Το γεγονός πως μια οικογένεια θα χρειαστεί να βάλει, ούτως ή άλλως, βαθιά το χέρι στην τσέπη για μια εβδομάδα διακοπών έχει ωθήσει αρκετούς παραθεριστές να επιλέξουν τις αρχές του καλοκαιριού, προκειμένου να περιορίσουν όσο γίνεται το υψηλό κόστος. Ως είθισται οι τιμές μέχρι τις 15 Ιουνίου είναι χαμηλότερες σε σχέση με τη high season του επόμενου διαστήματος γεγονός που φαντάζει ως καλύτερη λύση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ξενοδοχείου στη Θάσο, στο οποίο η διαμονή 7 ημερών τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου για μια οικογένεια σε διάστερο ξενοδοχείο με πρωινό θα κοστίσει 1.002 ευρώ, ενώ τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου το ποσό εκτοξεύεται σε 1.650. Αν μάλιστα πρόκειται για τετράστερο ξενοδοχείο, τότε η τιμή ζαλίζει καθώς στην ήδη τσιμπημένη τιμή του Ιουνίου που φτάνει στα 1.650, ένα μήνα αργότερα έρχεται μια αναπροσαρμογή προς τα επάνω 1.242 (!) ευρώ με αποτέλεσμα η τελική τιμή να αγγίζει τα 2.892.
Στη Λήμνο τριάστερο ξενοδοχείο τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου κοστίζει 1.187 ευρώ για μια οικογένεια με δύο παιδιά, ενώ ένα μήνα μετά 1.782.
Επιλέγουν το εξωτερικό
Ο κατάλογος αντίστοιχων περιπτώσεων είναι μακρύς, με τους εν δυνάμει τουρίστες να τρομάζουν με τις τιμές που αντικρίζουν κάνοντας αναζήτηση στο διαδίκτυο. Το αποτέλεσμα είναι να αναζητούν, συχνά, μικρά καταλύματα, συνήθως ενοικιαζόμενα δωμάτια, με την ελπίδα να μειώσουν το κόστος, ή να επιλέγουν το εξωτερικό για λιγότερες ημέρες ξεκούρασης, ενδεχομένως τεσσάρων ή πέντε, ως πιο οικονομική λύση.
Και μπορεί η αύξηση των τιμών των ξενοδοχείων τον Ιούλιο έναντι της αρχής της θερινής σεζόν να μην αποτελεί είδηση, ωστόσο με δεδομένη τη γενικότερη στενότητα των νοικοκυριών, οι διακοπές για κάποιες οικογένειες μοιάζουν με όνειρο απατηλό.
Την ίδια ώρα οι ξενοδόχοι κάνουν λόγο για μικρές αυξήσεις στις τιμές, σε κάποιες περιοχές τις τοποθετούν στο 5 με 10%, τις οποίες τις χαρακτηρίζουν απαραίτητες, δεδομένου πως μια σειρά ζητημάτων τους ταλαιπωρούν (ενεργειακό κόστος, αύξηση στις τιμές των πρώτων υλικών κ.α.).
Ενδεικτικές τιμές καταλυμάτων
Η Voria έκανε έρευνα αγοράς σε δημοφιλείς ιστοσελίδες κρατήσεων ξενοδοχείων για τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου. Οι τιμές είναι ενδεικτικές και αφορούν τετραμελή οικογένεια.
Από 514 ευρώ ξεκινούν οι τιμές στα τριάστερα ξενοδοχεία της Σαμοθράκης, η οποία διαθέτει κυρίως ενοικιαζόμενα δωμάτια ενώ εσχάτως στο «παιχνίδι» της φιλοξενίας μπήκαν και τα Airbnb, οι τιμές των οποίων σε κάποιες περιπτώσεις είναι σημαντικά υψηλότερες έναντι των ξενοδοχείων.
Μεγάλη γκάμα τιμών υπάρχει στα ξενοδοχεία της Θάσου καθώς για διάστερο ξενοδοχείο ο ενδιαφερόμενος θα κληθεί να καταβάλει για μία εβδομάδα από 1.002 έως 1.586 ευρώ, ενώ ακόμη και για ξενοδοχείο ενός αστεριού η τιμή φτάνει στα 991 ευρώ. Σε τριάστερο η τιμή είναι περί τα 1.350 ευρώ, ενώ σε τετράστερο η τιμή μπορεί να αγγίξει και τα 2.233 ευρώ. Στα 2.594 η τιμή σε πεντάστερο ξενοδοχείο, στην τιμή του οποίου περιλαμβάνεται το πρωινό. Διαφορετική είναι η εικόνα στα ενοικιαζόμενα δωμάτια με τις τιμές να ξεκινούν από τα 431 ευρώ.
Από 952 έως 1.316 ευρώ κοστίζει μία εβδομάδα σε τριάστερο ξενοδοχείο στη Λήμνο, σε διάστερο διαμορφώνεται στα 1.100 ευρώ, ενώ σε πεντάστερο, με πρωινό, η τιμή αγγίζει τα 1.981 ευρώ. Οι τιμές των στούντιο ξεκινούν από 546 και φτάνουν στα 1.660 ευρώ.
Στο 94% φτάνει η πληρότητα στα καταλύματα στη Χίο για τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου. Η τιμή σε τριάστερο ξενοδοχείο ξεκινά από 672 ευρώ για επτά διανυκτερεύσεις, σε τετράστερο από 1.032 ευρώ.
Σε τριάστερο ξενοδοχείο στην Πούντα, στη Σκιάθο με πρωινό η τιμή του δωματίου για επτά ημέρες κοστίζει 1.254 ευρώ. Σε διάστερο η τιμή διαμορφώνεται στα 1.100 ενώ σε 1ενός αστεριού στα 730. Σημειώνεται πως κατά την εξεταζόμενη περίοδο, η πληρότητα στη Σκιάθο αγγίζει το 94%.
Σε ξενοδοχείο τριών αστέρων στη Σκόπελο, με πρωινό, η τιμή φτάνει 1.015 ευρώ, σε δύο αστέρων στα 840 ενώ σε πεντάστερο με πρωινό στα 1.960 ευρώ. Σημειώνεται πως σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, στη Σκόπελο υπάρχει πληθώρα των εν λόγω καταλυμάτων, η τιμή διαμορφώνεται από 800 έως 1.100 ευρώ ανάλογα με τις παροχές και την περιοχή στην οποία βρίσκονται.
Αίσχος
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφού οι περισσότεροι σε αυτήν τη χώρα αισθάνονται Ελβετοί,ας πληρώνουν και ας μη μιλάνε για ακρίβεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ δυστυχία του να είσαι σε μία τέτοια χώρα με τόσο φυσικό πλούτο και ομορφιά και να είσαι εγκλωβισμένος στους τέσσερις τοίχους ,γιατί δεν περισσεύει τίποτα ...
Αυτό δεν γίνεται στη Βέροια ή κάνω λάθος ;
Το μπάτζετ των περισσοτέρων ,καλύπτει μέχρι έναν καφέ δυστυχώς...
Τοκ τοκ τοκ θα παραγγείλετε η πρέπει να μας αδειάσετε την ξαπλώστρα. Έχει να πέσει φέτος Ψαθα όπως παλιά. Θα κλάψετε φέτος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μας πειράζει που δεν θα πάμε και εφέτος διακοπές, διότι ήρθε η ανάπτυξη και κονομάνε οι βιομήχανοι, οι πολυεθνικές, οι μεγαλέμποροι και οι πολιτικοί μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμείς απλά πληρώνουμε τη δική τους ανάπτυξη, διότι έτσι μας αρέσει.
Κουλης 45%, δαγκωτό.
Xestukame. As pane oi rosooi ke oi pakistanoi. Emis sta bouna mia xara tha imaste
ΑπάντησηΔιαγραφήKe ligo lastixo sth auli. Kalo kalokeri verioth
Στα πλαίσια της πρόληψης του καρκίνου του δέρματος που προκαλεί η
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύωρη έκθεση στον καυτό ήλιο του Ελληνικού καλοκαιριού, η καλή κυβέρνηση κατέστησε τις διακοπές για τον μέσο Ελληνα, όνειρο θερινής νυκτός.
Δωμάτιο στην Θάσο τίποτα ιδιαίτερο έμεινα πριν δύο χρόνια με 80 ευρώ την βραδιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦέτος μπήκα στην γνωστή πλατφόρμα και το ίδιο δωμάτιο είναι στα 480€ την βραδιά.
Έλπιζα ότι έγινε λάθος και πήρα τηλ για να καταλήξουμε σε φιλική τιμή 450€.
Αισχος.
Μην είστε γκρινιάρηδες ψεύτες και μίζεροι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι τιμές είναι αυτές που είναι λόγω ζήτησης.
Αν ο άλλος δεν μπορεί να πουλήσει το προϊόν του η την υπηρεσία που προσφέρει,πχ ενοικίαση,θα χαμηλώσει τις τιμές.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πολύ χρήμα,κυρίως μαύρο.
Βλέπετε τιμές βενζίνης,είδατε μείωση της κυκλοφοριας των αυτοκινήτων;
Ξενοδοχεία γεμάτα,εστίαση γεμάτη,
Ο κόσμος έχει λεφτά,και μάλιστα αρκετά.
Ο Κυριάκος κάνει καλή δουλειά ως πρωθυπουργός.
Θα είναι για αρκετά χρόνια ακόμα,τουλάχιστον 10-15.
H ζήτησηση έχει να κάνει με ένα ποσοστό του ντόπιου πληθυσμού περίπου 20% (~ 2 εκ.πληθυσμός),που όντως έχει να ξοδέψει και αυτά τα χρήματα ,κι άλλα τόσα.Αν υπολογίσουμε και ότι ειδικά η Μακεδονία -Θράκη ,κατακλύζεται κάθε καλοκαίρι από βαλκάνιους ,που δεν ξέρω πως ,αλλά έρχονται με 500ευρα ,τότε αυτές οι τιμές ,όντως καλύπτουν την ζήτηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο θέμα είναι τι γίνεται με τα υπόλοιπα 8 εκ.πληθυσμού αυτής της ταλαίπωρης χώρας ,που βράζει στο ζουμί του ,αλλά και με τον τόσο κόσμο που αποφάσισε να φύγει έξω ,γιατί εδώ δεν υπήρχε καμμία διέξοδος.
Αν θεωρούμε ότι αυτό το 20% που μπορεί να ξοδέψει συν τους ξένους που έρχονται ,μπορεί να καλύψει ή και να ωραιοποιήσει την οικονομική ένδεια ,τότε ok.
'Οσον αφορά την βενζίνη ,ρωτήστε κάποιον βενζινά ,πόσοι είναι αυτοί που βάζουν 5 ή 10 ευρώ ,ίσα ίσα να κυκλοφορούν το αμάξι τους μέσα στην πόλη.
Επίσης , η οικονομική ανέχεια φαίνεται και από το πόσοι κάνουν αίτηση για τον τουρισμό για όλους (έμπαινες σε κλήρωση λόγω της μεγάλης ζήτησης !!!) ή για τον κοινωνικό τουρισμό που τρέχει τώρα.Καποτε αυτό το πρόγραμμα ήταν τόσο απαξιωμένο ,που έμεναν αδιάθετες θέσεις.
Μεγάλο μέρος του κόσμου πλέον ,κυνηγάει επιδόματα και προπληρωμένα προγράμματα της πλάκας (100-150 ευρώ) ,μέχρι να το συνηθίσουμε (μήπως το συνηθίσαμε ;) ,ώστε να θεωρούμε δεδομένο,ότι από εδώ και πέρα θα ζούμε έτσι.
Κάποιοι θέλουν τον κόσμο άβουλο ,φτωχοποιημένο και χωρίς αξιοπρέπεια.Δεν ξέρω κατά πόσο θα τους βγεί,όλος αυτός ο σχεδιασμός.
Ενας μισθος για διακοπες 5 ημερων για 4μελη δεν φτανει. 2 χρειαζονται.
ΑπάντησηΔιαγραφή