Πώς συνδέεται ένα δάσος γεμάτο ψιθύρους, μυστικά του μύθου και φυσικές ομορφιές με ένα εργοστάσιο ξυλείας, ένα πετρόκτιστο γιοφύρι,
ένα εναέριο τρενάκι, ένα ορεινό εκκλησάκι και τα δροσερά νερά ποταμού; Απάντηση στο ερώτημα αυτό θα πάρουν όσοι συμμετάσχουν στη διαθεματική περιήγηση στο δάσος του Βερμίου, στη θέση Γκουρνόσοβο, που διοργανώνει το προσεχές Σάββατο, στις 11 το πρωί, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας.Η περιήγηση, με τίτλο «Ταξιδεύοντας με το τρενάκι Decauville στα μυστικά του δάσους του Βερμίου», εντάσσεται στο πλαίσιο των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών που οργανώνονται από το Υπουργείο Πολιτισμού ηδη από το 2012, σε όλη την Ελλάδα, με στόχο την προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της εκπαίδευσης των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.
Στην περιήγηση του Σαββάτου, με αφετηρία το παλαιό εργαστάσιο ξυλείας στη θέση «Γκουρνόσοβο», που απέχει 10 χλμ. από την πόλη της Νάουσας και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.050 μ., όσοι λάβουν μέρος θα περπατήσουν μια απόσταση περίπου 3 χλμ. στο μονοπάτι, που πριν από 100 χρόνια ήταν στρωμένο με σιδηροτροχιές, επάνω στις οποίες «αγκομαχούσε» ένα τρενάκι (ντεκοβιλ), που μετέφερε μασίφ κορμούς δένδρων από θέσεις του Βερμίου στο νεροκίνητο - ατμοκίνητο πριστήριο, που μετέτρεπε τους κορμούς σε πριστή ξυλεία. Θα πορευτούν μέσα από μία γαλαρία, θα περάσουν πάνω από πετρόκτιστα γεφύρια που δάμαζαν τα ποτάμια του Βερμίου και θα αντικρίσουν τους λιθόκτιστους αναλληματικούς τοίχους που προστάτευαν τη σιδηροδρομική γραμμή.
Φτάνοντας στην περιοχή «βάθρες» και αντικρίζοντας τον καταρράκτη του μεγαλύτερου ποταμού του Βερμίου, που πηγάζει από τις πηγές «καραμπουρνάρι», θα συναντήσουν τον χώρο επιμελητείας των ανταρτών του 16ου συντάγματος του ΕΛΑΣ και στην άλλη πλευρά του ποταμού, το μονόχωρο εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.
Συνιστώνται αθλητική ένδυση και αντιολισθητικά παπούτσια, καπέλο, αντηλιακή προστασία και αντικουνουπικά, νερό για την ενυδάτωση μικρών και μεγάλων και ατομικά τρόφιμα.
Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιείται με τη συνδρομή της Δασικής Υπηρεσίας του Δήμου Νάουσας, ενώ το σύνολο των δράσεων των πράσινων πολιτιστικών διαδρομών της ΕφΑ Ημαθίας πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών και του Δικτύου του».
Να σταματήσετε να λέτε την τοπωνυμία " Γκουρνόσοβο" ....δηλώνετε την παρουσία ξένων , πέστε όπως λένε στο Σέλι π.χ. η κούβα του Μιχάλη .....Τεό !
ΑπάντησηΔιαγραφή