Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

«Διδυμάνες»: Είδαμε μια άρτια εκτελεσμένη μουσική παράσταση με φινάλε... βιωματικό!


Το βράδυ της Δευτέρας 8 Ιουλίου 2024 ανεβήκαμε στο θέατρο Άλσους για να παρακολουθήσουμε μια θεατρική παράσταση παραγωγής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας. Οι Διδυμάνες.

Μια παράσταση που προήλθε από το ομώνυμο διήγημα του Σπύρου Μπογδάνου, βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία του 19ου αιώνα από την περιοχή Μαγαζιά των Παξών, διασκευασμένη από την Δήμητρα Τρυπάνη και σε σκηνοθεσία της Καλλιόπης Σίμου.



Παρακολουθήσαμε εκστασιασμένοι μια 
άρτια μουσική παράσταση. Μια ιστορία που πραγματεύεται την ζωή δυο γυναικών, που τις μοίρες τους ενώνει η πραγματική αγάπη και η ανθρωπιά, που μέσα από τον κοινό πόνο και κόντρα στις κοινωνικές πιέσεις, καταφέρνουν να επουλώσουν τις πληγές τους και να γίνουν δύο μάνες δύο παιδιών.

Η αφήγηση ζωντανή και πλούσια, κατάφερε να μεταφέρει νοερά το κοινό στους Παξούς του 19ου αιώνα και να αναδείξει ενδιαφέρουσε πτυχές από τα ήθη, τα έθιμα και τις καθημερινές συνήθειες των κατοίκων του νησιού την εποχή εκείνη. Και αυτό που πραγματικά μας άφησε άφωνους, ήταν οι γυναίκες του Χορού. 


Σαν ένα σώμα, σαν μια φωνή, μέσα σε απόλυτο συγχρονισμό, αποτέλεσμα εντατικής δουλειάς και συγκέντρωση, κατάφεραν να αποδόσουν τις πρωτότυπες πολυφωνικές επεξεργασίες ελληνικών παραδοσιακών τραγουδιών της Δήμητρας Τρυπάνη, να συνοδεύουν άψογα της γυναίκες της ιστορίας στις χαρές, στις λύπες, στον πόνο, στις γιορτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες του Χορού ήταν ερασιτέχνες ηθοποιοί.


Και στο τέλος της παράστασης, η οποία βρήκε πολλούς θεατές με δάκρυα στα μάτια, η Δήμητρα Τρυπάνη επεφύλασσε στο κοινό μια έκπληξη, κάτι για το οποίο αποτέλεσε έκπληξη και για τις ηθοποιούς και τις γυναίκες του Χορού. Θέλησε να βάλει τους θεατές «μέσα» στις πρόβες των Διδυμάνων, διδάσκοντάς μας τον τρόπο απόδοσης των τραγουδιών από τον Χορό, το κομμάτι που τόσο εντυπωσίασε το κοινό.

Δείτε το βίντεο:


Στο τέλος της παράστασης, η Καλλιόπη Σίμου ανανέωσε το ραντεβού για ακόμα μια παράσταση «Διδυμάνες» στα«Μερκούρεια 2024» την μεγάλη γιορτή θεάτρου που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος Νεάπολης Συκεών στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης». 

Συντελεστές Παράστασης

Κείμενο: Σπύρος Μπογδάνος
Διασκευή κειμένου / Μουσική σύνθεση / Μουσική διδασκαλία: Δήμητρα Τρυπάνη
Επιμέλεια σκηνοθεσίας / κίνησης: Καλλιόπη Σίμου
Σκηνογραφία / Ενδυματολογία / Εικαστικό αφίσας: Ιωάννα Στεφανοπούλου
Φωτισμοί: Γιώργος Βέγκος
Επιμέλεια ήχου: Αλέξανδρος Καροτσέρης
Βοηθός μουσικής διδασκαλίας: Ζωή Μάντζου
Φωτογραφίες / Καλλιτεχνική επιμέλεια προγράμματος: Τάσος Θώμογλου
Βίντεο / Μοντάζ: Παύλος Τσανακτσίδης
Βοηθός σκηνοθέτη / χορογράφου: Γιώργος Παπαδόπουλος
Βοηθός σκηνογράφου / ενδυματολόγου: Ελένη Τσίλη
Παραγωγή / Οργάνωση παραγωγής / Προβολή: ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Βέροιας

Επί σκηνής (αλφαβητικά)

Μαρία Αηδονίδου, Άννα Μαρία Ακριτίδου, Φωτεινή Γεωργουδάκη, Αίθρα - Γεωργία Γραμματικού, Φωτεινή Κανελλίδου, Αναστάσιος Κετίκογλου, Ηλέκτρα Κόντογλου, Ανθή Κυρτσόγλου, Ζωή Μάντζου, Έφη Μούζη, Αλεξάνδρα Μπερίσα, Όλγα Παπαδοπούλου, Μάγδα Πένσου, Σάνυ Σερεμέτα, Καλλιόπη Σίμου, Μαρία Σίμου, Ηλιάνα Τσίλη, Αλεξία Φωτιάδου

Διαλεχτή - Μάγδα Πένσου
Μορφούλα - Καλλιόπη Σίμου

Μουσικό σύνολο
Βιολί - Ανθή Κυρτσόγλου
Τσέλο - Άννα Μαρία Ακριτίδου
Κρουστά - Αναστάσιος Κετίκογλου



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ