Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Μοναχική Σύναξις με θέμα: «Ορθόδοξος Μοναχισμός και Υμνογραφία» στην Παναγία Σουμελά


Το Σάββατο 8 Ιουνίου το πρωί διοργανώθηκε στο πλαίσιο των επετειακών Λ´ Παυλείων το Β´ μέρος του Υμνογραφικου Συνεδρίου η Μοναχική Σύναξη με θέμα: «Ορθόδοξος Μοναχισμός και Υμνογραφία» στις εγκαταστάσεις του Ιερού Προσκυνήματος Παναγία Σουμελά στο όρος Βέρμιο στην Καστανιά.


Προηγήθηκε Αρχιερατική θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, συμποσευχομένων των Σεβασμιωτάτων Εδέσσης κ. Ιωήλ και Βεροίας κ. Παντελεήμονος.

Μετά από το πρωινό και τον καφέ που προσφέρθηκε υπαιθρίως ξεκίνησαν οι εργασίες της Συνἀξεως.


Χαιρετισμούς απηύθυναν οι α) ο Πανοσιολογιώτατος Μοναχός Γεράσιμος Αγιοπαυλίτης, εκπρόσωπος της Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους και β) ο Πρόεδρος του Σωματείου Παναγία Σουμελά κ. Γεώργιος Τανιμανίδης.


Ακολούθησε η προσλαλιά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, ο οποίος εισήγαγε το ακροατήριο εις το φετινό θέμα, δίδοντας το στίγμα και το νόημά του, και κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Μοναχικής Συνἀξεως.

Στη συνέχεια ανέλαβε την προεδρία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, ενώ εισηγήσεις έγιναν από τους: α) Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ με θέμα «Οι σύγχρονοι υμνογράφοι», β) Ιερομόναχο Αντίπα Αγιορείτη με θέμα «Υμνογραφία και Μοναχισμός», γ) Ιερομόναχο Αθανάσιο Σιμωνοπετρίτη με θέμα «Τα προβλήματα της σύγχρονης υμνογραφικής διακονίας», και δ) Μοναχό Πατάπιο Καυσοκαλυβίτη με θἐμα «Το υμνογραφικό έργο του Οσίου Γερασίμου του Μικραγιαννανίτου».


Ακολούθησε συζήτηση και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων κήρυξε τη λἠξη των εργασιὠν της Μοναχικής Συνάξεως και του Υμνογραφικού Συνεδρίου, αφού έκανε μια σύντομη ανασκόπηση των εισηγήσεων και παρουσίασε το νέο τόμο που εκδόθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, με την ευγενή χορηγία του Σωματείου Παναγία Σουμελά, και έχει ως τίτλο: «Ἐξεχύθη ἡ χάρις ἐν χείλεσί σου». Ο τόμος περιλαμβάνει τα κείμενα τριών εκδηλώσεων, οι οποίες διοργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν από την Ιερά μας Μητρόπολη τον περασμένο χρόνο προς τιμήν του οσίου Γερασίμου του Υμνογράφου και Μικραγιαννανίτου με αφορμή την αναγραφή του στις Αγιολογικές δέλτους της Εκκλησίας μας, αλλά και των λατρευτικών εκδηλώσεων κατά την εορτή του αγίου ενδόξου αποστόλου Παύλου, οπότε και αναγνώσθηκε επίσημα στην Παλαιά Μητρόπολη της Βεροίας παρουσίᾳ των εκπροσώπων των πρεσβυγενών και νεωτέρων Πατριαρχείων, των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους και της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας η Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη της Αγιοκατατάξεως του οσίου Γερασίμου, και ἐεέθη για πρώτη φορά σε προσκύνηση τμήμα του ιερού λειψάνου του οσίου.


Τις εργασίες συντόνισε με επιτυχία ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Πορφύριος Προδρομίτης, καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σκήτης Βεροίας.

Συμμετείχαν περισσότεροι από 200 Μοναχοί και Μοναχές από 40 Μονές της Μακεδονίας.















3 σχόλια:

  1. Αυτούς όλους ποιος τούς ταΐζει? Την ίδια ώρα υπάρχουν άστεγοι εκεί γύρω. Αυτό είναι χριστιανισμος (;?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 2:38 δεν είναι καλή ώρα να παίρνεις ναρκωτικά. Γράφεις βλακείες στο ιντερνετ.

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ