Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Με χορό και τραγούδι η «Γιορτή Πίτας» στο Ξηρολίβαδο

Με την αυθόρμητη συμμετοχή και την διάχυτη αγάπη προς τις παραδόσεις του τόπου, αναβίωσε και πάλι στο Ξηρολίβαδο η καθιερωμένη «Γιορτή Πίτας», στα πλαίσια της διοργάνωσης Γιορτές Βερμίου, που προγραμμάτισε και διοργανώνει ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου.


Οι Ξηρολιβαδιώτισσες συμμετείχαν στην γιορτή με τις πίτες τους, που με χαρά, ιδιαίτερο μεράκι, ξεχωριστή τεχνική και παλιές παραδοσιακές οικογενειακές συνταγές ετοίμασαν.

Οι πίτες εκτέθηκαν σε μεγάλες τραπεζαρίες στην αυλή του Πολιτιστικού Κέντρου και αφέθηκαν στον θαυμασμό των Ξηρολιβαδιωτών και των πολυπληθών φίλων του χωριού που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, πριν μοιραστούν προσφέροντας την ξεχωριστή γευστική διάσταση της παράδοσης.

Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΠΟΞ Βασίλης Χασιώτης καλωσόρισε τους επισκέπτες και ευχαρίστησε τις γυναίκες του χωριού για την συμμετοχή και την προσφορά τους.


Όπως αναφέρει ο Τάσος Βασιάδης, στη συνέχεια ο ιερέας του χωριού π. Ιωάννης Κιουλές ευλόγησε τις πίτες και ευχήθηκε υγεία, αγάπη και δύναμη σε όλους για την αναβίωση και την τήρηση των παραδόσεων. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η Περιφερειακή Σύμβουλος Ημαθίας Συρμούλα Τζίμα και η Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας Ζωή Βασιάδη.

Ιδιαίτερα ευχάριστη αίσθηση προκάλεσε και η παρουσία των Γάλλων φίλων του Ξηρολιβάδου Phillippe και Sylvie Ducret από την πόλη Villes -Ain που παρευρέθησαν στην «Γιορτή Πίτας» 
στο Ξηρολίβαδο.


Στην Γιορτή της Πίτας συμμετείχαν με γευστικότητες δημιουργίες τους οι:
  • Κουτόβα Δήμητρα με σπανακοτυρόπιτα,
  • Γκόσκινου Ολυμπία με κιμαδόπιτα,
  • Πέκου- Mon Kooloor με σπανακοτυρόπιτα
  • Πέκου- Mon Kooloor με τυρόπιτα
  • Κουμπουλίδου Δήμητρα με χορτόπιτα,
  • Κόγια Αναστασία με τυρόπιτα,
  • Μπαζάκα Ζωή με τσουκνιδόπιτα,
  • Βασιάδη Νούλη με γαλατόπιτα,
  • Σαμαρά Νούλα με σπανακόπιτα,
  • Χασιώτου Μαίρη με γαλατόπιτα,
  • Καραμήτρου Χρύσα με σπανακοτυρόπιτα,
  • Τζιώλα Μπέτυ με πιπερόπιτα,
  • Μπλατσιώτη Καλλιόπη με σπανακοτυρόπιτα,
  • Κόγια Ζωζώ με ριζόπιτα,
  • Ντόβα-Βουρδούνη Τασούλα με κέικ,
  • Γιαγκούλα Κίκα με τυρόπιτα
  • Τσαμήτρου Ιφιγένεια με τυρόπιτα
  • Τσαμήτρου Ιφιγένεια με κολοκυθόπιτα
  • Καραγεωργίου Νιόβη με τυρόπιτα
  • Κόγια Αννέτα με σπανακοτυρόπιτα
  • Κουτόβα Φωτούλα με σπανακοτυρόπιτα
Όλοι οι παρευρεθέντες στη συνέχεια, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τις γευστικότατες πίτες που μοιράστηκαν. Η «Γιορτή Πίτας» ολοκληρώθηκε με το παραδοσιακό γλέντι στον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ξηρολιβάδου, στο οποίο δικαιωματικά πρωτοστάτησαν οι γυναίκες του χωριού.
Με ένα πλούσιο παραδοσιακό μουσικό πρόγραμμα που επιμελήθηκε ο χοροδιδάσκαλος Γιάννης Τσιαμήτρος, το γλέντι κράτησε μέχρι αργά με τις ευχές όλων, για νέα γιορτινά ανταμώματα στο αγαπημένο Ξηρολίβαδο, να κυριαρχούν.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:





















11 σχόλια:

  1. Μπραβο στο εθιμο. Ωστοσο θεωρω οτι τη καλυτερη πιτα την κανει η γυναικα μου Στεργιανη Τσαμη, περασε τα παιδικα της χρονια στο Ξερολιβαδο. Καλη συνεχεια σε ολες της κυριες του Ξερολιωαδου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγγνώμη. Αλλά μπερδεύτηκα. Την ίδια μέρα και τα δύο χωριά? Ίδιοι βλάχοι είχα την εντύπωση πως είναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενημερωτικά και για να μην μπερδεύεστε, η ανακοίνωση του ΠΟΞ γράφει Σάββατο 27 Ιουλίου ενώ του ΠΤΟΣ Κυριακή 28 Ιουλίου. Το πότε δημοσιεύεται είναι άλλο θέμα!

      Διαγραφή
    2. Δηλαδή οι ίδιοι βλάχοι πήγαν και το Σάββατο και την Κυριακή? Η ήταν διαφορετικοί? Άλλοι το Σάββατο και άλλοι την Κυριακή? Και οι πίτες ήταν με διαφορετικό τρόπο φτιαγμένες? Η με τον ίδιο?

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα.
      Όπου υπάρχει γιορτή πίτας , πανηγύρι η κα Σιρμουλα πρώτη.Καλως ως εδώ. Η συγκομιδή των συμπυρινων είναι στην κορύφωση της,οι παραγωγοί σε απόγνωση λόγο αβεβαιότητας της τιμής,η κα Σιρμουλα έχει να πει κάτι για αυτό το θέμα.Εδω ισχύει το όπου γάμος και χαρά....

      Διαγραφή
  3. Τι σημαίνει στο χωριό μας "Πέκου- Mon Kooloor" , άρε τσέ Mon ...... ξενόν !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χάλασαν τα έθιμα δεν είναι όπως παλιά.οι βλάχες πριν φτιάξουν τις πίτες πλακωναν τους επισκέπτες στις πίπες.Τωρα μόνο χορεύουν. Τα έθιμα πρέπει να διδάσκονται σωστά στις νέες γενιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σκέφτομαι να πάω αύριο. Σαν επισκέπτης? Θα με περιποιηθουν? Θα κάνω και μπάνιο. Πριν πάω.

      Διαγραφή
    2. είσαι ηλίθιος,α!!

      Διαγραφή
  5. Μια απορία έχω ...μερικοί έχετε εμμονή με τους βλάχους ....μόλις δημοσιοποιηθεί κάτι για Σέλι ή για Ξηρολίβαδο αμέσως κριτική και όχι πάντα καλή για τους Βλάχους...Αυτό να το κοιτάξετε...Νομίζω τελικά ότι τους αγαπάτε κι ας γκρινιάζετε.Βεροιώτη συνέχισε να ποστάρεις πιο τακτικά για τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες των Βλάχων του Σελίου και του Ξηρολίβαδου ...έτσι για να ανεβάζεις την αδρεναλίνη και την θερμοκρασία στους 50 βαθμούς Κελσίου
    Υ.Σ. Είμαι ποντιακής καταγωγής και όχι βλάχικης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπα! Μόνο για τους σελιωτες θα δεις και θα ακούσεις σχόλια.

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ