Παρότι κουβαλά και μια σκοτεινή οπτική, εξαιτίας της παρουσίας του ψυχοπομπού Αχέροντα και της εκδημίας του μεγάλου ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού είναι ένας προορισμός φωτεινός, ικανός να ικανοποιήσει κάθε γούστο και ιδεώδης για μια απόδραση 48 ή και περισσότερων ωρών.
Σε απόσταση μιας ώρας οδικά από τα Ιωάννινα και τεσσάρων από την Αθήνα, η Πρέβεζα είναι χτισμένη σχεδόν πάνω στη θάλασσα, αφού μόνο λίγα μέτρα τη χωρίζουν από την επιφάνεια της τελευταίας. Αυτό όμως το στοιχείο εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τη χάρη της.
Ξεκινήστε τη βόλτα σας από το ιστορικό κέντρο της πόλης, με άξονα το Δικαστικό Μέγαρο και περπατήστε μέχρι την Παναγία των Ξένων, που είναι χτισμένη στα μέσα του 18ου αιώνα και κρύβει μέσα της όλη την εμπορική ιστορία του τόπου. Σε λίγα λεπτά απόσταση, βρίσκεται ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός του Αγίου Χαραλάμπους, χτισμένος στις αρχές του 18ου αιώνα.
Στο εσωτερικό του ξεχωρίζουν αξιόλογες εικόνες, αγιογραφίες επηρεασμένες από τη βενετσιάνικη ζωγραφική και το ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο. Έξω από την είσοδο της εκκλησίας βρίσκεται ο Ενετικός Πύργος του Ρολογιού, τυπικό κτίσμα των Ενετών, με ύψος 13 μέτρα και ηλιακό ρολόι. Αξίζει επίσης μια επίσκεψη η Θεοφάνειος Δημοτική Αίθουσα, χτισμένου με κληροδότημα του Πρεβεζιάνου Αναστάσιου Θεοφάνους. Σε απόσταση μικρότερη του τετάρτου από το κέντρο της πόλης θα βρείτε επίσης τη Θεοφάνειο Δημοτική Αίθουσα Τέχνης, που φτιάχτηκε με κληροδότημα του Πρεβεζιάνου Αναστάσιου Θεοφάνους και σήμερα στεγάζει το Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο, που στους χώρους του φιλοξενούνται μια σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Η Πρέβεζα ωστόσο σας δίνει την ευκαιρία να ανοίξετε το βήμα σας με κατεύθυνση το πλούσιο παρελθόν της περιοχής. Σε απόσταση δέκα λεπτών από το κέντρο θα βρείτε τον Αρχαιολογικό Χώρο Νικόπολης, έναν πελώριο χώρο, με εντυπωσιακά τείχη. Η Νικόπολη χτίστηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Οκταβιανό Αύγουστο, σε ανάμνηση της νίκης του επί του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στη ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ. Δίπλα του, το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης περιλαµβάνει αποκλειστικά ευρήµατα από τη μεγαλοπρεπή ρωμαϊκή Νικόπολη, καθώς και από τη Νικόπολη των πρώιµων βυζαντινών χρόνων.
Για όσους αγαπούν το bird watching, κοντά στη Νικόπολη βρίσκονται και τα παρατηρητήρια του Αμβρακικού, καθώς ο κόλπος είναι ο παράδεισος των πουλιών με 294 καταγεγραμμένα είδη, 101 από τα οποία είναι σπάνια ή απειλούμενα. Αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής του υδροβιότοπου είναι ένα από τα σπανιότερα είδη πουλιών, ο αργυροπελεκάνος.
Ένας ακόμη προορισμός που αξίζει την επίσκεψή σας αποτελεί το το Κάστρο Παντοκράτορα ή «Ουτς Καλέ» με τη μαγευτική θέα είναι μια σύνθεση της ιστορίας της πόλης. Μέρος των οχυρώσεων της πόλης από τον Αλή Πασά στις αρχές του 19ου αιώνα, την ταραγμένη δεκαετία του ’40 ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως φυλακές από το ελληνικό κράτος. Έχει υψηλά περιμετρικά τείχη σε σχήμα πενταγώνου, έναν επιθαλάσσιο προμαχώνα και μεγάλη εσωτερική αυλή. Αξέχαστη επίσης θα σας μείνει η επίσκεψη στο Νεκρομαντείο του Αχέροντα, στο χωριό Μεσοπόταμος, όπου έφταναν ύστερα από καθαρμούς και θυσίες οι επισκέπτες για να επικοινωνήσουν με τους νεκρούς και να πάρουν προφητεία.
Λίγο πιο κάτω στο χωριό Αμμουδιά, στις εκβολές του Αχέροντα, θα βρείτε ρηχά και πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά και μία πολύ πλατιά παραλία με ψιλή άμμο. Περιμετρικά της Πρέβεζας πάντως υπάρχουν μέρη που προσφέρονται και για περιπάτους, όπως το θρυλικό βουνό Ζάλογγο που έχει ύψος κορυφής 786μ. ή το αισθητικό δάσος του Μονόλιθου. Αν πάλι έχετε όρεξη για λίγο μεγαλύτερες αποστάσεις και ανάγκη για μια γαλήνη σε αρμονία με τη φύση, πάρτε τη διαδρομή του έτερου μεγάλου πρωταγωνιστή ποταμού, του Λούρου, και τραβήξτε για την πανέμορφη λίμνη Ζηρού που περιβάλλεται από το υπέροχο παραλίμνιο δάσος του Αγίου Βαρνάβα.
Μιλώντας πάντως για όρεξη η Πρέβεζα θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω με τις γεύσεις της. Βουτηγμένη κυριολεκτικά στον υδάτινο κόσμο του Αμβρακικού, η πόλη προσφέρει εκλεκτές επιλογές σε ψάρια και θαλασσινά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.