιγμή που κάνει ο ενδιαφερόμενος την κράτηση. Γιατί η φετινή χρονιά όντως κινείται σε περισσότερες κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, καθώς έχουμε ένα υψηλό ποσοστό αφίξεων στον οδικό τουρισμό». 

Δεν παραλείπει ο πρόεδρος να επισημαίνει ότι «πάντα υπάρχουν και τα πακέτα προσφορών τα οποία ουσιαστικά είναι η προσαρμογή των επιχειρήσεων στα δεδομένα που ισχύουν τη συγκεκριμένη στιγμή. Υπάρχουν πακέτα προσφορών ιδιαίτερα για τον Έλληνα συμπατριώτη μας, ειδικά για την ελληνική οικογένεια γιατί η Πιερία είναι ένας ιδανικός προορισμός για διακοπές. Παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια ότι δεχόμαστε επισκέπτες όχι μόνο από τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και από τη Νότια και την Κεντρική Ελλάδα και από το λεκανοπέδιο. 

Αυτό οφείλεται στο ότι ο Έλληνας οικογενειάρχης μπορεί να πάρει το αυτοκίνητό του και μέσα σε λίγες ώρες να φτάσει στην περιοχή μας και να έχει ένα συνολικό προϋπολογισμένο πακέτο διακοπών όσον αφορά το κόστος μετακίνησης, διαμονής, διατροφής και διασκέδασης. 

Στην περιοχή μας δεν έχουμε μόνο ήλιο και θάλασσα. Έχουμε και τον Όλυμπο, έχουμε και διάφορες τοπικές εκδρομές. Τα Μετέωρα απέχουν μόλις 90 λεπτά από την Κατερίνη, η Βεργίνα μισή ώρα με 50 λεπτά. Επίσης έχουμε ένα μεγάλο αστικό κέντρο, όπως είναι η Κατερίνη, με την αγορά της, με το νοσοκομείο, με τα καταστήματα, με όλες δηλαδή τις υποδομές που στηρίζουν την τουριστική δραστηριότητα».

Στο 80% η πληρότητα στην Χαλκιδική

Συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει και στη Χαλκιδική. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) οι επαγγελματίες της Χαλκιδικής περιμένουν μία σεζόν καλύτερη από την περσινή ή αντίστοιχη με την περσινή. Οι προκρατήσεις σε ξενοδοχεία της περιοχής σκιαγραφούν μια τουριστική σεζόν με πληρότητα που κι εδώ θα κορυφωθεί τον ερχόμενο μήνα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΞ, στη Χαλκιδική η πληρότητα για τον Μάιο ήταν στο 60% με αφίξεις από τη Γερμανία, από την Πολωνία, την Βρετανία και τέλος και από την Ιταλία. Η πληρότητα στα ξενοδοχεία τον Ιούνιο άγγιξε το 70%. Σύμφωνα με τις έως τώρα κρατήσεις, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η πληρότητα στα δωμάτια των ξενοδοχείων φτάνει πάνω από 80% , ενώ τον Αύγουστο ξεπερνά το 90%. 

Οι τουρίστες από τα Βαλκάνια, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, που επιλέγουν να παραθερίσουν σε περιοχές της Χαλκιδικής άρχισαν τις καλοκαιρινές εξορμήσεις τους στην περιοχή τον Ιούνιο και αναμένεται να κορυφωθούν μέσα στον Ιούλιο και στον Αύγουστο.

Και αεροπορικές αφίξεις

Πέρα από τον οδικό τουρισμό μεγάλος αριθμός τουριστών από διάφορες περιοχές της Ευρώπης –που φτάνει αεροπορικώς στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» -απολαμβάνει τις παραλίες της Χαλκιδικής. Φέτος μάλιστα καταγράφεται δυναμική επιστροφή της πολωνικής αγοράς, μέσω πτήσεων charter, όπως και της τσεχικής. Έχουν ήδη υπογραφεί σχετικά συμβόλαια με μεγάλους tour operators. 

Η Γερμανική αγορά παραμένει ψηλά στη λίστα των χωρών που επισκέπτονται τη Χαλκιδική με την αύξηση των προκρατήσεων να αγγίζει το 25% σε σχέση με το 2023, ενώ στη βρετανική αγορά παρατηρείται αύξηση πάνω από 20% σε σύγκριση με το 2023.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ