Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

«Έτριζαν» τα μνημεία της Βεργίνας - Ρίγη συγκίνησης στη συνάντηση Παράδοσης και Ιστορίας

Ο θρύλος λέει πως οι γυναίκες του Ρουμλουκιού πολέμησαν γενναιότερα από τους άντρες και ο Μεγαλέξανδρος τους έδωσε την τιμή να φορούν αυτές την μεγαλοπρεπή περικεφαλαία… Την Κυριακή, 30 Ιουνίου, αντίδωρο στην χάρη, οι Ρουμλουκιώτισσες στάθηκαν Καρυάτιδες και σήκωσαν το βάρος του μεγάλου περιστυλίου, εκεί που το κατέστρεψαν ο χρόνος και οι εχθροί, στον τόπο όπου ο Αλέξανδρος έγινε βασιλιάς των Μακεδόνων!


Οι άντρες του κάμπου της Μακεδονίδος γης, τα «Ρογκάτσια» της χώρας των Αιγών, τα αγόρια της Μίεζας, οι Μπούλες της Νάουσας, οι Πόντιοι που ήρθαν από την ανατολή και ζωντάνεψαν τον τόπο χόρεψαν τους αρχαίους πολεμικούς χορούς τους στο ανάκτορο των Αιγών, στην ιερή αγορά των Μακεδόνων, τιμώντας την ανάσταση του μνημείου που είναι το ιδανικά ελληνικό τοπόσημο της Μακεδονίας, αλλά και την επέτειο που ο Αλέξανδρος πέρασε από την ζωή στην Αθανασία!


Η λαϊκή παράδοση της καρδιάς της Μακεδονίας υποδέχθηκε το μνημείο-αρχέτυπο της ελληνιστικής Οικουμένης. Μια εκπληκτική εκδήλωση όπου μας θύμησε ότι ο Αλέξανδρος και οι Μακεδόνες του έκαναν τον κόσμο να μιλάει Ελληνικά και να διαβάζει Όμηρο και τα παιδιά των Περσών, των Βακτριανών και των Γεδροσιανών να γνωρίσουν τον Σοφοκλή και τον Ευριπίδη.


Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Φίλων του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών και του Δικτύου του σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας.


Συμμετείχαν: «Αιγές», Πολιτιστικός Σύλλογος Βεργίνας - «Γενίτσαροι και Μπούλες», Όμιλος Νάουσας - «Γεώργιος Σεφέρης», Πολιτιστικός Σύλλογος Ξεχασμένης - Εύξεινος Λέσχη Βέροιας.


4 σχόλια:

  1. Τα μνημεία και τα κόκαλα κάποιων τρίζουν από κάποιες συμφωνίες των λιμνών αλλά και από τις ενέργειες πολλών ανίκανων πολυ πιο πριν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΥ ΣΕ ΡΕ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΜΕΡΙΚΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΝΑ ΛΗΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΜΑ ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΟΝ "ΚΟΜΠΟ"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να εκμεταλλεύεστε αυτόν τον ιερό τόπο, που κάποτε σπουδαίοι πολίτες μαζί με έναν σπουδαίο βασιλεία ανέδειξαν την Μακεδονία στην οικουμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανεδειξαν τον Ελληνικό πολιτισμο.....αυτον διέδωσε ο Αλέξανδρος ως την Ινδια

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ