Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Στα κάγκελα οι Αγρότες - Ζητούν άμεση συνάντηση με τον Υπουργό για το ροδάκινο

10 αγροτικοί σύλλογοι συμμετείχαν στην σύσκεψη της Βέροιας - Τι δήλωσαν Διαμαντόπουλος και Τσιουλάκος

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων την Τετάρτη 26 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Αιγές Μέλαθρον στη Βέροια, με την συμμετοχή εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων από την Ημαθία, Πέλλα και Πιερία.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ιδιαίτερα του βιομηχανικού ροδάκινου, αφού ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η συγκομιδή τους, δεν έχει καθοριστεί τιμή από τους βιομηχάνους με αποτέλεσμα να παραδίδουν την παραγωγή τους με ανοιχτές τιμές, και χωρίς να γνωρίζουν πόσο και πότε θα πληρωθούν.

Από την άλλη αντιμετωπίζουν το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, αλλά  και το αυξημένο κόστος διαβίωσης με την ακρίβεια που σπάει κόκκαλα, χωρίς να μπορούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις ανάγκες των οικογενειών τους.

Η σύσκεψη αποφάσισε να ζητήσει άμεσα συνάντηση με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης, ώστε με ευθύνη της κυβέρνησης να οριστεί ως ελάχιστη εγγυημένη τιμή κιλού τα 50  λεπτά που θα καλύψει το κόστος παραγωγής και θα αφήσει ένα μεροκάματο για την συνέχιση της καλλιέργειας.

Επίσης εκφράστηκε η αποφασιστικότητα τους να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις μεσούσης της καλλιεργητικής περιόδου, εάν δεν υπάρξει ικανοποίηση των αιτημάτων τους. 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν τα προβλήματα που προέκυψαν από τις καταστροφές στην παραγωγή, η κατάσταση στον ΕΛΓΑ, οι τιμές στο βιομηχανικό ροδάκινο.

Ζητούν να ανακοινωθούν άμεσα τιμές παραγωγού

Ξεκίνησε η συγκομιδή πρώιμων ποικιλιών συµπύρηνων ροδάκινων ποικιλίας Ρομέο. Οι παραγωγοί ζητούν να ανακοινωθούν άμεσα τιμές παραγωγού με την έναρξη της συγκομιδής.

Σε περισσότερους από 400.000 τόνους αναμένεται να φτάσει η φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ).

«Είναι η δεύτερη ημέρα που συγκομίζουμε ροδάκινα, τα πηγαίνουμε στους Συνεταιρισμούς τα αφήνουμε και δεν ξέρουμε πόσο θα πληρωθούμε», τόνισε ο Πρόεδρος του Α.Σ. Αλεξάνδρειας, Γιώργος Διαμαντόπουλος και πρόσθεσε: «αφήνει η ΕΚΕ να αιωρείται ότι η τιμή που θα πληρώσει η βιομηχανία θα είναι 28 έως 30 λεπτά, που σημαίνει ότι ο παραγωγός θα πάρει 25 έως 27 λεπτά το κιλό, λόγω των έξόδων των συνεταιρισμών και είναι λογικό αυτό.

Από την άλλη το κόστος είναι υψηλό σε λιπάσματα, πετρέλαια και εργατικά και οι παραγωγοί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οι παραγωγοί. Είμαστε στο 2024 και θέλουν να πληρώσουν τιμές της δεκαετίας του 90, με μεροκάματο που ήταν στα 5 ευρώ. Με αυτές τις τιμές που λένε να πληρώσουν δεν βγαίνουμε. Ζητήσαμε τιμή ασφαλείας στον παραγωγό στα 50 λεπτά».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» κ. Δημήτρης Τσιουλάκος, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «είναι απαράδεκτο να παραδίδουν οι παραγωγοί το προϊόν τους με ανοικτή τιμή. Στην συνάντηση αποφασίσαμε να υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό ΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα. 

Θέλουμε να υπάρξει λύση στο θέμα των τιμών. Είναι υποχρεωμένοι να ανακοινώσουν τώρα τιμή παραγωγού. Επίσης ζητάμε να βρεθεί τρόπος να αποζημιωθούν τα ροδάκινα που έχουν ζημιές. Αν δεν υπάρξει συνάντηση οι ροδακινοπαραγωγοί είναι αποφασισμένοι, μεσούσης της συγκομιδής, να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις».

12 σχόλια:

  1. ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΣΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
    ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΡΓΟΤΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ ;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτός είναι εξαφανισμένος ξέρετε τον λόγο

      Διαγραφή
    2. Μήπως τον μαλώσει ο Παυλιδης

      Διαγραφή
  2. Κυριάκο, για να σε δούμε, να αυτοί είναι οι " πολλοί" με τους οποίους λες ότι είσαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μία τιμή κοντά στα 0,35 - 0,40 με "χαλαρή" παραλαβή είναι πολύ καλή περίπτωση, παρά 0,50 όπου με το παραμικρό θα σου γυρίζουν την πλατφόρμα πίσω και θα απαιτούν ροδάκινα ΑΑΑ.
    Τώρα, την τιμή 0,28 που δίνουν οι βιομηχανίες, πιστεύω ότι περιμένουν την παρέμβαση του κράτους με επιδότηση τιμής προς αυτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σαράντα ένα τα εκατό. Λουστείτε το.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι έγινε οι Βουλευτές δεν έχουν λόγο ελάτε θα έχει και πολύ φωτό και τζάμπα τώρα θα Φανή η μαγκιά σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχει υπάρξει μήνας που να μην έχουν αιτήματα οι αγρότες; Έχει περάσει έστω και ένας μήνας που να μην ζητάνε και να μην απειλούν με κινητοποιήσεις; Ήμαρτον δηλαδή. Όπως όλος ο κόσμος πηγαίνετε στις δουλειές σας και προσπαθήστε για το καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος 9:03 άμα δε γουστάρεις άλλαξε πόλη ή μη διαβάζεις side με αγρότες και προπάντων μην σχολιάζεις γιατί δεν έχεις ιδέα για το τι λες και τι γράφεις,σκέψου αν ζούσες στα παλιά χρόνια εσύ,ακόμη σκλαβωμένοι θα είμασταν.

      Διαγραφή
    2. Μάλλον δεν είσαι αγρότης. Οι αγρότες διακρίνονται για την ευγένεια τους στον λόγο.

      Διαγραφή
    3. Και οι άνθρωποι σαν εσένα διακρίνονται στο πόσο κακία τελικά κρύβει ένας κομπλεξικος άνθρωπος.

      Διαγραφή
  7. Καλά κάνουν και πλουτίζουν οι βιομηχανίες σε βάρος σας αφού δεν υπάρχουν συνεταιρισμοί είστε όλοι πουλημένοι .Να πνιγείτε στα φυτοφάρμακα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ