Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ενημέρωση στη Βέροια για την παραμορφωτική ασθένεια στα ροδάκινα

Πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο (15/06) στο ξενοδοχείο Αιγές στην Βέροια με πρωτοβουλία της Eθνικής Διεπαγγελματικής

Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Ενημέρωση των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων ΟΣΔΕ (ΚΥΔ) σχετικά με τη δημιουργία ηλεκτρονικού προγράμματος καταχώρισης των αγροτεμαχίων στα οποία έχει παρατηρηθεί η παραμορφωτική ασθένεια στην καλλιέργεια της ροδακινιάς» παρουσία του υφυπουργού Aγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύση Σταμενίτη, του Βουλευτή ΝΔ Ν. Ημαθίας, κ. Τάσου Μπρατζώκα, του Περιφερειακού Σύμβουλου Π.Ε. Ημαθίας, κ. Στέργιου Μουρτζίλα, εκπροσώπου της Π.Ε. Πέλλας, του Προέδρου της ΕΚΕ, κ. Κώστα Αποστόλου, εκπροσώπων των ΔΑΟΚ Ημαθίας και Πέλλας και πλήθος κόσμου (εκπρόσωποι ΚΥΔ , Γεωπόνοι κ.α.).

Την εκδήλωση προλόγισε ο Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, κ. Χρήστος Γιαννακάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο κομμάτι της διαχείρισης, με μια σειρά μέτρων και ενεργειών που θα πρέπει να ακολουθηθούν, αλλά και την παρακολούθηση του προβλήματος της εμφάνισης παραμορφωμένων ροδάκινων και νεκταρινιών, μέσα από ένα μηχανογραφικό σύστημα, με τα στοιχεία που θα καταγράφονται στη βάση δεδομένων. Ταυτόχρονα, συνεχάρη τον υφυπουργό, κ. Διονύση Σταμενίτη καθώς μετά τον ανασχηματισμό, ανανέωσε τη θητεία του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Να αναφέρουμε ότι, το ηλεκτρονικό πρόγραμμα συγκέντρωσης όλων των δεδομένων των προβληματικών αγροτεμαχίων στο οποίο θα καταχωρήσουν τα ΚΥΔ τα σχετικά στοιχεία σε περιβάλλον i-cloud, έτσι ώστε να υπάρχει συνολική εικόνα και καταγραφή του φαινομένου, έχει χρηματοδοτήσει η ΕΔΟΠ.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο υφυπουργός, κ. Διονύσης Σταμενίτης ο οποίος αναφέρθηκε στα βήματα που πρέπει να υλοποιηθούν με στόχο να μπορέσει να συνεχιστεί η καλλιέργεια της ροδακινιάς, οι μεταποιητές να έχουν προϊόν και οι παραγωγοί να έχουν όλα τα εφόδια για να παράγουν και να προχωρήσουμε στην αναδιάρθρωση της καλλιέργειας, για την οποία δεν μπορούμε στην παρούσα φάση όπως τόνισε, να απαντήσουμε πως ακριβώς θα γίνει, αν δεν είμαστε σίγουροι για την έκταση του φαινομένου, αν δεν το περιορίσουμε, και αν δε διαπιστώσουμε που ακριβώς οφείλεται.


Ακολούθησε ο τεχνικός σύμβουλος – συνεργάτης της Διεπαγγελματικής Πυρηνόκαρπων, κ. Δημήτρης Βακάμης, ο οποίος παρουσίασε τα συμπτώματα της ασθένειας που έχουν εντοπιστεί σε συμπύρηνα και επιτραπέζια ροδάκινα, αναλύοντας το μέγεθος του προβλήματος, ενώ η εκπρόσωπος της εταιρείας ανέπτυξε την πλατφόρμα εισαγωγής των αιτήσεων των παραγωγών που έχουν παρουσιάσει συμπτώματα της ασθένειας στα αγροτεμάχια τους, αναλύοντας και παρουσιάζοντας βήμα-βήμα τη διαδικασία ηλεκτρονικής καταχώρησης στους εκπροσώπους των συνεργαζομένων ΚΥΔ των παραγωγών.


Τέλος, αναφορά στο πρόβλημα της παραμορφωτικής ασθένειας έκανε και το στέλεχος της ΔΑΟΚ Ημαθίας Κώστας Μπέης, εκφράζοντας την άποψη του, ότι θα πρέπει να γίνει προσπάθεια μείωσης του ιικού φορτίου διότι όπως ανέφερε, είναι δύσκολο να εξαλειφθεί τελείως, και θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βάση στο πολλαπλασιαστικό υλικό και να φύγει από τις παραγωγικές ζώνες, αλλά και να καταστραφούν επιβαρυμένοι οπωρώνες από ιικό φορτίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ