Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Άγιος Γεώργιος: Ο τόπος που… υμνεί την καλλιέργεια πιπεριάς

Τι δήλωσε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελένη Αθανασιάδου

Αν υπάρχουν δύο περιοχές στη Μακεδονία που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τις πιπεριές, τότε σίγουρα αυτές είναι η πόλη της Φλώρινας και η μικρή αγροτική κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στην Ημαθία.

Οι πιπεριές του Αγίου Γεωργίου, αλλά και τα κηπευτικά που παράγονται εκεί είναι γνωστά για τη γεύση, το άρωμα και την ποιότητά τους σε όλη τη χώρα, αλλά και στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων. 

Μάλιστα, αυτές διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη στήριξη της οικονομίας και της τοπικής κοινωνίας, καθώς είναι οι κύριοι καταναλωτές αυτών των προϊόντων. Έτσι, το μεγαλύτερο μέρος της ημερήσιας μαζικής παραγωγής, η οποία φτάνει περίπου τους 250 τόνους πιπεριάς και διοχετεύεται προς την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, εξάγεται προς χώρες της Βαλκανικής, σύμφωνα με τον δεύτερης γενιάς παραγωγό Δημοσθένη Παπαπετρίδη.

Σημειώνεται πως στον Άγιο Γεώργιο καλλιεργούνται περισσότερα από 2.500 στρέμματα θερμοκηπιακών κηπευτικών και δη πιπεριών πράσινων λεπτόφλουδων γεμιστών, τύπου κέρατο (μακριές πράσινες γλυκές) και τύπου Φλωρίνης με την ονομασία Πλατίκα. Πάντως, τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον και για καλλιέργεια θερμοκηπιακής ντομάτας, η οποία, όπως λέει ο κ. Παπαπετρίδης, συνυπάρχει πλέον με τις πιπεριές.

Η ιστορία της πιπεριάς Αγίου Γεωργίου

Το ιστορικό πλαίσιο της συγκεκριμένης καλλιέργειας χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960, όταν το μοναδικό κλίμα και το εύφορο έδαφος της περιοχής δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους του χωριού να αντικαταστήσουν τις καλλιέργειες που είχαν τότε, που στην πλειονότητά τους ήταν βαμβάκια, τεύτλα και σιτηρά.

Σύμφωνα με στοιχεία που μας παραθέτει η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου, Ελένη Αθανασιάδου, οι πρώτες καλλιέργειες πιπεριάς ήταν αποκλειστικά εξωχώραφες και λίγα χρόνια αργότερα ήρθαν τα πρώτα ξύλινα θερμοκήπια, με κύρια παραγωγή πιπεριές, ντομάτες και αγγούρια. Με τα χρόνια, οι εγκαταστάσεις εκσυγχρονίστηκαν, τα στρέμματα και οι παραγωγοί αυξήθηκαν, ενώ η καλλιέργεια και η παραγωγή τελειοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα το προϊόν να είναι ιδιαίτερα περιζήτητο τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς.

«Ο αντίκτυπος των πιπεριών Αγίου Γεωργίου στην τοπική οικονομία και κοινωνία δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Η παραγωγή αυτών των πιπεριών παρέχει ευκαιρίες απασχόλησης σε πολλούς ανθρώπους της περιοχής και συμβάλλει σημαντικά στον αγροτικό τομέα, αλλά και στη διατήρηση των μέσων διαβίωσης των αγροτών και των οικογενειών τους. Επιπλέον, η φήμη της πιπεριάς ως προϊόντος υψηλής ποιότητας, όπως και των άλλων προϊόντων, έχει βάλει την Ημαθία στον χάρτη ως μια περιοχή γνωστή για την αγροτική της αριστεία», επισημαίνει η κα Αθανασιάδου.

Προκλήσεις

Παρά την επιτυχία της καλλιέργειας, υπάρχουν προκλήσεις που απειλούν το μέλλον της παραγωγής, όπως λέει ο κ. Παπαπετρίδης. Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα είχε αρνητικές επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα, καθιστώντας δύσκολο για τους αγρότες να συνεχίσουν να καλλιεργούν τις πιπεριές κερδοφόρα. Επιπλέον, οι μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες και η έλλειψη εργατικών χεριών θέτουν περαιτέρω προκλήσεις για τη βιωσιμότητα της παραγωγής.

8η γιορτή

Στο πλαίσιο της προώθησης των κηπευτικών προϊόντων που παράγονται στην περιοχή, διοργανώνεται τα τελευταία χρόνια γιορτή κηπευτικών. Φέτος, πραγματοποιείται η 8η τέτοια γιορτή, η οποία λόγω… κλιματικής αλλαγής και υπερβολικής ζέστης, όπως είπε η κα Αθανασιάδου, θα περιοριστεί σε εκδηλώσεις μόνο στον Άγιο Γεώργιο και δεν θα πραγματοποιήσει μαγειρικά και γαστρονομικά δρώμενα στη Βέροια, όπως έκανε τα τελευταία χρόνια. 

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ