Είτε τα αποθηκεύσετε ολόκληρα αμέσως μετά την αγορά τους είτε τα κόψετε σε φέτες για να εξοικονομήσετε χώρο στο ψυγείο, υπάρχουν κάποια εύκολα tips που θα σας βοηθήσουν να τα συντηρήσετε σωστά στο σπίτι.
Πώς να τα επιλέγετε
- Η επιλογή ενός ώριμου πεπονιού είναι καθοριστική για την γεύση και την υφή του. Μερικές συμβουλές για την επιλογή του ιδανικού πεπονιού:
- Ελέγξτε το σχήμα: Ένα ώριμο πεπόνι θα έχει ομοιόμορφο σχήμα, χωρίς λακκούβες, χτυπήματα ή οποιεσδήποτε άλλες ανωμαλίες στην επιφάνεια της φλούδας.
- Ελέγξτε τη φλούδα: Πρέπει να έχει ζωηρό και ομοιόμορφο χρώμα, χωρίς θαμπάδα ή μπαλώματα.
- Πιέστε τα άκρα: Χρησιμοποιείστε τα δάχτυλά σας για να ελέγξετε πόσο ώριμο είναι το πεπόνι. Εάν δείτε ότι είναι ελαφρώς μαλακό, τότε το πεπόνι είναι ώριμο.
- Μυρίστε το: Τα ώριμα πεπόνια είναι αρκετά αρωματικά. Μάλιστα, το άρωμά τους είναι ιδιαίτερα γλυκό, σε αντίθεση με τα άγουρα που αναδίδουν ένα όξινο -ή ελάχιστο- άρωμα.
- Ελέγξτε το βάρος του: Πάρτε το στα χέρια σας και αφήστε τα να λειτουργήσουν ως ζυγαριά. Αν σας φανεί αρκετά βαρύ για το μέγεθός του, τότε είναι αρκετά ζουμερό.
Πώς να τα αποθηκεύετε
Ξεκινώντας από κάποιες βασικές και εύκολες συμβουλές τόσο για την αποθήκευση ολόκληρου του φρούτου όσο κομμένου σε φέτες, προτείνουμε τα εξής:
Για να διατηρήσετε ένα ολόκληρο πεπόνι φρέσκο:
- Αποθηκεύετε πάντα σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από τον άμεσο ήλιο για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα τους. Χειριστείτε τα προσεκτικά και αποθηκεύστε τα χωριστά από άλλα φρούτα για να αποφύγετε την πρόωρη ωρίμανση.
- Φυλάξτε το σε δροσερό και καλά αεριζόμενο μέρος.
- Αποφύγετε το ψυγείο: Παρόλο που οι χαμηλές θερμοκρασίες επιμηκύνουν το χρόνο ζωής πολλών φρούτων πριν τα βάλουμε σε κομμάτια στο πιάτο μας, στην περίπτωση του πεπονιού κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το ψυγείο μπορεί να επηρεάσει τόσο τη γεύση όσο και την υφή του.
- Προστατέψτε το από χτυπήματα: Φροντίστε να το φυλάξετε σε ένα σημείο στην κουζίνα που να μην είναι εύκολα προσβάσιμο, ώστε να μην κινδυνεύσει να χτυπηθεί σε κάποιο σημείο, καθώς αυτό μπορεί προκαλέσει φθορά.
Για τα κομμένα πεπόνια:
- Τοποθετήστε τα σε αεροστεγές δοχείο (σε πλαστικό ή γυάλινο δοχείο ή ειδική σακούλα τροφίμων) και φυλάξτε τα άμεσα στο ψυγείο.
- Καταναλώστε τα εντός 3-4 ημερών για μέγιστη φρεσκάδα.
- Αποθηκεύστε τα μακριά από έντονες οσμές: Βάλτε σε ένα μέρος στο ψυγείο, μακριά από φαγητά ή υλικά που μυρίζουν έντονα, καθώς οι φέτες του πεπονιού απορροφούν πολύ εύκολα τις οσμές που βρίσκονται γύρω τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.