Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Οι πολίτες παίρνουν στα χέρια τους την φοροδιαφυγή: 190.000 καταγγελίες στο appodixi

Όταν ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ σχεδίαζαν την εφαρμογή appodixi, μάλλον δεν λογάριαζαν ότι θα είχε τόση ανταπόκριση στους πολίτες /φορολογούμενους.

Οι έως τώρα καταγγελίες- επώνυμες κι ανώνυμες- ξεπερνούν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, δείχνοντας ότι στο κυνήγι της μικρομεσαίας φοροδιαφυγής, οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα έχουν πολύτιμους συμμάχους τους ίδιους τους καταναλωτές/ φορολογούμενους.

Όπως αναφέρει το iefimerida.gr, μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί μέσω appodixi, 78.294 επώνυμες καταγγελίες κι άλλες 93.265 ανώνυμες, δηλαδή συνολικά 171.559 “αναφορές” καταναλωτών, οι οποίοι σκανάροντας το QR Code των αποδείξεων τους, εντόπισαν είτε “μαϊμούδες” είτε περιπτώσεις επιχειρήσεων που δεν είχαν διαβιβάσει ως όφειλαν τις αποδείξεις τους στο Taxis.

Από τέτοιες καταγγελίες πολιτών, μόλις πριν από μερικούς μήνες ήρθε στο φως μια καραμπινάτη περίπτωση σούπερ μάρκετ γνωστής αλυσίδας. Το κατάστημα είχε τέσσερις ταμειακές μηχανές, από τις οποίες μόνον οι δύο διαβίβαζαν δεδομένα αποδείξεων στην ΑΑΔΕ. Από τις άλλες δυο, για ένα ολόκληρο έτος το συγκεκριμένο κατάστημα είχε κόψει, αλλά δεν είχε δηλώσει στην ΑΑΔΕ 116.200 αποδείξεις, με τζίρο 852.000 ευρώ, συν ΦΠΑ 127.000 ευρώ!

Υπενθυμίζεται ότι αν, κατόπιν επώνυμης καταγγελίας μέσω της εφαρμογής appodixi, διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος και επιβληθεί πρόστιμο, ο καταγγέλλων λαμβάνει χρηματική επιβράβευση, η οποία ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής, για το οποίο έγινε η καταγγελία και σε καμία περίπτωση δεν υπολείπεται των 100 ευρώ, αλλά ούτε υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ.

Πλατφόρμα


Δεν είναι, όμως, μόνο το appodixi, που έχει πάρει “φωτιά”. Ανάλογο ενδιαφέρον υπάρχει και για την ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγγελιών της ΑΑΔΕ, οι οποίες αφορούν σε πιο σοβαρές περιπτώσεις φοροδιαφυγής και διαφθοράς.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχουν υποβληθεί 1.822 καταγγελίες για διαφθορά (1.373 ανώνυμες και 449 επώνυμες), άλλες 225 για τελωνειακές παραβάσεις (206 ανώνυμες και 19 επώνυμες) και 15.325 καταγγελίες (13.303 ανώνυμες και 2.022 ανώνυμες) για φοροδιαφυγή. Δηλαδή συνολικά 17.372 υποθέσεις, που ήδη αξιολογούνται και προτεραιοποιούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τα περαιτέρω.

Το “κέρδος” για τις ελεγκτικές υπηρεσίες από αυτήν την “καταιγίδα” καταγγελιών, είναι διπλό. Από τη μια αποκτούν εύκολους στόχους κι από την άλλη εμπλουτίζουν τα δεδομένα που αξιοποιούνται από το ειδικό λογισμικό (risk analysis) για την εκπόνηση του ειδικού πλάνου στοχευμένων ατομικών ή κλαδικών ελέγχων.

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι οι Ράμπο των ΥΕΔΔΕ είχαν πραγματοποιήσει 6.287 στοχευμένους επιτόπιους ελέγχους πριν καν “μυρίσει” καλοκαίρι, βγάζοντας 2.987 “λαβράκια”, δηλαδή εντοπίζοντας επιχειρήσεις με φορολογικές παραβάσεις, μικρές ή μεγαλύτερες. Πρακτικά μιλάμε για παραβατικότητα στο 47,5% των περιπτώσεων κι αυτό αν μη τι άλλο μαρτυρά την αποτελεσματικότητα του σχεδιασμού, που δεν γίνεται, πλέον, στα “τυφλά”.

Το ετήσιο πλάνο της ΑΑΔΕ προβλέπει τη διενέργεια τουλάχιστον 42.000 μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης από τις ΔΟΥ, τα ΕΛΚΕ και τις ΥΕΔΔΕ, σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών ή σε στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών και σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους φοροδιαφυγής και απάτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ