Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Με ψυχραιμία και με τεκμηριωμένες σκέψεις για τους Βλάχους μας

Γράφει ο Γιάννης Κ. Τσιαμήτρος 
Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα και με ψυχραιμία, παραθέτουμε τα παρακάτω, μπαίνοντας κατευθείαν στο θέμα: ΔΕΝ παρέχουμε εξηγήσεις κάπου! Απλά, για ακόμη μια φορά, εκφράζουμε – καθαρά, έντιμα και λιτά – σκέψεις, που στοιχειοθετούνται με απόψεις σημαντικών πολιτικών, ιστορικών, γλωσσολόγων κ.ά. Επίσης, διατυπώνουμε ερωτήματα και απορίες! Σαφέστατα, τα παρακάτω ΔΕΝ αποτελούν κάποιο θέσφατο:

Α. Οι βλαχόφωνοι Έλληνες ή όπως θέλει κανείς να τους ονομάσει, συνιστούν ένα εκλεκτό κομμάτι του ελληνισμού και την «καρδιά», του ορεινού όγκου (Πίνδος). Αυτοί ΔΕΝ αποτελούν κάποια ετερότητα, διαφορετικότητα, εθνολογική ομάδα κλπ.     

Ο μακαρίτης γλωσσολόγος στο ΑΠΘ, Νίκος Κατσάνης, είναι σαφής στο βιβλίο του, «ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ»: «οι Βλάχοι της Βαλκανικής αποτελούν ένα καθαρό γλωσσικό φαινόμενο (εκλατινισμένοι γηγενείς πληθυσμοί) και οι ελάχιστες ιστορικές πληροφορίες για αυτούς δεν συνηγορούν στην αντίληψη ότι αποτελούν ξεχωριστή εθνολογική ομάδα∙ αυτό αποδεικνύεται και από αρχαιολογικά ντοκουμέντα και σχετικές μαρτυρίες».  Ο αν. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο, Άγγελος Συρίγος, σε ομιλία του (διεθνές επιστημονικό συνέδριο, που διοργάνωσε η ΠΟΠΣΒ, 2022), τόνισε: «οι Βλάχοι δεν είναι μειονότητα» & «η παρουσία τους στον ελληνικό χώρο είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τους αγώνες του ελληνικού έθνους και την ιδιότητά τους ως Ελλήνων».

Β. Τα «βλάχικα», ως αυτόνομα και προφορικά ιδιώματα που είναι, ΔΕΝ αποτέλεσαν ποτέ μια επίσημη, κρατική, γραπτή και κοινή ομογενοποιημένη γλώσσα.

Ο T. Papahagi, ελληνικής καταγωγής και ακαδημαϊκός στην Aκαδημία του Bουκουρεστίου, έγραψε ότι τα «βλάχικα» «είναι ένα υδροχαρές φυτό σε νερά ελληνικά». O εν λόγω επιστήμονας δεν εμφορούνταν από ιδιαίτερα φιλελληνικά αισθήματα! Τώρα τελευταία, ο καθηγητής γλωσσολογίας, Κώστας Ντίνας, σε διαδικτυακή ομιλία ενός ιστορικού σε εκδήλωση της ΕΕΜΒΠ, σχολίασε, μεταξύ άλλων: «Τα βλάχικα δεν αποτελούν μια σύγχρονη γλώσσα, γιατί δεν έχουν την κατάλληλη ορολογία» για να εκπονηθούν επιστημονικές εργασίες κλπ.    

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων ήταν σαφέστατη στο διεθνές της Συνέδριο: Κάθε πολιτιστικός σύλλογος, καλό είναι να καταγράψει το δικό του βλάχικο γλωσσικό ιδίωμα με ελληνικά σύμβολα. Ως βοήθημα, συντάχθηκε ένα ερωτηματολόγιο του ομότιμου καθηγητή γλωσσολογίας στο ΑΠΘ, Αντώνη Μπουσμπούκη. Ήδη ένας σημαντικός αριθμός τέτοιων εργασιών έχει εκπονηθεί και έχει σταλεί! Ο ίδιος καθηγητής σε ομιλία του στην Κορυτσά (4η Συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας, 2013), τόνισε ότι η εθνική γλώσσα των Βλάχων είναι η ελληνική.

Όσον αφορά για την διάσωση των «βλάχικων», έχουμε γράψει προσωπικές απόψεις σε σημειώμά μας. Ένα πράγμα θα τονίσουμε: Όσοι γονείς ομιλούν τα «βλάχικα», ΝΑ ΤΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ στα παιδιά τους στην καθημερινότητα, με αγάπη, φροντίδα και ζήλο, όπως γινόταν τόσες και τόσες γενιές!

Γ. Ο Μητροπολίτης Περιστερίου, Γρηγόριος Δ. Παπαθωμάς, καθηγητής του Παν. Αθηνών, σε εισήγησή του (συνέδριο ΠΟΠΣΒ, 2022), ανάπτυξε το θέμα: «Η (ενν. ελληνική) Δωρική καταγωγή των Βλάχων». Είπε μάλιστα ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για «εξελληνισμό των Βλάχων», για «εξελληνισμό των Δωριέων»! (Αστεία πράγματα!), αλλά για εκλατινισμό Δωριέων.

Ο διδάσκαλος του Γένους, Κωνσταντίνος Κούμας, έγραψε ότι οι Βλάχοι είναι «Έλληνες το γένος». Αυτό ειπώθηκε στην εποχή του (αρχές 19ου αι.), πριν την έξαρση των εθνικισμών. Αυτή η σοβαρή τοποθέτηση παραλείπεται επιλεκτικά!

Ο εξαίρετος νεοέλληνας ιστορικός, Α. Ε. Βακαλόπουλος, με την μαρτυρία του Ι. Λυδού (6ος αι. μ.Χ.), υπενθυμίζει ότι οι κάτοικοι των ευρωπαϊκών επαρχιών της αυτοκρατορίας, αν και οι πλείστοι ήταν Έλληνες, μιλούσαν λατινικά, προ πάντων οι δημόσιοι υπάλληλοι∙ ήταν δηλαδή λατινόφωνοι ή και δίγλωσσοι∙ και αναρωτιέται: «Τι απέγιναν αυτοί οι λατινόφωνοι ή οι δίγλωσσοι; Εξαφανίστηκαν δίχως να αφήσουν κανένα ίχνος; Η πρόδηλη, μου φαίνεται, απάντηση στο ερώτημα συμβάλει στη λύση του προβλήματος της καταγωγής των Βλάχων».

Η εθνομουσικολόγος στο ΑΠΘ,  Δρ. Αθηνά Κατσανεβάκη, ασχολούμενηεδώ και πολύ καιρό με την φωνητική μουσική των πληθυσμών της Δυτ. Μακεδονίας (ελληνοφώνων, βλαχοφώνων, σλαβοφώνων κ.ά.), σε εργασία της διαπιστώνει ότι αυτοί οι πληθυσμοί «έχουν βαθιά σύνδεση μεταξύ τους και χρειάζεται βαθιά ενδοσκόπηση για εξαγωγή συμπερασμάτων για “ετερότητες”» και ότι «το ελληνόφωνο ρεπερτόριο φαίνεται να είναι ενδογενές στους βλαχόφωνους της Πίνδου, όπως και το βλαχόφωνο». Και άλλα πολλά!!

Μήπως πειράζουν κάποιους στην πατρίδα μας, την Ελλάδα (να το λέμε το όνομα), οι σκέψεις αυτές; Μήπως ενοχλεί μερικούς η ασχολία μας με τα λαϊκά πολιτιστικά στοιχεία των βλαχοφώνων και η προφανής εξαγωγή συμπερασμάτων μας περί της ελληνικότητάς τους∙ η πλούσια αρθρογραφία μας, η συγγραφή μονογραφιών και η συμμετοχή μας σε μεγάλο αριθμό σεμιναρίων και επιμορφώσεων; Μήπως ενοχλεί το ότι ΔΕΝ ομιλούμε για Βλάχικο Πολιτισμό, αλλά για Ελληνικό Πολιτισμό, μέρος του οποίου είναι τα λαϊκά πολιτιστικά στοιχεία των Βλάχων; Μήπως κάποιοι δυσαρεστούνται που συγκατατάσσουμε (τους βλαχόφωνους) στις πληθυσμιακές ομάδες, όπως: Θρακιώτες, Επτανήσιους, Μανιάτες, Πόντιους, Κρητικούς κλπ; Μήπως οι πολιτιστικοί σύλλογοι βλαχοφώνων πρέπει να ασχολούνται μόνο με τα λαογραφικά κλπ πολιτιστικά στοιχεία του δικού τους χωριού ή πόλης; Μήπως θα έπρεπε όλοι οι Βλάχοι μας να είναι ενωμένοι κάτω από την αιγίδα της ΠΟΠΣΒ, του δευτεροβάθμιου οργάνου τους, και να εκφράζουν πολιτισμένα εκεί τις απόψεις τους, τις συμφωνίες τους, τις διαφωνίες τους για το καλό όλων μας;

Μήπως ενοχλεί που υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν δυστυχώς άτομα και συλλογικά όργανα (περισσότερο στο εξωτερικό), που πιστεύουν και ότι οι Βλάχοι είναι μειονότητα στα μέρη που ζουν; Γιορτάζουν μάλιστα και στις 23 Μαΐου ως «Εθνική Ημέρα των Βλάχων»! Σαφέστατα και δεν συμφωνούμε και δεν είναι σωστό να είμαστε μαζί τους! Θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με αυτό το κομμάτι του ελληνισμού, γιατί αποτελούμε στοιχείο του, ψυχικά, πνευματικά και εθνικά και, γιατί όλοι μας έχουμε το κάθε δικαίωμα και την υποχρέωση, όχι να αναδείξουμε κάποια ετερότητα, αλλά να αναδείξουμε τον πλούτο των πολιτιστικών στοιχείων του ελληνισμού.

Τέλος, με τις λέξεις «Βλάχος» ως ετεροπροσδιορισμό, «Αρμάνος» ή «Ρεμέν» κλπ ως αυτοπροσδιορισμό, θα συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε την δική μας «περηφάνια», όπως ακριβώς όλες οι ελληνικές πληθυσμιακές μας ομάδες, και η κάθε μία χωριστά,  αναδεικνύουν την δική τους «περηφάνια»! Ξεκάθαρες και σταράτες κουβέντες, χωρίς διχόνοιες, επιθέσεις, αντεπιθέσεις και τα συναφή! Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα!

Με σεβασμό, αξιοπρέπεια, σοβαρότητα, διαλλακτικότητα, συμβιβασμό και αντικειμενικότητα!

Φωτό: γάμος στην Σαμαρίνα, αρχ. Κ. Μπούσια.

21 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια Γιάννη, αυτά να τα διαβάζουν κάποιοι ανιστόρητοι βλάχοι που δεν έχουν Ελληνική συνείδηση και μένουν στην πόλη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. υπερβολές ;
      Μήπως και στη Βέροια και στην Κουμαριά υπάρχουν βλάχοι που στους συλλόγους τους διατηρούν Σλάβικο όνομα ! ! ! και γράφουν τα βλάχικα με τη Ρουμανική γραφή και όχι με την Ελληνική ;
      Μήπως πολλοί έφυγαν στη Ρουμανία πριν χρόνια ενώ έχουν εδώ συγγενείς που ρουμανίζουν ακόμα ;
      Ας βγει κάποιος να το διαψεύσει.
      Γιατί δεν τα λέτε όλα ;
      Ευτυχώς όμως η συντριπτική πλειοψηφία έχουν Ελληνική συνείδηση και μάλιστα τεκμηριωμένη επιστημονικά.

      Διαγραφή
  2. Όποιος μιλάει Ρουμάνικα καταλαβαίνει καλύτερα τα βλάχικα, από κάποιον που μιλάει Ελληνικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοινή ρίζα ( μητέρα) της γλώσσας, απλά πράγματα ΣΤ΄Δημοτικού!

      Διαγραφή
    2. Κι όμως εγώ σε παραλία μίλησα σε ρουμάνο βλάχικα και δεν καταλάμβανε ....

      Διαγραφή
    3. φαίνεται θα του μιλούσες τα... αρχαία βλάχικα!

      Διαγραφή
  3. Ωραίο άρθρο συγχαρητήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ζούμε σε εποχές που ο Ελληνισμός ,βάλλεται από παντού ,η παγκόσμια κοινότητα είναι σε αναβρασμό και δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει ,τα νέα παιδιά ξενιτεύονται ,η χώρα συνεχώς μαραζώνει ,παράτυποι μετανάστες έρχονται συνεχώς και κάποιοι βρήκαν εποχές ,να ασχολούνται και να σκαλίζουν θέματα ,σκεπασμένα από τη λήθη για δεκαετίες.
    Ο συντάκτης του άρθρου,έχει αναφερθεί πολλάκις.
    Γιατί το κάνουν αυτό ,τι είναι αυτό που δεν τους αρέσει ,ποιός τους ενοχλεί εντέλει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωρέ, Έλληνας και να λέει την μητέρα του muma;;;;
    Έλεος
    Εγώ προτιμώ να κρατάμε εμείς οι βλάχοι από κάνα γαλατικό χωριό!
    Τι μασάτε ωρε από τους ξενέρωτους τσιγκούνηδες νεοέλληνες !
    Όσα δώσανε οι βλάχοι ευεργέτες δεν τα είδανε ούτε στον ύπνο τους οι χαμουτζήδες

    Στέργιος Χαλκιάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΠΑΝΤΗΣΗ στον Ανώνυμος28 Μαΐου 2024 στις 6:08 μ.μ.
      Κακομοίρη μου εάν δεν υπήρχαν οι Μωραΐτες να ξεκινήσουν την επανάσταση του 1821 θα ήσουν ακόμη γιουσουφάκι.....και εάν δεν υπήρχαν οι Μωραΐτες και οι Κρητικοί να επανδρώσουν και να οργανώσουν τα αντάρτικα τμήματα των Μακεδονομάχων σήμερα θα μίλαγες Βουλγάρικα και Τούρκικα.

      Διαγραφή
    2. Ελαφρώς...ακατανόητος!

      Διαγραφή
    3. Καημένε μου, παρέθεσα και όνομα ..

      Ας μην ήταν τα αγγλογαλάκια και θα σου έλεγα τι θα μίλαγες σήμερα γι'αυτό και σήμερα γίναμε τα γιουσουφάκια των αγγλογάλων κι ότι μας πουν το κάνουμε στη στιγμή!
      Πουλημένα τομάρια!
      Οι χαμουτζήδες ούτε 2 χρόνια δεν άντεξαν και το γύρισαν σε εμφύλιο, καημένε μου, δε διάβασες ιστορία;;
      Εκτός από τσιγκούνηδες, οι μισοί τουλάχιστον, ήταν και αδελφοκτόνοι!
      Μάλλον σε τύφλωσε η άγνοια!

      Στο θέμα μας, τώρα:
      είναι αστείο να λένε οι τάχα ειδικοί ότι ναι μεν οι βλάχοι ήταν Έλληνες αλλά ξέχασαν ακόμη και πώς φώναζαν την μάνα τους και προτίμησαν το λατινικότατο Muma!
      Έλεος!
      Έχουν κ πτυχία!

      Διαγραφή
    4. ΑΠΑΝΤΗΣΗ στον Ανώνυμος28 Μαΐου 2024 στις 8:25 μ.μ. προφανώς αδερφό... Μωραΐτη;;;;;
      Και οι Ελληνες της Μακεδονίας επαναστάτησαν τοτε και πιο πριν αλλά με άσχημα αποτελέσματα. Ευτυχως πετυχαν τα αδερφια στο νοτο και ακολουθησε πολυ σωστα (οπως γράφεις) αργοτερα η απελευθερωση της Μακεδονιας Ηπειρου κτλ. με τον αγωνα των ελευθερων Ελληνων. Οπως εργοτερα, ολοι μαζι και παλι ,προσπάθησαν ατυχώς να ελευθερώσουν και τον Μικρασιατικό ελληνισμό. Την ίδια συμμετοχή στους εθνικούς αγώνες αργότερα (1940-45) είχαν και οι αδερφοί πρόσφυγες Πόντιοι, Μικρασιάτες κτλ .
      Όλα αυτά δείχνουν , μαρτυρούν , αποδεικνύουν το ΙΔΙΟ ΕΘΝΟΣ, ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, ΤΟΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ μας που πρέπει να διαφυλάξουμε στους αιώνες, αλλιώς χανόμαστε!

      Διαγραφή
  6. Πολύ ωραίο και τεκμηριωμένο άρθρο.
    Σίγουρα σε κάποιους ''γνωστούς'' βλάχους της πόλης μας δεν θα άρεσε το κείμενο αυτό, καθώς επιθυμούν να αυτονομηθούν......καιρός να καταλάβουν αυτοί πως οι Βλάχοι είναι μία από τις πολλές πληθυσμιακές ομάδες Ελλήνων με μία δική τους διάλεκτο (χωρίς όμως γραφή), όπως οι Σαρακατσάνοι, οι Πόντιοι, οι Αρβανίτες, οι Πομάκοι, οι Μικρασιάτες, οι Καραγκούνηδες κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι πόντιοι μιλούν ελληνική διάλεκτο που ειναι συνέχεια της αρχαίας κοινής. Τα βλάχικα ειναι γλώσσα λατινικής καταγωγής, χωρίς επίσημη γραφή ( μάλλον αδιάφορο το αλφάβητο με το οποίο κάποιος μπορεί να γράψει τα βλάχικα , ειδικά όταν η γλώσσα δεν φέρει απο το παρελθον το βαρυ ιστορικο "φορτιο" και ειδικό βαρος της ελληνικης ) και φυσικα οπως όλες οι γλώσσες εχει στοιχεία απο άλλες γλωσσες.
    Τα περί "αυτονόμησης" ειναι παραμύθια και κανένας σοβαρός βλαχος δεν εχει τέτοιες ιδέες. Εαν υπάρχουν 2,3 ή και 5 βλάχοι, σαρακατσάνοι ή οποιοσδήποτε άλλος που μπορεί να περνά απο το μυαλο τους η αυτονόμηση ειναι στα όρια της γραφικότητας και δεν αξίζει να ασχολείται κανένας με τέτοιες υποπεριπτώσεις.
    Ο ελληνισμός εχει πολλά άλλα σημαντικά προβληματα να αντιμετωπίσει και να λύσει και ας επικεντρώσουμε σε αυτά και οχι σε φαντάσματα του παρελθόντος που και τότε πολύ λίγοι (ελάχιστοι ) τα πίστεψαν και τα ακολούθησαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. οταν αρχισει καποιος να κατανοει τα χιλια εκατο χρονια βυζαντιου(βλεπε χαρτη του μ.κωσταντινου) θα καταλαβει οτι το βυζαντιο ηταν πολυγλωσσο αλλα και (αν και δεν υπηρχαν τα εθνη με την σημερινη τους μορφη) πολυεθνικο. οι βλαχοι ηταν μερος της βυζαντινης αυτοκρατοριας εφοσον ασπαστηκαν το καθημας χριστιανισμο ορθοδοξο. οποτε καθε υπονοια αποκοπης απο το βυζαντινο πνευμα θα ηταν εκφυλισμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. O συντάκτης του άρθρου είναι σαφής: Και θέτει ερωτήματα προς προβληματισμό στην σημερινή μας κοινωνία. Στην κοινωνία που αλλάζει με ξέφρενους ρυθμούς. Κινδυνεύει η ενότητα του Ελληνισμού όλο και περισσότερο. Σε πάρα πολλά θέματα. Ένα απο αυτά είναι και το βλάχικο, όπως και το μακεδονικό κλπ. Αυτό οφείλουμε να το έχουμε κατά νου! Ο συντάκτης του άρθρου ξέρει τί λέει και φαίνεται να έχει γνώση τι γίνεται ή τί μπορεί να γίνει στο μέλλον. Χωρίς κινδυνολογία, φοβικότητα, με γνώση και τεκμηρίωση, ενημερώνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έθνος , η πατρίδα ,ο ελληνισμός θα κινδυνέψει από:
      την υπογεννητικότητα,
      την ανεξέλεγκτη μετανάστευση (ειδικά άλλου πολιτιστικού επιπέδου)
      την ανεργία / φτώχεια/διάλυση μεσαίας τάξης/ φυγή των νέων στο εξωτερικό και
      από τα "παιχνίδια" των υπερδυνάμεων στην περιοχή για γεωπολιτικούς - οικονομικούς λόγους και αν οι πολιτικές μας ηγεσίες τώρα αλλά και στο μέλλον δεν θα έχουν πάνω απ όλα το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ!

      Διαγραφή
  10. Πολλές φορές λέγεται στην σημερινή εποχή, κατά κόρον, ότι οι περισσότεροι ευεργέτες στην Ελλάδα ήταν Βλάχοι. Σωστό, όμως, οι Βλάχοι αυτοί ήσαν ‘Ελληνες το γένος’. Το ‘Ελληνες το γένος’ πρέπει να λέγεται και όχι μόνο να θεωρείται αυτονόητο.
    Εκείνη την εποχή οι Ευεργέτες έκαναν ό,τι έκαναν με τα ονόματά τους και την περιοχή καταγωγής τους (π.χ. Ήπειρος, τόπος γέννησής τους κ.α.) και όχι με κάποια ταυτότητα ως Βλάχοι, ως κάτι το διαφορετικό.
    Στην δημιουργία του ελληνικού κράτους, όπως και στην πορεία αυτού δεν είπαν ποτέ: εμείς οι Βλάχοι ή οι Αρβανίτες κλπ θα ενωθούμε με τους Έλληνες ή θα ‘ενταχθούμε’ στο ελληνικό κράτος. Δεν ‘εντάχθηκαν’ πουθενά! Ήταν οι ίδιοι οι Έλληνες και είχαν ελληνική συνείδηση. Αυτά μας λέει η ιστορία εκείνη την εποχή.
    Ας σταματήσει λοιπόν τώρα η συνεχής επανάληψη από ορισμένους για Βλάχους Ευεργέτες. Ειπώθηκε μερικές φορές, το ‘εμπεδώσαμε’! Με αυτήν την επανάληψη ‘κάπου αλλού πάει η βαλίτσα’… Γιατί να γίνεται αυτός ο διαχωρισμός και υπερτονισμός; Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος; Και αυτό γίνεται τις τελευταίες δεκαετίες! Δεν έγινε στην εποχή που είχαμε τις μεγάλες ευεργεσίες στο ελληνικό Έθνος.
    Οι λέξεις ‘Ελλάδα’, ‘ Έλληνες’, ‘Ελληνισμός’ … κατά περίεργο τρόπο σπανίζουν στα κείμενα αυτών που προπαγανδίζουν τον ‘νεολογισμό’: «Βλάχοι Ευεργέτες».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "9 Ιουνίου", εχετε απόλυτο δικαιο. Μας επρηξαν με το "Βλαχοι ευεργέτες!!!!!

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ