Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Γιατί οι διακοπές στο Νότιο Πήλιο είναι το must του φετινού καλοκαιριού;

Το Πήλιο, ειδικά το νότιο κομμάτι του, με τις πολλές και καλές παραλίες και τους δροσερούς οικισμούς είναι μια εξαιρετική επιλογή για

καλοκαιρινές διακοπές. Ως ηπειρωτικός προορισμός, έχει το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται τον αυστηρό προγραμματισμό των έγκαιρα αγορασμένων εισιτηρίων και των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων που απαιτεί ένα ταξίδι με το πλοίο. 

Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις για όσα μπορείτε να κάνετε και να δείτε στο επόμενο long weekend σας ή και σε ένα μεγαλύτερο ταξίδι σε αυτή την πλευρά της Μαγνησίας.

Η Αργαλαστή

Σημείο αναφοράς για όλο το Νότιο Πήλιο είναι το κεφαλοχώρι της Αργαλαστής. Αν και δεν είναι παραθαλάσσιο, σας το προτείνουμε για τη διαμονή σας. Η παραλία δεν είναι μακριά, ενώ την ίδια στιγμή θα ζείτε σε ένα χωριό με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και τόσο πράσινο που θα υπάρχει δροσιά ακόμα και σε μία ημέρα με πολύ υψηλή θερμοκρασία.

Σημείο αναφοράς της Αργαλαστής είναι η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων με το πολύ ψηλό -μεταγενέστερα κτισμένο- καμπαναριό. Η μαρμάρινη κατασκευή των 25 μέτρων είναι ορατή από διάφορα σημεία του χωριού ενώ γίνεται ακόμα εντυπωσιακότερη όταν φωτίζεται τις νυχτερινές ώρες.

Πολύ κοντά στην εκκλησία, βρίσκεται η πλατεία του χωριού με τα αιωνόβια πλατάνια, τα καφενεία και τις ταβέρνες που εστιάζουν στις παραδοσιακές γεύσεις. Ένα άλλο trademark του χωριού είναι ο Κένταυρος που είναι χαραγμένος σε μαρμάρινο κύκλο στο πλακόστρωτο δάπεδο της πλατείας.

Το βέβαιο είναι ότι κάποιο απόγευμα, όταν θα υπάρχει δροσιά, αξίζει να περπατήσετε στα πέτρινα μονοπάτια που οδηγούν στις διάφορες συνοικίες του χωριού για να παρατηρήσετε τα πολλά, όμορφα σπίτια και τη θέα προς τον Παγασητικό. Θα δείτε ακόμα νεοκλασικά και φυσικά, πολλά σπίτια στο πηλιορείτικο στυλ με πέτρινες στέγες και όλα περιποιημένα με αυλές γεμάτες λουλούδια και φυτά.

Φυσικά, αν είστε από αυτούς που θέλουν να ξυπνούν δίπλα στη θάλασσα. μπορείτε να επιλέξετε για τη διαμονή σας κάποιον παραθαλάσσιο οικισμό όπως η Μηλίνα.


Παραλίες

Ένας ακόμη λόγος που η Αργαλαστή είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη διαμονή σας είναι ότι θα είστε σε κοντινή απόσταση τόσο από τις ακτές του Παγασητικού όσο και από εκείνο το κομμάτι του Νότιου Πηλίου που βρέχεται από το Αιγαίο. Τις παραλίες του Αιγαίου -πιο άγριες και βαθιές- είναι καλύτερα να τις προτιμήσετε τις μέρες με όχι ισχυρούς ανέμους.

Τα Ποτιστικά -ή αλλιώς Ξινόβρυση όπως αποκαλείται από τον κοντινό οικισμό- η Πάλτση και η Μελανή βρίσκονται όλες σε απόσταση 15 χλμ. από την Αργαλαστή και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές. Τα Ποτιστικά είναι σίγουρα η πιο δημοφιλής παραλία και ξεχωρίζει για τα υπέροχα νερά της, την παχιά άμμο σε χρυσαφένιες αποχρώσεις και κυρίως τον πολύ μεγάλο εντυπωσιακό βράχο που τη χωρίζει στα δύο.

Η Πάλτση διαθέτει υπέροχη ακτή με βότσαλα, ενώ η Μελανή με το βαθύ μπλε χρώμα της, είναι ιδανική για απομόνωση. Καλό θα είναι να έρθετε εδώ σχετικά οργανωμένοι καθώς δεν υπάρχουν καθόλου υποδομές.


Οι ακτές του Παγασητικού είναι σε γενικές γραμμές ρηχές και ζεστές, ιδανικές για οικογένειες. Η Πάου και ο Κάλαμος είναι οι κοντινότερες παραλίες στην Αργαλαστή, λίγο νοτιότερα είναι η Μηλίνα και το Χόρτο. Ξεχωρίζουμε επίσης την παραλία Τζάστενη με το υπέροχο τοπίο και την παραλία να εκτείνεται ανάμεσα σε δύο κολπίσκους. Μία ακόμα παραλία του Νότιου Πηλίου, την οποία προτείνουμε να επισκεφθείτε «με κλειστά μάτια», είναι η Ραζή, λίγο έξω από το Λεφόκαστρο. Διαθέτει κρυστάλλινα δροσερά νερά και είναι ανοργάνωτη. Όμως, το καλύτερο κομμάτι αυτής της παραλίας είναι η φυσική σκιά που προσφέρουν τα αλλεπάλληλα αρμυρίκια.

Σε γενικές γραμμές, οι παραλίες και οι οικισμοί του Νότιου Πηλίου από την πλευρά του Παγασητικού σίγουρα θα αγαπηθούν από όσους αναζητούν προορισμούς χωρίς «φασαρία», στους οποίους ταυτόχρονα υπάρχουν όλα όσα αναζητά ο απαιτητικός παραθεριστής.


Τα χωριά

Ο Λαύκος, σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από την Αργαλαστή, δεν έχει την τουριστική της φήμη ή το μέγεθός της όμως δεν υπολείπεται σε γοητεία. Εντός του χωριού, δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα και αυτό ενισχύει την ιδιαίτερη αύρα του. Στον Λαύκο, υπάρχουν πολλά πέτρινα καλοδιατηρημένα σπίτια όπως και ξωκλήσια και πέτρινες βρύσες. Στην πλατεία του χωριού, υπάρχει ένα καφενείο που λειτουργεί από το 1785. Στους τοίχους του, υπάρχουν αμέτρητες φωτογραφίες από τους παλαιότερους θαμώνες του καφενείου, ανάμεσά τους ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και ο Κώστας Βάρναλης.

Φυσικά, μια εκδρομή στο Νότιο Πήλιο «επιβάλλεται» να περιλαμβάνει και μία επίσκεψη στης Μηλιές, το παραδοσιακό χωριό με τα καφενεία, τις ταβέρνες, τα όμορφα σπίτια και μία από τις παλαιότερες βιβλιοθήκες της Ελλάδας. Περιβάλλεται από μία περιοχή ιδανική για πεζοπορία. 


Σε ένα πραγματικά άγνωστο νησί

Αν είστε από αυτούς που ταυτίζουν τις καλοκαιρινές εκδρομές με ένα -έστω και μικρό- ταξίδι με πλωτό μέσο, στο Νότιο Πήλιο υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Το Παλαιό Τρίκερι είναι ένα νησί με έκταση μόλις 2,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων και με ελάχιστους κατοίκους. Θα φθάσετε εκεί με θαλάσσιο ταξί από την παραλία Αλογόπορος. Σε πέντε λεπτά, θα βρεθείτε σε ένα καταπράσινο τοπίο γεμάτο ελαιώνες. Στο νησί δεν κυκλοφορούν καθόλου αυτοκίνητα κι αυτό, σε συνδυασμό με την απίστευτη ησυχία και χαλαρότητα που προσφέρει, θα σας δώσει τη δυνατότητα να καταλάβετε πώς ήταν η ζωή στην παραθαλάσσια Μαγνησία πριν από αρκετές δεκαετίες. Καλό θα ήταν να φροντίσετε να κάνετε τουλάχιστον μία διανυκτέρευση στο Παλαιό Τρίκερι ώστε να κάνετε «εκδρομή μέσα στην εκδρομή» στο Νότιο Πήλιο. 


Koρυφαία γαστρονομία

Χάρη στη μορφολογία και την πλούσια βλάστησή του, το Πήλιο είναι ένας τόπος ευλογημένος σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια, θαλασσινά και κρέας.

Οι πρωτότυποι τσιπουρομεζέδες που συνοδεύουν ιδανικά το απόσταγμα που δεν λείπει από το τραπέζι καμιά εποχή, βασίζονται κυρίως στα θαλασσινά και τα φρέσκα ψάρια από Παγασητικό και Αιγαίο. Για την απόσταξη του τσίπουρου στο Πήλιο, κάποια χωριά δεν χρησιμοποιούν μόνο τα στέμφυλα αλλά και κούμαρα, ενώ στον κατάλογο με τους μεζέδες, περίοπτη θέση κατέχουν τα κρίταμα, τα τρυφερά βλαστάρια φτέρης που μαζεύονται την άνοιξη. Όπως φυσικά και τα τσιτσίραβλα, οι κορυφές της αγριοφιστικιάς που γίνονται νοστιμότατο τουρσί με σκόρδο και υλικό σε σαλάτες και ομελέτες.

Πηγή

4 σχόλια:

  1. Το χειρότερο μέρος όπως και το ανατολικό Πηλιο. Οι δρόμοι πάρα πολύ επικίνδυνοι. Από το ξενοδοχείο ως την παραλία πάρα πολλές στροφές. Οι επαγγελματίες σε βλέπουν μόνο ως χρήμα. Το χειρότερο μέρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην ξαναερθεις.
      Δεν ειναι για ολους.

      Να πας στο Πευκοχωρι και στη Καλιθεα που ειναι πολυ ωραια.

      Διαγραφή
    2. Πέρυσι το Σεπτέμβριο που αποκλειστικάμε 10 ημέρες ούτε ένα μπουκαλάκι νερό δεν μας έδωσαν να πιούμε. Ούτε Καλημέρα μας έλεγαν οι ξενοδόχοι...

      Διαγραφή
    3. Η αλήθεια είναι ότι οι δρόμοι από τις παραλίες ως τα χωριά του Πηλίου είναι κατσάβραχα. Ζάλη σε πιάνει. Και πολλοί αρβανιτοβλαχοι.

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ