Οι αντίστροφες πορείες θανάτων και γεννήσεων οδήγησαν αναπόφευκτα, από ένα σημείο και μετά, στην υπεροχή των πρώτων έναντι των δευτέρων, μια υπεροχή που μεγαλώνει συνεχώς: 38,5 χιλ. λιγότερες γεννήσεις από θανάτους την τριετία 2011-13 και 111 χιλ. το 2017-2019 (113 θάνατοι /100 γεννήσεις στην πρώτη και 143 στην δεύτερη). Στην τριετία όμως 2020-22 το έλλειμμα διευρύνθηκε σημαντικά καθώς το φυσικό ισοζύγιο ήταν αρνητικό κατά 169 σχεδόν χιλ. με αποτέλεσμα να αντιστοιχούν 168 θάνατοι σε 100 γεννήσεις.
Η επιδημία προκαλώντας αυξημένη θνησιμότητα επιτάχυνε την αύξηση των θανάτων, ενώ οι επιπτώσεις στις γεννήσεις ήταν περιορισμένες, καθώς η μείωση τους (-13 χιλ. ανάμεσα στις δυο προαναφερθείσες τριετίες) ήταν λίγο μεγαλύτερη από την αναμενομένη.
Πρόκειται για κάποια από τα πρώτα συμπεράσματα που αναφέρονται σε ψηφιακό δελτίο του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών (ΙΔΕΜ) με θέμα «Η επιδείνωση του φυσικού ισοζυγίου σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο (2020-22) και οι δυσοίωνες προοπτικές του». Οι δυο συγγραφείς του άρθρου αυτού (οι καθ. Βύρων Κοτζαμάνης και Βασίλης Παππάς, ιδρυτικά μέλη του ΙΔΕΜ) αναφέρουν επίσης, πως αν η αύξηση των θανάτων μετά την επιστροφή τους στις 130 χιλ. το 2023 θα είναι τα επόμενα χρόνια ηπιότερη, οι γεννήσεις ετησίως θα είναι κατά μέσο όρο αρκετά λιγότερες από τις 82 χιλ. που είχαμε το 2020-22 καθώς το πλήθος των γυναικών σε ηλικία απόκτησης παιδιών θα συνεχίσει να μειώνεται ενώ δεν αναμένονται ριζικές αλλαγές και στο ευρύτερο για τη δημιουργία οικογένειας και την απόκτηση παιδιών, περιβάλλον.
Τα φυσικά ισοζύγια θα παραμείνουν επομένως αρνητικά κυμαινόμενα γύρω από τις -55χιλ, ενώ η αναλογία γεννήσεων προς θανάτους, παρ’ όλες τις όποιες διακυμάνσεις της δεν πρόκειται να μεταβληθεί σημαντικά στο μέλλον. Ο δυο ερευνητές αναφέρουν επίσης, ότι διαφοροποιήσεις της αναλογίας αυτής και οι αποκλίσεις της από τον μέσο όρο της τριετίας 2020-22 (1,68 θάνατοι ανά γέννηση σε εθνικό επίπεδο) είναι σημαντικές και διευρύνονται περνώντας από τις Περιφέρειες στις Περιφερειακές Ενότητες, και, στη συνέχεια, στους Δήμους και στις Δημοτικές Ενότητες. Διαπιστώνουν ειδικότερα, αναλύοντάς τα στοιχεία, ότι σε επίπεδο Περιφερειών το Νότιο Αιγαίο με λίγο περισσότερες γεννήσεις από θανάτους, διαφοροποιείται σημαντικά από τη Δυτική Μακεδονία όπου αντιστοιχούν σχεδόν 2,4 θάνατοι/γέννηση.
Οι αποκλίσεις από τον μέσο εθνικό διευρύνονται στις Περιφερειακές Ενότητες καθώς μόνον σε πέντε από αυτές, οι γεννήσεις είναι αρκετά περισσότερες από τους θανάτους και σε τέσσερις, θάνατοι και γεννήσεις δεν διαφέρουν σημαντικά, ενώ, στο άλλο άκρο, σε έντεκα Περιφερειακές Ενότητες αντιστοιχούν 2,5 ή και περισσότεροι θάνατοι ανά γέννηση. Σε επίπεδο δήμων (325 ενότητες), οι διαφορές ανάμεσα στο Δήμο Θήρας με 2 γεννήσεις ανά ένα θάνατο, και, στο άλλο άκρο, σε 49 δήμους (το 15% του συνόλου) με περισσοτέρους από 4 θανάτους/γέννηση (και 20 από αυτούς με 6 ή και περισσότερους) είναι συνταρακτικές. Σε επίπεδο τέλος, Δημοτικών Ενοτήτων (Δ.Ε) οι αποκλίσεις από τον μέσο εθνικό όρο (1,68) διευρύνονται ακόμη περισσότερο: αν σε 19 από αυτές (το 2,1% του συνόλου) οι γεννήσεις υπερτερούν των θανάτων, σε 27 έχουμε μόνον θανάτους, σε 348 -το 1/3-, 4 ή περισσοτέρους και σε 196 (19% του συνόλου) 6 και περισσοτέρους θανάτους ανά γέννηση! Η μεγάλη πλειοψηφία των Δημοτικών Ενοτήτων του νησιωτικού χώρου, αναφέρουν οι δυο ερευνητές, των μεγάλων αστικών κέντρων καθώς και αυτών των μητροπολιτικών περιοχών Αθηνών και Θεσσαλονίκης έχουν θετικότατα ή ακόμη σχετικά ισορροπημένα φυσικά ισοζύγια. Αντιθέτως, η ανισορροπία ανάμεσα στις γεννήσεις και τους θανάτους είναι εντονότατη στη μεγάλη πλειοψηφία των Δημοτικών Ενοτήτων που βρίσκονται στο κεντρικό και δυτικό τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας καθώς και στη Κεντρική-Αν. Μακεδονία και Θράκη όπου αντιστοιχούσαν το 2020-22 συνήθως 3 ή και περισσότεροι θάνατοι ανά γέννηση, ενώ στο τμήμα αυτό της ηπειρωτικής Ελλάδας, εντοπίζονται και όλες σχεδόν οι 27 Δημοτικές Ενότητες που δεν είχαν γεννήσεις το 2020-22, αλλά μόνον θανάτους.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών καθ. Βύρων Κοτζαμάνης τονίζει ότι αν μια αναλογία σε εθνικό επίπεδο 1,68 θανάτων/γέννηση είναι ανησυχητική (πόσο μάλλον όταν δεν αναμένεται βελτίωσή της τα επόμενα έτη με αποτέλεσμα την επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης του πληθυσμού μας), το γεγονός ότι στις μισές σχεδόν (459 από τις 1036) Δημοτικές Ενότητες που βρίσκονται σχεδόν όλες στο ορεινό και ημιορεινό τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας αντιστοιχούν ήδη περισσότεροι από 3 θάνατοι ανά γέννηση, προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία καθώς η μελλοντική δημογραφική δυναμική των Ενοτήτων αυτών είναι υποθηκευμένη. Η υπερ-υπεροχή σε αυτές των θανάτων, αποτέλεσμα κυρίως των ηλικιακών τους δομών που συνδυάζουν πολλούς ηλικιωμένους (βλ. αυξημένους θανάτους) και περιορισμένο αριθμό ατόμων σε ηλικία δημιουργίας οικογένειας (βλ. λίγες γεννήσεις) θέτει βάσιμες αμφιβολίες ως προς τη δυνατότητα επιβράδυνσης της πληθυσμιακής τους κατάρρευσης, μιας κατάρρευσης που θα υποθηκεύσει αναπόφευκτα και την κοινωνική και οικονομική τους δυναμική.
Δε μας πειράζει καθόλου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μονο ενδιαφέρον μας ως κρατος ειναι να πανε καλα οι τραπεζες, οι εταιριες ενεργειας , οι πολυεθνικες να ερχονται και να δινουν 700€ στους εργάτες μας και φυσικα οι "δικές μας δουλειές με τους κολλητούς μας" να γίνονται και όλα τα άλλα...
Γιατί με 700 ευρώ συν την επιδότηση του πολύτεκνου,δεν ζεις τρία παιδιά σε αποθήκη αμόρφωτα, σκληραγωγημένα για σκλάβους ??
Διαγραφήαποκλείεται αφου δημιουργήθηκε υπουργείο οικογένειας! ψηφήστε κουλη. 3 μηνες διαβουλεύσεις για να παντρεύονται οι λοατκι
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θέλουμε ανάπτυξη δεν θέλουμε Έλληνες δεν θέλουμε οικογένεια θρησκεία θέλουμε τρανς ζευγάρια και μόνο χρήμα και βολεμενους. Όταν ο πυρήνας έχει τρύπες και χάνει τότε όλα σβήνουν. Σε 50 χρόνια δεν θα υπάρχουμε σαν λαός και θα δωθεί μια μικτή ονομασία με βάσει τα συμφέροντα και τον πληθυσμό που έχει εγκατασταθεί σε αυτόν τον τόπο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠχ ισλαμική δημοκρατία των νοτίων Βαλκανίων.
ΔιαγραφήΚΑΙ για αυτό στους ελληναραδες φταίνε τα ομόφυλα ζευγάρια και τα δικαιώματά τους. Που τα ομόφυλα ζευγάρια μια χαρά αποκτούν παιδιά και τα μεγαλώνουν υπέροχα. ΕΛΕΟΣ με τον σκοταδισμό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠως τα αποκτούν; Με καισαρική του Μπάμπη;
ΔιαγραφήΣτις γεννήσεις υπολογίζουν φυσικά και τους μετανάστες που γεννήθηκαν εδώ.......
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Καπιταλισμός είναι που θέλει τους νέους εργαζόμενους με χαμηλούς μισθού και δεν μπορούν να κάνουν οικογένεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Καπιταλισμός είναι που φέρνει τους μετανάστες για να τους χρησιμοποιήσει σαν φθηνά εργατικά χέρια.
Ο Καπιταλισμός είναι που αναγκάζει όλες τις γυναίκες να εργάζονται και να μην προλαβαίνουν να κάνουν παιδιά. Τι δεν καταλαβαίνετε;
Καπιταλισμός είναι το σύστημα εκείνο, κατά το οποίο κάποιοι δουλεύουν για κάποιους άλλους.
ΔιαγραφήΚαλύτερα, ο καπιταλισμός είναι το εξής:
Κάποιοι που έχουν πολλά χρήματα - κεφάλαιο, τα επενδύουν σε μια δουλειά, βάζοντας κάποια άτομα - εργάτες να δουλέψουν για αυτήν.
Στόχος τους είναι το κέρδος και στην ουσία να πολλαπλασιάσουν τα χρήματά τους.
Τα άτομα - εργάτες, παίρνουν έναν στάνταρ μισθό, παρόλο που η δουλειά που κάνουν, μπορεί να φέρνει πολύ περισσότερα χρήματα από τον στάνταρ μισθό που παίρνουν.
Οι επενδυτές όμως, αποκομίζουν αυτό το κέρδος από τη δουλειά που βγάζουν οι εργάτες και γενικά πολλές φορές το καπιταλιστικό σύστημα "φλερτάρει" με την εκμετάλλευση ανθρώπων και πόρων χωρίς να τους νοιάζει, για τη μεγιστοποίηση του κέρδους των επενδυτών.
Αν η δουλειά όμως δεν πάει καλά, το αρχικό κεφάλαιο το χάνει ο επενδυτής με κίνδυνο καμιά φορά ακόμα και τη ζωή του (φυλακή, απόπειρες εναντίον του από πιστωτές πρώτων υλών κλπ), ενώ ο εργαζόμενος απλά χάνει τη δουλειά του και μπορεί να πάρει ακόμα και αποζημίωση.
Πιο απλά, οι επενδυτές ρισκάρουν πολύ σε αντίθεση με τους εργαζόμενους. Όμως εξαιτίας της ανισότητας, πολλές φορές οι επενδυτές τη γλιτώνουν και οι εργαζόμενοι βγαίνουν χαμένοι (πχ δεν παίρνουν αποζημίωση, δεν πληρώνονται το μισθό τους και δεν μπορούν να τον απαιτήσουν, κλπ).
Όμως η αγορά είναι ελεύθερη: όλοι δουλεύουν για το κέρδος και είναι όλοι ελεύθεροι να επιλέξουν ότι τους συμφέρει. Ένας εργαζόμενος μπορεί να επιλέξει μεταξύ πολλών επιλογών εργασίας με σκοπό το κέρδος και όλοι οι εργοδότες να επιλέξουν εργαζομένους με σκοπό αντίστοιχα το κέρδος.
Είναι μία ιδεολογία αντίθετη με τον κομμουνισμό (η έννοια του κομμουνισμού είναι ότι όλοι δουλεύουν για όλους και όλοι είναι ίσοι).
Κομμουνισμός είναι το σύστημα αυτό στο οποίο δεν υπάρχουν κοινωνικές τάξεις, δεν υπάρχει κράτος και περιέχει ένα οικονομικό σύστημα όπου όλοι συμμετέχουν κι όλοι "τρώνε" από αυτό.
ΔιαγραφήΣτον κομμουνισμό ο λαός έχει όλα τα μέσα παραγωγής (επιχειρήσεις, οργανισμούς, κλπ) και όλοι οι άνθρωποι εργάζονται στα μέσα αυτά.
Όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, ο καθένας δουλεύει ανάλογα με τις ικανότητές του και απολαμβάνει ανάλογα με τις ανάγκες του.
Θεωρητικά ο κομμουνισμός είναι το ιδανικό σύστημα για όλους τους ανθρώπους και είναι η ανώτερη βαθμίδα εξέλιξης της ανθρώπινης κοινωνίας.
Πρακτικά δεν εφαρμόζεται. Έρχεται σταδιακά και με την πάροδο του χρόνου μέσω ενός μεταβατικού σταδίου, τον σοσιαλισμό.
Επίσης πρακτικά δεν έχει υπάρξει ποτέ άρα και δεν έχει αποτύχει, όμως είναι και αδύνατο να εφαρμοστεί.
Σε μια προσπάθεια εφαρμογής του στην πράξη, μπορεί να υπάρξουν διάφορες "παρενέργειες" όπως αδικίες, εκμεταλλεύσεις, κλπ, ίσως χειρότερες από τον καπιταλισμό και το καπιταλιστικό σύστημα.