Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Βοργιαζίδης: «Να πείσουμε τους δημότες για τα οφέλη της ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων»

Ο δήμαρχος Βέροιας στην ημερίδα της voria.gr στάθηκε στην ανάγκη ενημέρωσης της κοινωνίας στο ζήτημα της κυκλικής οικονομίας, αλλά και στο πρόβλημα της υποστελέχωσης των ΟΤΑ που έχει αρνητικές συνέπειες στην προσπάθεια για ανακύκλωση


Τα μείζονα ζητήματα της υποστελέχωσης αλλά και της ενημέρωσης της κοινωνίας για την προώθηση και κατανόηση της κυκλικής οικονομίας έθεσε ο δήμαρχος Βέροιας, Κώστας Βοργιαζίδης μιλώντας στο πάνελ «Η πρόκληση της κυκλικής οικονομίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργανώνει η Voria.gr στο Mediterranean Palace στη Θεσσαλονίκη με τίτλο «Κυκλική Οικονομία: Προκλήσεις και Προοπτικές».

Ο δήμαρχος Βέροιας ανέφερε ότι τον Μάρτιο του 2023 ο δήμος ξεκίνησε να μαζεύει βιοαπόβλητα, αρχικά από τη λαϊκή αγορά της πόλης και στη συνέχεια από τα super market που βρίσκονται περιφερειακά της Βέροιας. «Το επόμενο βήμα είναι τα super market εντός της πόλης, τα καταστήματα με οπωροκηπευτικά, δημοτικές δομές, όπως παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία, τα στρατόπεδα, το νοσοκομείο, το γηροκομείο, η εστίαση και τέλος οι δημότες» είπε.

Σημείωσε ωστόσο πως «ειμαστε στα πρώτα βήματα, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα», υπογραμμίζοντας ότι «πάσχουμε από την υποστελέχωση». «Ξαφνικά θα πρέπει να βρούμε κόσμο για να γίνει μία δεύτερη υπηρεσία. Το ότι θα μειωθούν τα σύμμεικτα δεν σημαίνει ότι θα περισσέψει κόσμος. Αυτοί που μάζευαν 50 κάδους σύμμεικτα, θα συνεχίσουν να μαζεύουν τους 50 κάδους. Αν υπάρχουν 30 κάδοι με βιοαπόβλητα, θα πρέπει να πάει ένα καινούργιο συνεργείο να τα μαζέψει. Αυτός ο κόσμος σήμερα δεν υπάρχει. Δυστυχώς λειτουργούμε με το πρόγραμμα των άνω των 55 ετών γιατί πραγματικά το προσωπικό φθίνει μέρα με τη μέρα» τόνισε ο κ. Βοργιαζίδης.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανέφερε σε άλλο σημείο, «ψάχνει πάντοτε να βρει τη βέλτιστη λύση και την πιο οικονομική για τους δημότες, γιατί ψάχνουμε και την ανταποδοτικότητα», φέρνοντας ως παράδειγμα τη σύμβαση που έχει υπογράψει ο δήμος με μονάδα βιοαερίου για την αξιοποίηση των περιττωμάτων του δημοτικού κυνοκομείου. «Είναι τρόπος να βρούμε λύση και γι αυτούς είναι τρόπος παραγωγής ενέργειας» εξήγησε συμπληρώνοντας πως «προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε όλα τα βιοαπόβλητα και να μην πληρώνουμε».

Όσον αφορά στα πράσινα σημεία, ο κ. Βοργιαζίδης ανέφερε πως το πράσινο σημείο στον δήμο είναι υπό κατασκευή, χαρακτηρίζοντάς το ως «ένα βήμα, κομμάτι της κυκλικής οικονομίας», μιας και «περνάμε από τη γραμμική στην κυκλική, η οποία πράγματι έχει και για τους δήμους ωφέλειες μεγάλες, τις οποίες θέλουμε να εκμεταλλευτούμε».

«Να πείσουμε τους δημότες»

Την ανάγκη να πειστούν οι δημότες όχι μόνο για το οικονομικό όφελος αλλά για τη μη επιβάρυνση του περιβάλλοντος σχετικά με το ζήτημα της ενεργειακής αξιοποίησης σημείωσε στη συνέχεια ο δήμαρχος Βέροιας.

«Η ενεργειακή αξιοποίηση δεν θα γίνει ξεχωριστά από τους δήμους, αλλά από τον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας. Εφόσον υπάρχουν οι καλές πρακτικές που μπορούμε να πάρουμε από την Ευρώπη, δεν θα πούμε όχι, όταν θα μπορούμε να εγγυηθούμε στους δημότες ότι δεν θα υπάρχει μόλυνση είτε από τη λειτουργία είτε από την καύση αυτή καθαυτή σε όποια μονάδα αξιοποιηθεί το υπόλειμμα. Εφόσον πείσουμε τον πολίτη θα είναι κάτι που θα μπορέσει να προχωρήσει» υπογράμμισε.

Ο κ. Βοργιαζίδης δήλωσε πάντως πως δεν είναι απόλυτα αισιόδοξος για το εγχείρημα, εξηγώντας πως «είμαστε πολύ πίσω. Δεν νομίζω ότι αρκεί ο χρόνος μέχρι το 2030 για να γίνουν κάποια πράγματα που δεν έγιναν πριν 25 χρόνια». Κατέληξε ωστόσο λέγοντας πως «ο ρόλος ο δικός μας είναι να πούμε γιατί γίνεται αυτό και με ποια μέτρα ασφάλειας γίνεται αυτό. Η συνέργεια αυτών των δύο θα βοηθήσει να ξεπεραστούν προβλήματα που μας ταλανίζουν χρόνια τώρα σχετικά με τα απορρίμματα, τη διάθεση και το υπόλειμμα».

7 σχόλια:

  1. Αξιοποίηση του χώρου κάτω από την εληα, απο το μπάσκετ μεχρι αγ Αναργύρους και μετά κυκλική οικονομία.
    Ότι να ναι είστε.

    Είμαστε χειρότεροι από επαρχίες του τατζικισταν.
    Βέβαια, εκεί δεν έχουν εξωτερικο ασανσέρ και κυλιόμενες εξωτερικές σκάλες που δεν βγάζουν πουθενά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαλλον τοτε το ασανσερ το ηθελε η Δημαρχος για να κατεβαινει απο την Ανοιξεως στα κοντινα σουπερ μαρκετ....κακια ΟΧΙ ...παντως αν θες να σκονταψεις πας στο παρκο Ελιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλα αυτά καλά. Η πόλη έχει κάδους χωρίς καπάκια μέσα στο κατακαλοκαιρο. Είναι τόσο πολύπλοκο να καταγραφούν οι κατεστραμμένοι κάδοι και να αντικατασταθούν; Είναι ντροπή για την πόλη και θέλουμε και τουρισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πλέων, κάθε μέρα είστε όλο και ποιο ανύπαρκτοι στα πολυετοί καθήκοντα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εδώ στη Βενιζέλου απέναντι από τους Αναργύρους έχει τόσα χρόνια μια λάμπα φωτισμού που γέρνει και δε λέει να την αντικαταστήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνα με ερευνα, η Βεροια και η Δράμα εναι οι πόλεις με την μικρότερη ανοικοδόμηση. Δεν υπάρχουν οικόπεδα, το τοπικο σχέδιο πόλης δεν έχει καν ξεκινήσει. Η επιτυχημένη πόλη φαίνεται από την επέκτασή της και την αύξηση του πληθυσμού. Πως θα γίνει αυτο χωρίς νέες περιοχές οικιστικής ζώνης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ