Τα λιπαρά που περιέχει το πρόχειρο φαγητό προκαλούν συσσώρευση χοληστερόλης στις αρτηρίες, η οποία οδηγεί σε φλεγμονή και πόνο στις αρθρώσεις, κάνοντας τους ανθρώπους πιο ευαίσθητους στον πόνο.
Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η παχυσαρκία ή η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο πόνο, οι ερευνητές λένε όμως τώρα, ότι αρκούν μόλις λίγα γεύματα για να προκληθεί βλάβη.
Μελέτη σε ποντίκια διαπίστωσε ότι τα κορεσμένα λιπαρά στο αίμα προσδένονται στους υποδοχείς των νευρικών κυττάρων που οδηγούν στη φλεγμονή, μιμούμενα τα συμπτώματα της νευρικής βλάβης.
Η επίδραση αυτή παρατηρήθηκε μετά από μόλις οκτώ εβδομάδες διατροφής πλούσιας σε λιπαρά, όχι όμως με πολλές θερμίδες ώστε να κάνει τα τρωκτικά υπέρβαρα.
Ο Δρ. Michael Burton, επίκουρος καθηγητής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, είπε: «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι δεν χρειάζεται κανείς να πάσχει από διαβήτη ή άλλη πάθηση ή να έχει τραυματιστεί για να πονάει. Αρκεί μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά για σύντομο χρονικό διάστημα. Μια διατροφή παρόμοια με αυτή που ακολουθούν οι περισσότεροι Αμερικανοί σε κάποια φάση της ζωής τους».
Οι ερευνητές συνέκριναν την επίδραση διαφορετικών διατροφών σε δύο ομάδες ποντικών για διάστημα οκτώ εβδομάδων.
Η μία ομάδα έτρωγε κανονική τροφή, ενώ η άλλη τροφές με πολλά λιπαρά που όμως δεν θα οδηγούσαν σε παχυσαρκία.
Εξετάζοντας τα κορεσμένα λιπαρά στο αίμα τους, διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που ακολουθούσαν δίαιτα πλούσια σε λιπαρά, είχαν υψηλότερα επίπεδα παλμιτικού οξέος.
Παρατήρησαν επίσης την πρόσδεση των λιπαρών στον νευρικό υποδοχέα TLR4, που προκαλούσε την απελευθέρωση φλεγμονωδών δεικτών.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα φάρμακα που στοχεύουν αυτόν τον υποδοχέα θα μπορούσαν να είναι το «κλειδί» για την πρόληψη της φλεγμονής και του πόνου που προκαλεί η κακή διατροφή.
Ο Δρ. Μπάρτον πρόσθεσε: «Διαπιστώσαμε ότι επηρεάζονται οι αισθητικοί νευρώνες και ότι αν αφαιρέσουμε τον υποδοχέα στον οποίο προσδένεται το παλμιτικό οξύ, δεν θα προκαλείται ευαισθησία σε αυτούς τους νευρώνες. Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχει τρόπος να το μπλοκάρουμε φαρμακολογικά».
Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να εστιάσουν στους ίδιους τους νευρώνες, πώς ενεργοποιούνται και πώς μπορούν να αντιστραφούν οι τραυματισμοί.
«Με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τη μετάβαση από τον οξύ στον χρόνιο πόνο. Ο μηχανισμός πίσω από αυτή τη μετάβαση είναι σημαντικός γιατί ο χρόνιος πόνος τροφοδοτεί την επιδημία οπιοειδών. Θα ήταν πολύ θετικό εάν κατορθώναμε να αποτρέψουμε αυτή τη μετάβαση», δήλωσε ο Δρ. Burton, προτρέποντας παράλληλα τους επαγγελματίες υγείας να εξετάζουν το ρόλο που παίζει η διατροφή στην πρόκληση πόνου. «Πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στο πώς ένας ασθενής κατέληξε στο γιατρό λόγω ενός συμπτώματος», κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.