Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Πυκνώνουν οι φωνές και οι πρωτοβουλίες για τα 50 λεπτά στο συμπύρηνο

Ευρεία σύσκεψη στη Βέροια την Τετάρτη 26 Ιουνίου
Έντονες διεργασίες μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για το συμπύρηνο ροδάκινο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στην Ημαθία και την Πέλλα. Λίγο πριν την έναρξη της συγκομιδής της φετινής παραγωγή, οι αγρότες απαιτούν αφενός να γνωστοποιηθεί από την μεταποίηση η τιμή για το προϊόν και αφετέρου να είναι υψηλότερη, στο επίπεδο τουλάχιστον των 50 λεπτών/κιλό.

Μάλιστα, οι παραγωγοί είναι διατεθειμένοι να διεκδικήσουν με κάθε μέσο την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, προαναγγέλοντας ακόμη και αγροτικές κινητοποιήσεις εφόσον δεν μείνουν ικανοποιημένοι από τις εξελίξεις.

«Είμαστε αποφασισμένοι να αφήσουμε τα ροδάκινα στα δέντρα και να βγούμε σε κινητοποιήσεις μέσα στο καλοκαίρι, με τρακτέρ στους δρόμους, αν δεν ανακοινωθούν αξιοπρεπείς τιμές. Ζητάμε τιμή συμπύρηνου στα 0,60 ευρώ/κιλό διότι τα έξοδα τριπλασιάστηκαν και το κόστος παραγωγής από τα 0,38 ευρώ/κιλό σύμφωνα με μελέτη του 2018 έχει εκτοξευτεί στα ύψη σήμερα. 

Η φετινή παραγωγή δεν είναι αυξημένη , είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι», ανέφερε αρχικά στην Ημαθιώτικη Γη ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Σκύδρας, Στέφανος Τοπαλίδης και συνέχισε «Την Τετάρτη 26 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στη Βέροια, παρόντων αγροτικών συλλόγων Ημαθίας και Πέλλας, ΣΕΑΣ, Μικρής και Μεγάλης ΕΘΕΑΣ και εκπροσώπων της ΕΚΕ όπου θα συζητηθεί το θέμα του βιομηχανικού ροδάκινου».

Ο έντονος προβληματισμός των παραγωγών αποτυπώνεται και σε κοινή επιστολή αγροτικών συλλόγων Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας που ζητούν από την ΕΘΕΑΣ να δράσει, ενώ ανησυχία επικρατεί και για τις επιπτώσεις του νέου ιού που παραμορφώνει τα ροδάκινα στις τιμές των προϊόντων.

Σε κοινή επιστολή τους οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αλεξάνδρειας, Πύδνας-Κολινδρού, Μαρίνος Αντύπας Νάουσας, Ημαθίας και Ημαθίας-Πιερίας, αναφέρουν τα εξής:

«Θα θέλαμε να κάνουμε γνωστό τον προβληματισμό μας για το τί μέλλει γενέσθαι με τις τιμές που θα πληρώσουν οι βιομηχανίες τα συμπύρηνα ροδάκινα.

Είμαστε πολύ κοντά πλέον στη συγκομιδή τους και ακόμη δεν ξέρουμε τί θα πληρώσει η "αμαρτωλή" ΕΚΕ. Και ρωτάμε τί κάνει η ΕΘΕΑΣ; Μικρή και Μεγάλη ΕΘΕΑΣ;

Τί κάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων; Θα τους αφήσει να λειτουργούν σαν καρτέλ;

Θα υπάρξουν επιτέλους στα προϊόντα μας ελάχιστες εγγυημένες τιμές;

Θα πληρωθούμε τουλάχιστον 50 λεπτά το κιλό, μπας και δούμε και εμείς άσπρη μέρα;

Όπως γνωρίζουμε όλοι το κόστος παραγωγής εκτοξεύτηκε στα ύψη. Πουλάμε ροδάκινο 30 λεπτά το κιλό και πουλάνε τα 200 γραμμάρια + 200 γραμμάρια σιρόπι, στα 1,10 ευρώ το κιλό. Για αυτό λοιπόν λέμε τέρμα στο ψέμα της ΕΚΕ και θέλουμε την τιμή που αναφέραμε πιο πάνω.

Υστερόγραφο 1: Τελικά ο καινούριος ιός που παραμορφώνει τα ροδάκινα λέτε να είναι "ευλογία";

Υστερόγραφο 2: Μάλλον η κυβέρνηση δεν έλαβε το μήνυμα των ευρωεκλογών. Θα μας βρείτε απέναντί σας».

Την επιστολή υπογράφουν οι πρόεδροι Αγροτικών Συλλόγων Γεωργών Δήμου Αλεξάνδρειας, Γεώργιος Διαμαντόπουλος, Πύδνας - Κολινδρού, Νίκος Παυλόπουλος, Μαρίνου Αντύπα - Δήμου Νάουσας, Δημήτρης Τσιουλάκος, Ημαθίας, Δημήτρης Καλαϊτσής και Πιερίας - Ημαθίας, Πέτρος Λεμονής.

2 σχόλια:

  1. Δεν καταλάβατε ότι δεν σας θέλουν ? Δεν σας δίνουν 0.50 .πρέπει να λάβετε δραστικά μέτρα.Πρωτον διώξτε τους προέδρους .Τα έχουν κάνει πλακάκια με την εξουσια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμβούλια Α. Σ δεν συμμετέχουν στην διαμαρτυρία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ