Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Aπάτη: Προσοχή, μην απαντάτε σ' αυτό το SMS

Διαδικτυακοί επιτήδειοι βρίσκονται σε ετοιμότητα να αρπάξουν προσωπικά δεδομένα από κρατικούς φορείς, οργανισμούς, αλλά και από ανυποψίαστους πολίτες.

Μέσω απλής αποστολής ενός μηνύματος στα κινητά τηλέφωνα με επισυναπτόμενο σύνδεσμο, επιδιώκουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ανοίξει ο παραλήπτης τον σύνδεσμο.

Ένα κοινό παράδειγμα τέτοιων κυβερνοαπατών είναι το SMS από άγνωστο διεθνές αριθμό ή email από ανώνυμη διεύθυνση, που περιέχει μήνυμα όπως: «Αγαπητέ πελάτη, το δέμα σας βρίσκεται στην αποθήκη αλλά αδυνατούμε να το παραδώσουμε λόγω ελλιπών στοιχείων διεύθυνσης. Παρακαλούμε επιβεβαιώστε τη διεύθυνσή σας εντός 12 ωρών», και συνοδεύεται από έναν ύποπτο σύνδεσμο για συμπλήρωση των προσωπικών στοιχείων.

Οι απατεώνες αποστέλλουν μαζικά αυτά τα μηνύματα, περιμένοντας κάποιον να «τσιμπήσει» και να ανοίξει τον επισυναπτόμενο σύνδεσμο, που συχνά φέρει τη μορφή ενός ψεύτικου website των ΕΛΤΑ ή άλλης ταχυμεταφορικής εταιρείας.

Τα ΕΛΤΑ και άλλες εταιρείες προειδοποιούν τακτικά για τέτοιες καταγγελίες, συστήνοντας στους πολίτες να μην ανοίγουν τέτοια μηνύματα και να μην ακολουθούν συνδέσμους αμφίβολης προέλευσης, καθώς πρόκειται για απόπειρες εξαπάτησης και υποκλοπής δεδομένων.

Σε σχετική ανακοίνωση των ΕΛΤΑ τονίζεται: «Τα ΕΛΤΑ δεν θα σας ζητήσουν ποτέ να εισάγετε ή να μοιραστείτε κωδικούς πρόσβασης ή προσωπικά σας δεδομένα, όπως αριθμοί καρτών ή λογαριασμών, μέσω email, SMS ή social media».


2 σχόλια:

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ