Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Πώς η Αλβανία μετατρέπεται σε τουριστικό παράδεισο των Βαλκανίων

Μπορεί η Αλβανία να ήταν μια χώρα απομονωμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη για περίπου 50 χρόνια, πλέον όμως αποτελεί έναν από τους πιο ανερχόμενους προορισμούς των Βαλκανίων. Και δεν είναι μόνο οι ελκυστικές τιμές που κάνουν την Αλβανία δημοφιλή προορισμό διακοπών. Είναι και οι φυσικές ομορφιές της, τις οποίες η χώρα προωθεί δυναμικά.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, τα έσοδα από τον τουρισμό το 2023 έφτασαν το 1,84 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 72% σε σύγκριση με το 2022, ενώ τη χώρα επισκέφθηκαν συνολικά περίπου 10,2 εκατ. ξένοι πολίτες, δηλαδή κατά 35% περισσότεροι, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το περασμένο έτος ήταν πολύ καλό για τον συγκεκριμένο κλάδο.

Η Τράπεζα της Αλβανίας υπολογίζει ότι οι ξένοι τουρίστες ξόδεψαν συνολικά περίπου 4,2 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του 2023, 47% περισσότερα σε σχέση με το 2022, ενώ αντίστοιχα τα χρήματα που ξόδεψαν οι Αλβανοί πολίτες για ταξίδια στο εξωτερικό υπολογίζονται στα 2,3 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 32% περισσότερα σε σύγκριση με το 2022.

Tα πρώτα στοιχεία για το 2024 δείχνουν ότι η αύξηση του αριθμού των αφίξεων από το εξωτερικό συνεχίζεται, αποδεικνύοντας ότι ο τουρισμός έχει εισέλθει σε μια περίοδο ανάπτυξης που αναμένεται να συνεχιστεί.

Η TUI, για παράδειγμα, αναφέρει διψήφια αύξηση για την Αλβανία, η οποία μάλιστα θα βρεθεί στο επίκεντρο της ITB Berlin 2025 ως χώρα υποδοχής. Εκεί θα έχει την ευκαιρία να προβάλει ευρέως στην ευρωπαϊκή ταξιδιωτική βιομηχανία τις ομορφιές της. Η πρωτεύουσα της Αλβανίας, τα Τίρανα, έχουν έντονη νυχτερινή ζωή. Περίπου 300 μίλια ακτογραμμής με υπέροχες παραλίες, κάστρα, βουνά και λίμνες, ενώ η χώρα έχει και πολιτιστικό ενδιαφέρον, με αρκετά μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Σε αυτά περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, ο χώρος ανασκαφών της ιστορικής πόλης Butrint.

Το ότι η Αλβανία θα είναι τιμώμενη χώρα στην επόμενη ITB δείχνει και τη δουλειά που έχει γίνει σε ό,τι αφορά την προβολή της. Δημοσιογράφοι και influencers επιστρατεύτηκαν και δημοσίευσαν σε διεθνή περιοδικά και σε πολυπληθείς λογαριασμούς social media φωτογραφίες με υπέροχα τοπία και κείμενα που υμνούν τη χώρα και τις ομορφιές της.

Μαζί με τους τουρίστες, έρχονται και επενδύσεις

Όπως αναφέρεται σε έκθεση του διεθνούς κτηματομεσιτικού οίκου Colliers, «η Αλβανία έχει προσελκύσει σημαντικές διεθνείς μάρκες φιλοξενίας, οι οποίες αναπτύσσουν υψηλών προδιαγραφών νέα projects στην αλβανική Ριβιέρα. Μαζί με τα μικρά και μεσαία ξενοδοχεία, νέα masterplans μεγάλων αναξιοποίητων παραθαλάσσιων περιοχών χωροθετήθηκαν για πολυτελή έργα, τα οποία έχουν δημιουργήσει ζήτηση για μεγάλη χρηματοδότηση και υψηλού επιπέδου συνεργάτες από τοπικούς επενδυτές, που κυριαρχούν στις αγορές γης και ξενοδοχείων».

Ο οίκος Colliers σημειώνει ότι στην ανάπτυξη αυτήν έχει συνεισφέρει και η έναρξη δημόσιων έργων σύγχρονων υποδομών, όπως το αεροδρόμιο της Αυλώνας και η σήραγγα Llogara, τα οποία πρόκειται να ολοκληρωθούν σύντομα και θα βελτιώσουν την πρόσβαση στη Νότια Αλβανία.

Ήδη μεγάλα διεθνή ξενοδοχειακά brands, όπως η Marriott και η ισπανική Melia, εισήλθαν στην ξενοδοχειακή αγορά των Τιράνων το 2023, ενώ άλλες μάρκες των ξενοδοχειακών αλυσίδων, όπως Intercontinental, Hyatt, Mercure και Hilton έχουν υπογράψει ή βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση για ξενοδοχεία στην πρωτεύουσα.

«Η αγορά αυξάνεται με πρωτοφανή ρυθμό ανάπτυξης, δημιουργώντας ζήτηση για μεγάλη χρηματοδότηση, εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και κλαδική τεχνογνωσία. Οι τάσεις αυτές αναμένεται να συνεχιστούν και για το 2024, ειδικά για τα έργα που βρίσκονται στην αρχική φάση του σχεδιασμού ή της κατασκευής», εκτιμά ο οίκος Colliers.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, δήλωσε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι στον Διεθνή Αερολιμένα των Τιράνων πραγματοποιούνται εργασίες για την επέκταση του τερματικού σταθμού, τη συντήρηση του διαδρόμου προσγείωσης και την αύξηση του αριθμού των θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι κατά το πρώτο τρίμηνο στο αεροδρόμιο πραγματοποιούνταν 92 πτήσεις την ημέρα, ενώ φέτος έφτασαν τις 147.

Από την άλλη, ο υπουργός Οικονομικών της Αλβανίας υπέγραψε συμφωνία χρηματοδότησης 80 εκατ. δολαρίων από την Παγκόσμια Τράπεζα για το έργο «Καθαρό και Βιώσιμο Περιβάλλον για τη Γαλάζια Θάλασσα», με στόχο τη μείωση της ρύπανσης στο υδάτινο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των θαλασσών και των ποταμών.

Πηγή

4 σχόλια:

  1. Με σκληρή δουλειά, απλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας μας εξηγήσεις όμως με ποιους τρόπους βρήκαν οι βαρώνοι του Ράμα τα Κεφάλαια...

      Διαγραφή
  2. Σε 5 χρόνια από τώρα όλος ο κόσμος θα μιλήσει για τον τουρισμό της Αλβανίας είτε αγροτουρισμό λέγετε αυτό ( στην βόρεια Αλβανία) είτε για στης παραθαλάσσιες περιοχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαιρετικό. Διότι πολλοί νοιώθουν τον Νόστο της Επιστροφής.

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ