Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

12 βυζαντινοί ναοί της Βέροιας ανοίγουν για το κοινό - Mάρτυρες ιστορίας και τέχνης

Τι δήλωσε η Γεωργία Στρατούλη στην ΕΡΤ3
Στη Βέροια, ξανανοίγουν για το κοινό όλοι οι βυζαντινοί ναοί που παρέμεναν κλειστοί επί χρόνια. Σύμφωνα με την κα Γεωργία Στρατούλη, Έφορο Αρχαιοτήτων Νομού Ημαθίας, στόχος είναι να προσελκύσει η Βέροια τους λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού, ενώ το άνοιγμα των ναών επιτρέπει σε όλους να εξερευνήσουν τη βυζαντινή παράδοση, από τις εντυπωσιακές αγιογραφίες ως τα λεπτοδουλεμένα τέμπλα, προσφέροντας μια μοναδική ματιά στο βυζαντινό και μεταβυζαντινό παρελθόν.

Συγκεκριμένα, δώδεκα βυζαντινοί ναοί της Βέροιας, μάρτυρες αιώνων ιστορίας και τέχνης, καλωσορίζουν και πάλι το κοινό προσκαλώντας το να γνωρίσει από την αρχή τη βυζαντινή κληρονομιά της πόλης.

Με την πρόσβαση στα μνημεία επιδιώκεται η συνέχιση της επικοινωνίας πολιτών και επισκεπτών της πόλης με θαυμαστά δείγματα της βυζαντινής δημιουργίας, και η ανάδειξη της πολιτισμικής αξίας τους.

Πρόκειται για τον ναό της Παλαιάς Μητρόπολης, τους ναούς της Ανάστασης του Σωτήρος Χριστού και του Αγίου Παταπίου, ενώ στη συνοικία της Κυριώτισσας, οι επισκέπτες μπορούν να ξεναγηθούν στις εκκλησίες της Παναγίας Βαλτεσινής, του Αγίου Βλασίου και του Αγίου Ανδρέα.

Στη συνοικία της Μακαριώτισσας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τις εκκλησίες των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττας, του Αγίου Γεωργίου Μικρού και του Αγίου Νικολάου της Μακαριώτισσας. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα μνημεία του σύγχρονου πολεοδομικού ιστού, τους ναούς του Μεγάλου Θεολόγου, της Αγίας Άννας (αγοράς) και του Αγίου Νικολάου του Μοναχού Ανθίμου.

3 σχόλια:

  1. Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Αν είναι μόνιμα ανοιχτοί και οι 48 θα πολλαπλασιαστούν οι επισκέπτες. τίποτα άλλο καλύτερο για τη Βέροια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οταν επιδιορθωθουν και ειναι ετοιμοι για επισκεψη , να ανοιξουν . αλλοιως κινδυνευουν και οι ναοι και οι ανθρωποι. Ευγε στην Εφορια Αρχαιοτητων Βεροιας που εδω και χρονια μεταξυ ολων των αλλων πολυδιαφημισμενων εργων της ( Μουσειο Αιγων , Μουσείο Βέροιας , Ανακτορα, Νεκροπολη και τοσα αλλα ) ξεκινησε να επιδιορθωνει της παλιες εκκλησιες με σεβασμο στην ιστορια τους και να τις φερνει σε κοινη θέα.

      Διαγραφή
  2. Ως τώρα κάποιοι ναοί άνοιγαν για την γιορτή τους αλλά κάποιοι, κλείνουν αμέσως μετά την λειτουργία, θα έπρεπε να μείνουν ανοιχτεί μέχρι το μεσημέρι. Όσο για αυτούς που συντηρήθηκαν και θα ανοίξουν, πρέπει να γίνει το ίδιο.Τωρα έμειναν να επισκευαστούν η Άγιοι Ανάργυροι οι Μικροί, η Αγία Φωτεινή και Ηλιού αν μπορεί να επισκευαστεί και ο Άγιος Γεώργιος του Άρχοντος Γραμματικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ