Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Χάος με τις καταγγελίες και τα πρόστιμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα

Οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων υποχρεούνται να μεριμνήσουν για τα ακαθάριστα οικόπεδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλονται πρόστιμα.

Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:
1. Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
2. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
3. Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
4. Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
5. Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
6. Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Υποχρεώσεις - Μέριμνα δήμων
Η μέριμνα των δήμων περιλαμβάνει ιδίως την ενημέρωση των υπόχρεων έως την 31η Μαρτίου εκάστου έτους για το περιεχόμενο της υποχρέωσης καθαρισμού με κάθε πρόσφορο μέσο, την εξέταση σχετικών καταγγελιών, την αυτεπάγγελτη αυτοψία στο πλαίσιο της διενέργειας τακτικών και έκτακτων ελέγχων καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Κυρώσεις - Αυτεπάγγελτος καθαρισμός
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού και συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου ο οικείος δήμος επιβάλλει ή καταλογίζει αντίστοιχα στον/στους υπόχρεους:
- Πρόστιμο πενήντα λεπτά (0,50) του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα διακόσια (200) ευρώ.
- Δαπάνη αυτεπάγγελτου καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών.
Κατά του προστίμου ο ενδιαφερόμενος δύναται να υποβάλει ένσταση στον δήμο εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών. Εάν αυτή δεν γίνει αποδεκτή, εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών ο δήμος προβαίνει σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων αυτών, κατά προτεραιότητα, βάσει του κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς.

To πρόστιμο και η δαπάνη αποτελούν έσοδα του οικείου δήμου και εισπράττονται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Ειδικές περιπτώσεις άρσης του κινδύνου με αυτεπάγγελτο καθαρισμό
Ειδικά για περιφραγμένους ή επαρκώς περιτοιχισμένους χώρους και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων για καθαρισμό τους, ο οικείος Δήμος, ταυτόχρονα με την επιβολή του προστίμου, αιτείται προς την κατά τόπο αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία τη διενέργεια αυτοψίας για τη βεβαίωση τυχόν συνδρομής υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς και βάσει αυτής, υποχρεούται σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων για την άρση του κινδύνου.

Σε επείγουσες περιπτώσεις άμεσου και ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή επέκτασης πυρκαγιάς, ο οποίος διαπιστώνεται με σχετικό έγγραφο της οικείας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση της προβλεπόμενης διαδικασίας ο επείγων αυτεπάγγελτος καθαρισμός για την άμεση άρση του κινδύνου.

Ο οικείος Δήμος μετά την έκδοση της βεβαίωσης συνδρομής υψηλού κινδύνου από την Πυροσβεστική Υπηρεσία υποχρεούται σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό του χώρου για την άρση του κινδύνου με την συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, εφόσον απαιτηθεί.

Σε κάθε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού, καταλογίζεται εξ ολοκλήρου στους υπόχρεους, από τον οικείο δήμο, η δαπάνη καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών.

Πηγή

12 σχόλια:

  1. 'Εχουν να πέσουν καρφώματα , ο ένας θα δίνει τον άλλον στεγνά ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν έχεις μια γκρινιάρα στο στο σπίτι ,έρχονται αυτεπάγγελτα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βεροιώτη, καλή η συνεχής ενημέρωση ιδιοκτητών και λοιπών που γίνεται για την ανωτέρω υποχρέωσή τους σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους να επιβάλλονται πρόστιμα. Όμως όλα αυτά αφορούν μόνον τους ιδιώτες. Δεν φαίνεται πουθενά η ενδεχόμενη ευθύνη Δήμων, Περιφέρειας και κρατικών φορέων.. Σε αυτούς, ποιός θα επιβάλλει τα πρόστιμα;;.. Είναι γνωστό ότι οι δήμοι, το κράτος, οι εκκλησίες(;)και ίσως κι άλλοι(;) υπόχρεοι έχουν στην κυριότητά τους μεγάλες εκτάσεις δασικές και μη, οι οποίες όπως προκύπτει από προηγούμενες φωτιές ήταν ακλάδευτες, ακαθάριστες, χωρίς δασικούς δρόμους, χωρίς κάποια προληπτική μέριμνα. Ακόμη, δίπλα και παράλληλα σε δρόμους εθνικούς, δημοτικούς, αγροτικούς κ.λ.π., σε αυλάκια, σε κανάλια, σε ποταμούς, υπάρχουν λωρίδες αλλά και εκτάσεις μεγάλες οι οποίες είναι ακαθάριστες. Πηγαίνοντας στα χωράφια τα χόρτα από δίπλα ακουμπάνε στα αμάξια.. Στην αυλή απαγορεύονται τα χόρτα αλλά επιτρέπονται σε αυτές τις εκτάσεις; Γι αυτά, ποιός είναι υπεύθυνος να τα καθαρίζει; Ποιός θα επιβάλλει και ποιό το ύψος των προστίμων; Οι δήμοι θα επιβάλλουν πρόστιμα στον εαυτό τους; Και στους κρατικούς φορείς ποιός θα επιβάλλει τα πρόστιμα; Δεν αναφέρεται πουθενά στην ενημέρωση. Αλλά ότι ισχύει, ισχύει μόνο για τους ιδιώτες, για τον πολίτη..
    Η ανικανότητα των εκάστοτε κυβερνώντων στο μεγαλείο. Και οι ευθύνες ως συνήθως με φιρμάνι στον λαό συνοδευόμενες και με εξοντωτικά πρόστιμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πρώτα πρέπει να αποδεχθείς ότι η Ελλάδα δεν είναι "κανονική χώρα" και μετά ότι είμαστε "πολίτες σε κατάσταση ομηρίας"

      Διαγραφή
  4. Όταν κάποιος νοικιάζει ένα οικόπεδο σε τρίτο, ποιος καλείται να δηλώσει στην πλατφόρμα ότι το οικόπεδο είναι καθαρό, ο ιδιοκτήτης ή ο ενοικιαστής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φιλε δεν ειναι ρουφιανια να συμβαλεις στην ασφαλεια, υποχρεωση μας να διατηρουμε τα οικοπεδα μας ομορφα.
    Δε μπορει να εχεις σπιτι και διπλα το οικοπεδο του γειτονα να ειναι Αμαζωνιος!θεμα ασφαλειας απο τροκτικα και ερπετα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και που θα πηγαίνουν τα ξερά κλαδιά κλπ όταν καθαρίζονται τα οικόπεδα ; έχετε πάρει χαμπάρι οι διοικούντες σε Δήμους και Κράτος ότι δεν έχετε χώρους και τρόπους διαχείρισης των υπολειμμάτων αυτών ;
    Προσοχή λοιπόν πριν βγείτε για πρόστιμα στον κοσμάκη προσέξτε να μην σας έρθει καμιά καταγγελία για τη μη ασφαλή διαχείριση από μέρους σας αυτών των προϊόντων κοπής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να δω πότε θα καθαριστούν τα οικόπεδα,και αν θα επιβληθούν τα πρόστιμα,προς στιγμή η γειτονιά μου έχει 3 που θέλουν καθαρισμό, περιμένουμε μέχρι 30 Ιουνίου και μετά τι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ καθάρισα το οικόπεδο μου είχα πολλά κλαδιά και τα πάω στο δήμο στις βάρβαρες και μου λένε είναι πολλά δε τα περνούμε !!! Τώρα τι να κάνω εγώ να τα αφήσω πάλι μέσα στο χωράφι ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. άφησέ τα έξω από το χώρο στις Βαρβάρες, είναι υποχρεωμένοι να τα πάρουν και να τα βάλουν ... ξέρουν που...
      το έγραψε ο άλλος παραπάνω, δεν έχουν χώρους για τόσα προϊόντα κοπής, μόνο πρόστιμα ξέρουν να βάζουν.
      Ας έρθουν για πρόστιμα και θα τους εξηγήσω το ανέκδοτο και στο Δήμαρχο και στους βουλευτές και σε όλους.

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ