Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Σκόπια: Η νέα πρόεδρος αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία» στην ορκωμοσία της - Αποχώρησε η Ελληνίδα πρέσβης

Ορκίστηκε, το μεσημέρι, πρόεδρος Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής. Η Σιλιάνοφσκα, κατά την ορκωμοσία αποκάλεσε τη χώρα ως «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας την Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».

Αποχώρησε η Ελληνίδα πρέσβης από την ορκωμοσία

Η πρέσβης της Ελλάδας στην γειτονική χώρα, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι η τελευταία αποκάλεσε κατά την ορκωμοσία της τη χώρα ως «Μακεδονία», παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η 71χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εξελέγη πρόεδρος στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη την Τετάρτη 8 Μαϊου, ως υποψήφια του VMRO-DPMNE, επικρατώντας, με ποσοστό 65%, του μέχρι σήμερα προέδρου της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι.

Παράλληλα με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών διεξήχθησαν στη χώρα και οι βουλευτικές εκλογές, στις οποίες το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE κατήγαγε μεγάλη νίκη, καταλαμβάνοντας 58 εκ των 120 εδρών της Βουλής.

Το κόμμα αυτό ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τον συνασπισμό των αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων «Αξίζει» για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή του συνέντευξη στον Aplha ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα στη νέα πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας λέγοντας πως «θα έχουμε ζητήματα αν όσα ακούστηκαν προεκλογικά, ακουστούν και μετεκλογικά».

Αυστηρό μήνυμα ΥΠΕΞ: Οι διμερείς μας σχέσεις εξαρτώνται από την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ανακοίνωση εξέδωσε το ελληνικό υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή τις δηλώσεις της νέας προέδρου, η οποία αποκάλεσε τη χώρα της ως «Μακεδονία».

Το ΥΠΕΞ αναφέρει συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του: 

«Κατά τη σημερινή ορκωμοσία της στη Βουλή, και παρά το γεγονός ότι στο επίσημο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύθηκε η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία», η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κυρία Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, επέλεξε να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία».

Η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Συντάγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ως αντιπολίτευση κατά την κύρωση της συμφωνίας, τη σεβάστηκε ως επικυρωθείσα διεθνή συνθήκη που υπερέχει κάθε άλλης διάταξης νόμου.

Η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας.»

27 σχόλια:

  1. Γεια σου Τσίπρα λεβέντηηηη!! Με τον λεβέντη το Κοτζιά είχατε ένα χαμόγελο ίσα με τα αυτιά όταν υπογράψατε,όμως ξέρω ξέρω!! Ο Μητσοτάκης φταίει και σε αυτό,έτοιμη δικαιολογία. Δε ντρέπεστε να λέγεστε και αριστεροί εσείς και όλοι όσοι σας ψηφίζουν ακόμη,φύγατε και ηρεμήσαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστημενος...φαε την φετα 14 ευρω, το λαδι 15 ευρω, το ρευμα στο θεο, τα κασερια απο 12 στα 22 ευρω....αφελεις μονο γαλαζιο ναναι και σκατα ας ειναι

      Διαγραφή
    2. Τραγικέ αριστερε. Αν και αξία σου δίνω που ασχολούμαι μαζί σου ,χίλιες φορές μνημόνια παρά προδότες σαν εσάς. Η μεγαλύτερη ντροπή της αριστεράς ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ και εσείς που ακόμη νομίζετε ότι είστε αριστεροί. Αν εσύ και αυτοί που υποστηρίζεις νομίζετε ότι έχετε ή είχατε αριστερές ιδέες τότε θα λες Μητσοτάκης για πολλά χρόνια ακόμη και θα σου ανεβαίνει η πίεση. Ντρέπετε και η αριστερά μαζί σας,ρουληδες.

      Διαγραφή
    3. Στον 6:39 που απαντάει σαν 9:01 τα πράγματα απλά όπως έλεγε και ο Σπυραδωνης δεν την θέλουν την συμφωνία, δεν την θέλει η μεγάλη γαλάζια παράταξη, ΑΚΥΡΏΝΕΤΑΙ εύκολα ,γρήγορα,με συνοπτικές διαδικασίες. Ο Κούλης υπογράφει για ένταξη στην ΕΕ και όλα μέλι γάλα με την καταπτυστη συμφωνία των προδοτών Αλέξη και Κοτζιά. Αυτοί θα αυτοαποκαλούνται ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ,ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ,και εμείς θα τους λέμε Σκοπιανούς ,βουλγαροσλαβους,και ότι τέλος πάντων γουστάρουμε. Όταν όμως θα παίζουμε μπάλα ,μπάσκετ , Γιουροβίζιον,ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ,ΟΗΕ κτλ αυτοί και η υπόλοιπη ανθρωπότητα θα τους αναφέρουν με το νέο συνταγματικό τους πλέον όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ εμείς όμως θα έχουμε απαλλαγεί από την τρισαθλια συμφωνία,όπως απαλλαγηκαμε από τον Τσίπρα ,ο Κούλης θα έχει κάνει το καθήκον του,θα έχει ακυρώσει την συμφωνία όπως έλεγε προεκλογικά το 2019 και σαν δεξιός πατριώτης θα μας οδηγήσει για πολλά χρόνια στον δρόμο της ευημερίας ,της ανάπτυξης, της ανεξαρτησίας και απαλλαγής οριστικά της αριστερής παρένθεσης.

      Διαγραφή
    4. 9¨01 αξιος του μαυλου σου ...απλα κκοιμησου...
      ποσες παρωπιδες εχεις μου θυμιζεις εναν γαλαζιο σαν και σενα που μου ειπα ..Ας μου κοψουν ολη την συνταξη αρκει να μην υπαρχει η αριστερα,,,ξερεις πως λεγεται αυτο ανοησια και κακια με φασιστικη προελευση...ζησε την κακια για καθε αλλο εκτος απο ΝΔ

      Διαγραφή
    5. Το χαλι που εχει η χωρα το χρωστατε στην επι χρονια κυβερνησεις δεξιων λωτοφαγων...επι 4 χρονια ο Τσιπρας σας διδαξε την αλληλεγγυη οπως ο Ανδρεας...αλλα δυστυχως το τρωτε ολο το τυρι της κακομοιριας απο το σοι των κρατικοδιαιτων δεξιων και εκσυγχρονιστων...Διαβαστε την ιστορια των πολιτικων εγκληματων απο γεννησιμιου την χωρας...ΕΡΕ ΝΔ ΚΙΝΑΛ

      Διαγραφή
    6. 9:33 είσαι εκτός πραγματικότητας. Μόνοι σας διαλυσατε την αριστερά και σας φταίνε οι άλλοι; Μια καραμέλα πιπιλατε 40 χρόνια δεξιά κτλ και ήρθατε ως σωτήρες εσείς και φύγατε με κατεβασμένα παντελόνια. Το πιο ωραίο είναι ότι τρώει τη δική σου σύνταξη και την ηρεμία σου ο Κούλης και θα το ζεις για πολλά χρόνια ακόμη και πίστεψέ με κακία και δόλο έχετε όλοι οι αριστεροί με δεξιές τσέπες,εκτός και αν έχεις τα Κοτζιά να πεις ότι εσύ στη ζωή σου είσαι νόμιμος σύντροφε.καλη χώνεψη.

      Διαγραφή
    7. 8:32
      Πολυ καλη η ιστορια σου....οταν κοιμοσουν στο μπλε μαξιλαρι την εγραψες;;;...προσεχε γιατι τα ονειρα εχουν διαφορετικες καταληξεις απο αυτες που βλεπεις...ναχεις το νου σου οταν πας για καυσιμα και οδοντιατρικη περποιηση σε ποιους θα δινεις τα χρηματα σου γιατι τετοιους πατριωτες του ημετερου συμφεροντος εχουν δει πολλα τα ματια μας...Μηπως ξερεις που ειναι ο γαλαζιος Βαρβιτσιωτης τωρα με τα απειρα σπιτια απο την πλατη σου;; καληνυχτα Μακεδονομαχε

      Διαγραφή
    8. Μην δινεις αλλη αξια ρε γαλαζιε αλαζονα. ...μεινε με την αλαζονεια που εχετε σαν δογμα οτι εισθε καποιοι...η τελευταια τρυπα του ζουρνα στην ανθυρωπια γιαυτο και εχετε αγκαλιασει τους φασιστες

      Διαγραφή
    9. Ρε αριστερε;δε κουράστηκες;δε σας θέλει πια κανείς,πηγεναι σε άλλη παραλία να παίξεις.

      Διαγραφή
    10. Οχι φυσικα γιατι ακομα αντηχουν στα αυτια μου ενος Μακη που μαζεψατε απο το ΛΑΟΣ που ειπε ...θα κανουμε τα παντα να μην ξαναρθει η αριστερα.....αυτο ειναι το πιστευω σας, η ηθικη, η εντομοτητα, η Δικαιοσυνη βλεπε Τεμπη, ο τυχοδιωκτισμος σας, βλεπε Ανεμογενητριες σε καμμενα..βλεπε υποδικους στο Ματι να τους αναβαθμιζει...και χιλια μυρια οσα

      Διαγραφή
  2. Καλά μας κάνουν οι γύφτοσκοπιανοί, είμαστε άξιοι της μοίρας μας, δώσαμε στο απόλυτο τίποτα ιστορική υπόσταση.....να είναι καλά οι προδότες του ΣΥΡΙΖΑ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οι προδοτες κατεσενα εδωσαν πιο μπροστα τον γεωγραφικο προσδιορισμο της Μακεδονιας δθα στοματος πατερα και κορης η οποια κορη την ονομαζε παντα Πρωην Γιουγκοσλαβικη Δημοκρατια της Μακεδονιας....η αυτα εχετε επιλεκτικη μνημη και βγαζετε χολη λογω της λεξης αριστερας που σας καθεται στο λαιμο κακοψυχοι

      Διαγραφή
    2. Απάντηση στον : Ανώνυμος12 Μαΐου 2024 στις 8:17 μ.μ.
      Το πρόβλημα της Ελλάδας μας είναι πως αφήνει κάποιους ΑΡΙΣΤΟΦΑΣΙΣΤΕΣ και ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ σαν και εσένα που είστε υπολείμματα του Στάλιν του Χότζα και του Βελουχιώτη, και ζείτε σε μία δημοκρατική χώρα, και δεν σας στέλνει να πάτε να ζήσετε στην Βόρεια Κορέα και στην Κίνα.

      Διαγραφή
  3. Ευτυχώς που είναι κατά των Πρεσπών και θα γίνουν όπως παλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Τσιπρας μαζί με τους πατριώτες βολευτές του ΣΎΡΙΖΑ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΣΥΜΑΧΙΑ, τους κορόιδεψε τους γυφτοσκοπιανους και το καταλάβανε 5 χρόνια μετά την υπογραφή στις πρεσπες.
    Όλος ο πλανήτης του έλεγε Μακεδόνες και τους αναγκασε να μετονομαστουν Βόρειο Μακεδόνες.
    Και τους αναγνώρισε ως πρωθυπουργός της Ελληνικής(Νότιας) Μακεδονίας.

    Σκέφτηκε ότι υπάρχει προηγούμενο Βόρεια Κορεα, Νότια Κορέα.

    Και θα υπάρξει και 3πομενο,Βορεια Κύπρος Νότια Κύπρος.
    Με γεωγραφικό προσδιορισμό, γιατί πάνω από όλα προωθούμε τα συμφέροντα της Ελλάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έρχονται δύσκολες μέρες για τα νοτιοδυτικά Βαλκάνια για την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατ επέκταση και για την πατρίδα μας.
    Για όλα φταίνε ΗΠΑ και Γερμανία και οι υποτελείς σε αυτούς Πρωθυπουργοί μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευτυχώς που είμαστε ισχυρή χώρα , στον σκληρό πυρήνα του €, πυλώνας αξιοπιστίας και σταθερότητας του ΝΑΤΟ στην περιοχή και όλοι ακούνε και σέβονται τις θέσεις μας!
    Κατακαημένη...πατρίδα, δόλιε... λαέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καημενε που στηριζεσαι στο ΝΑΤΟ...αυτο σε εχει για το εξοπλισμο που αγοραζεις και τα συμφεροντα του....Παγκοσμιοποιηση και Νεοφιλευθερισμος θα σας κανει μας κανει φτωχοτερους υπερ των ολιγοπωλειων της ΕΕ και της Δυσης ,,,,αν ζουμε θα σας τα ξαναγραψω μηπως και πειτε καλα ελεγε καποιος....Ξυπνηστε βολεμενοι

      Διαγραφή
  7. 2 ώρες υπόθεση είναι και γίνονται Ελλάδα σε χρόνο μηδέν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την εχεις την κουμπουρα ζωσμενη...αρε μυαλα οι σκοπιανοι τα κανουν αυτα ;;; ...πολυ επιφανειακοι εισθε



      Διαγραφή
  8. Ο Μπελέρης φυλακή και ο Ράμα αλωνίζει στην Αθήνα.

    Οι Σκοπιανοί αφού πήραν όρο Μακεδονία έκαναν κουρελόχαρτο μια συμφωνία που ο ίδιος ο Μητσοτάκης μας είπε πως ''οι συμφωνίες δεν καταργούνται''

    Κερασάκι στην τούρτα η τρελή χαρά του Ερντογάν που μετά τις σχεδόν κρυφές συνομιλίες είναι τρισευτυχισμένος και μιλάει για αιώνια φιλία των 2 λαών. Ποιος; Ο Ερντογάν !!!!

    Εντωμεταξύ σε θέματα αοζ και θαλασσίων δικαιωμάτων κάναμε ήδη πίσω για την οριοθέτηση με την Ιταλία και με Αίγυπτο. Φανταστείτε με την Τουρκία τι έχει να γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πεστα τους ...οι πιο πανω ακουμπουν στο σπιτι του Βολταιρου εκει θα τους παει ο Κουλης....Μα τι σανο τρωτε ...για δειτε μηπως σας τον σερβειρει ο Πρωτοσαλτε;;;

      Διαγραφή
  9. Σχολιάζουν οι ζαιοι με τους νεοδημοκρατες.. έλεος ρε μπακαλιαροι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μιλησε και η ρεγγα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πονάς και φταίει ο Πειραιάς..

      Διαγραφή
    2. Αμ εσυ ;;;; που δεν εφυγε η κακια σου σκεψου τι πονο τραβας

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ