Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Το ξενοδοχείο του χωριού... Πρώτο ξεκίνημα από το Σέλι

Γράφει ο Στέργιος Ζυγουλιάνος

Τα Ελληνικά χωριά κρατούν μέσα τους ένα σωρό ανεκμετάλλευτες πηγές πλούτου και προόδου. Μια από αυτές είναι η ομορφιά της φύσης και της υπαίθρου. Είτε το χωριό βρίσκεται στη θάλασσα, είτε στο βουνό, πάντα έχει κάτι ωραίο και κάτι πολύτιμο να προσφέρη στους επισκέπτες του. Και αυτός είναι ο Τουριστικός του πλούτος.

Αυτός ο πλούτος μπορεί να αξιοποιηθή. Αρκεί οι κάτοικοι της υπαίθρου να αφιερώσουν λίγες ημέρες, από τις πολλές που έχουν στη διάθεση τους, για να κάνουν τον τόπο τους πρόσφορο στον Τουρισμό, και προπαντός στον Εσωτερικό Τουρισμό.

Ένα καθαρό δωμάτιο, με λιγοστές ανέσεις για ολιγοήμερη διαμονή, λίγα λουλούδια στην αυλή και ένα ευγενικό χαμόγελο είναι ότι χρειάζεται για να κάνουν ευχάριστη την διαμονή στους ανθρώπους των πόλεων, κατά τις ημέρες των διακοπών τους.

Υπάρχουν χιλιάδες τέτοιοι Έλληνες και ξένοι, που θέλουν φτηνά και απλά να ζήσουν για λίγες μέρες στην πανέμορφη Ελληνική Ύπαιθρο. Αυτοί θα αφίσουν στο χωριό πολύτιμη ζωή και το χωριό θα δώση σ΄ αυτούς χαρά και ξεκούραση.

Απλή, εύκολη και ωφέλιμη είναι η ανάπτυξη του Εσωτερικού Τουρισμού. Από τους κατοίκους της υπαίθρου εξαρτάται η επιτυχία. Το Βασιλικόν Εθνικόν Ίδρυμα [1] με την συνεργασία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού [2] και πολλών εθελοντών βοηθεί τις κοινότητες σ΄ αυτήν την προσπάθεια.


Δια να πληροφορηθήτε, που μπορείτε να παραθερίσετε φθηνά και ευχάριστα στα Ελληνικά χωριά, τηλεφωνήσατε στο 30-282 Επιτροπήν Δήμων και Κοινοτήτων του Βασιλικού Εθνικού Ιδρύματος, Οδός Ξενοφώντος 15α Αθήνας.

Η πρώτη προσπάθεια

ΤΟ ΣΕΛΙ ΒΕΡΜΙΟΥ



Το Σέλι (Κάτω Βέρμιο) βρίσκεται στα δυτικά της Ναούσης σκαρφαλωμένο στο δασώδες Βέρμιο, σε ύψος 1400 μ. Το Σέλι πριν λίγα χρόνια, ήταν ένα φτωχό ορεινό χωριό, όπως πολλά χωριά στον τόπο μας. Σήμερα έγινε αγνώριστο.

Στα μισοερειπωμένα του έγιναν άνετοι Τουριστικοί Ξενώνες. Πολλοί επισκέπτες βρίσκονται καθημερινά στο χωριό, εκεί που μέχρι ολίγου βασίλευαν η ερημιά και η εγκατάλειψις.

Εγνώριζαν οι Σελιώτες ότι διαθέτουν στην κοντινή βουνοπλαγιά ένα σπάνιο πλούτο. Ένα φυσικό στίβο για χιονοδρομίες. Αυτό έπρεπε να το αξιοποιήσουν, να το κάνουν “ξώβεργα” για όσους αγαπούν τα χειμερινά σπορ. Και το κατάφεραν!

Με την θέληση, την εργατικότητα και την δραστηριότητα τους, βρήκαν πόρους και οργάνωσαν το πρώτο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας μας. Τα περισσότερα σπίτια του χωριού, με λίγα έξοδα και πολύ κόπο, μεταβλήθηκαν σε άνετους Τουριστικούς Ξενώνες. Οι μικρές ταβέρνες έγιναν καθαρά και νοικοκυρεμένα εστιατόρια και το νέο υδραγωγείο έφερε άφθονο τρεχούμενο παγωμένο χωριό στο χωριό.

60 δωμάτια με 200 περίπου κρεββάτια σε 35 διάφορα σπίτια γεμίζουν τα Σαββατοκύριακα με επισκέπτες (από την Βέροια, Νάουσα, Θεσσαλονίκη και Αθήνα) που έρχονται να χαρούν τον χιονοδρομικό αναβατήρα του Σελίου [3}. Αυτό είναι το Ξενοδοχείον του Χωριού!


Στην ωραία αυτή δημιουργική προσπάθεια τους βοήθησε η Επιτροπή Δήμου και κοινοτήτων του Βασιλικού Εθνικού Ιδρύματος.

Τους εχορήγησε 4ετές άτοκο δάνειο για την κατασκευή των ξενώνων. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα τα χρήματα εξετέλεσαν τον προορισμό τους.

Στο Σέλι έγινε το ξεκίνημα. Και σε άλλα πολλά χωριά εξακολουθεί τώρα η ίδια προσπάθεια.

Το Σέλι θα γίνη παράδειγμα προόδου και πολιτισμού κάθε Ελληνικού χωριού, διότι κάθε χωριό του τόπου μας έχει κάποια φυσική ομορφιά, που μαζί με την πατροπαράδοτη ευγένεια των κατοίκων μπορεί να αξιοποιηθή και να γίνη πηγή πλούτου και ψυχικής χαράς για τους κατοίκους του.

Ο τουρίστας που θα περάση από το χωριό θα αφίση εκεί, εκτός από το χρήμα του, και ένα μέρος του εαυτού του, την αγάπη του και την φιλία του. Κι΄ ακόμη μπορεί να βοηθήση τον αγροτικός πληθυσμό, δίνοντας του χρήσιμες συμβουλές για ν΄αντιμετωπίση διάφορα θέματα και προβλήματα που τον απασχολούν.


Μπορούν εύκολα να γίνουν τέτοια τουριστικά δωμάτια με την βοήθεια του Βασιλικού Εθνικού Ιδρύματος σε κάθε Ελληνική Κοινότητα, όπως έγιναν στο Σέλι Βερμίου.


(1) Το άλλο ίδρυμα ήταν το Βασιλικό Εθνικό Ίδρυμα (ΒΕΙ) που είχαν ιδρύσει το 1947 τα Ανάκτορα, και μάλιστα ο τότε διάδοχος Παύλος, με ποικίλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, διοικούμενο από ανακτορικούς αξιωματούχους αλλά και προβεβλημένα δημόσια πρόσωπα, όπως επικεφαλής τραπεζών και επιμελητηρίων, και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Το ΒΕΙ ήταν ένας έτοιμος και ικανός μηχανισμός, που μπορούσε να στηρίξει βασιλικά σχέδια και πρωτοβουλίες σε συγγενικούς τομείς

(2) Πρόδρομος του ΕΟΤ ήταν το Γραφείο Ξένων και Εκθέσεων, που ιδρύθηκε το 1914 από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και μετονομάστηκε το 1922 σε Υπηρεσία Ξένων και Εκθέσεων. Ο ίδιος ο ΕΟΤ ιδρύθηκε αρχικά το 1929 επί κυβέρνησης Ελευθερίου Βενιζέλου με σκοπό την προώθηση του τουρισμού στην Ελλάδα. Καταργήθηκε το 1935 και αντικαταστάθηκε το 1936 από το Υφυπουργείο Τύπου και Τουρισμού. Ανασυστάθηκε το 1951 με τη μορφή ΝΠΔΔ.

(3) Το 1955 τοποθετήθηκε στο Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου ο πρώτος αναβατήρας της χώρας (εναέρια καρέκλα μήκους 750 μ.) που έφτανε σε υψόμετρο 1600 μ. ενώ το έτος 1968 επεκτάθηκε κατά 500 μ. φτάνοντας σε υψόμετρο 1730 μ.

2 σχόλια:

  1. Ωραία ξόβεργα στήνεις κάθε λίγο και λιγάκι Βεροιότη με το Σέλι , θέλεις πάλι να γίνει χαμός με τα σχόλια που θα γραφτούν !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό θα είναι να προωθήσετε όσο καλύτερα γίνεται το Σέλι διότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τους τοπικούς παράγοντες και τον τωρινό πρόεδρο που σημειωτέον δίνει ψυχητε και σώματι να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για να υπάρχουν παροχές και ανέσεις που δεν υπήρχαν μέχρι τώρα... Επίσης μιλάμε για τον κοντινότερο προορισμό σε σχέση με τα υπόλοιπα χιονοδρομικά..Που σημειωτέον από του χρόνου απ' ότι έμαθα θα υπάρχει και τεχνικό χιόνι...Οπότε καλό είναι να βοηθήσουμε όλοι από μεριάς μας όσο μπορούμε για αυτόν τον ιστορικό τόπο τον Βλάχων που έχει μεγάλη ιστορία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ