Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Λίγα και ακριβά τα κεράσια της Πέλλας

Αυξημένο κόστος παραγωγής, ενεργειακή κρίση, κρίση στο ζήτημα των εργατικών χεριών και κακοκαιρία δημιουργούν και φέτος ένα «εκρηκτικό μείγμα» στις τσέπες των παραγωγών κερασιού. Αν και οι τιμές πώλησης στα πρώιμα και μεσοπρώιμα κεράσια θεωρούνται ικανοποιητικές από τους παραγωγούς, ωστόσο τα αγροτικά κοστολόγια, τα αυξημένα μεροκάματα των εργατών και οι βροχοπτώσεις που έπληξαν πρόσφατα την περιοχή προκαλούν πονοκέφαλο στους κερασοπαραγωγούς της Πέλλας.

Οι αγρότες έχουν ήδη ξεκινήσει τη συγκομιδή με μικρές ποσότητες σε χωριά της Πέλλας, οι κάτοικοι των οποίων ασχολούνται εξ ολοκλήρου με την παραγωγή κερασιών. Στο Μεσημέρι Πέλλας όπου καλλιεργούνται περί τα 2.500 στρέμματα, η ζημιά που έχει καταγραφεί από τις πρόσφατες βροχές έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά που φτάνει έως το 100% στις μεσοπρώιμες ποικιλίες. Οι τιμές από τον παραγωγό στον έμπορο κυμαίνονται από 2,5 έως 3 ευρώ/κιλό, την ώρα που στο καλάθι του καταναλωτή φτάνουν έως και τα 8 ευρώ/κιλό.

«Τα νέα φάρμακα είναι ακριβά. Την τελευταία δεκαετία το αγροτικό κοστολόγιο έχει αυξηθεί δραματικά αν υπολογίσει κανείς ότι οι τιμές των φυτοφαρμάκων έχουν αυξηθεί έως και 60%» σημειώνει στη «ΜτΚ» ο γεωπόνος και κερασοπαραγωγός από το Μεσημέρι Έδεσσας, Χρήστος Βλαδίκας.

Ο ίδιος, με καλλιέργειες 55 στρ. κερασιών, αναφέρθηκε στο ζήτημα των εργατικών χεριών αλλά και των κοστολογίων για την εργασία, καθώς το μεροκάματο έχει αυξηθεί από τα 25 ευρώ στα 45 ευρώ. Στον νομό Πέλλας κάθε χρόνο οι εργάτες γης που φθάνουν ξεπερνούν τους 20.000, ενώ στην περιοχή του Μεσημερίου οι 500 κάτοικοι που ασχολούνται με την παραγωγή κερασιού απασχολούν κάθε σεζόν περί τους 2.500 εργάτες.

Ο «καλός» χειμώνας που διανύσαμε σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες οι οποίες δεν ήταν ψυχρές προκάλεσαν προβλήματα στην καρπόδεση. Πολλοί παραγωγοί παρατηρούν ότι οι ποσότητες είναι μειωμένες και ακόμη δεν έχουν δει αν υπάρχουν ζημιές στην παραγωγή από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις. Οι λίγες ποσότητες κερασιών πάντως θα έχουν τιμή. Οι βροχές του Απριλίου και οι χαμηλές θερμοκρασίες του Μαΐου δημιούργησαν προβλήματα στις πρώιμες και μεσοπρώιμες ποικιλίες των κερασιών. Όμως αν και οι ποσότητες είναι μειωμένες οι τιμές παραγωγού είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δεν ξεπερνούν σε καμιά περίπτωση τα 2 έως 2,5 ευρώ το κιλό για τα πρώτης ποιότητας κεράσια.

Ο κερασοπαραγωγός, με 110 στρέμματα δέντρων από το Νησί Έδεσσας, Θοδωρής Χορόζης, επισημαίνει στη «ΜτΚ» ότι οι τιμές θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Σε μία περιοχή όπου οι 323 κάτοικοί του ασχολούνται ως επί το πλείστον με την παραγωγή του συγκεκριμένου φρούτου αυτή την περίοδο τα κεράσια φεύγουν από τα χωράφια του Νησιού με τιμή από 2 έως 2,40 ευρώ το κιλό για τις καλές ποιότητες.

«Αν και είχαμε ήπιο χειμώνα και άνοιξη στη συνέχεια είχαμε πτώση της θερμοκρασίας. Αυτό δημιούργησε προβλήματα σε όλες τις πρώιμες ποικιλίες. Κάποιες από αυτές δεν έχουν καθόλου παραγωγή. Επίσης οι εναλλαγές βροχοπτώσεων με ηλιοφάνεια δημιούργησαν σκίσιμο στα κεράσια και τα έκαναν μη εμπορεύσιμα» σημειώνει ο Θοδωρής Χορόζης.

Οι παραγωγοί επισημαίνουν το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει μέχρι στιγμής και από την έλλειψη εργατών γης. Παρά τις προσπάθειες να έρθουν εργάτες από τρίτες χώρες, τα μεροκάματα δεν έχουν μειωθεί. Όπως επισημαίνουν στην Πέλλα καλλιεργείται το 65% της κερασοπαραγωγής της χώρας και παρόλο που οι τιμές παραγωγού είναι χαμηλές, οι τιμές στο ράφι και στον καταναλωτή είναι υψηλές.

«Το 90% της παραγωγής στην Πέλλα έχει υποστεί ζημιά.Υπάρχουν ζημιές σε μεσοπρώιμες ποικιλίες. Η εβδομάδα που διανύουμε αναμένεται να είναι δύσκολη, υπάρχει παραγωγή, αλλά περιμένουμε κι άλλες βροχές, σε συνέχεια εκείνων του Απριλίου και Μαϊου» σημειώνει στη «ΜτΚ» ο Νίκος Μηνάς, πρόεδρος του ΣΕΑΣ Πέλλας και μέλος του δ.σ.. της ΕΘΕΑΣ.

Ο Ν. Μηνάς χαρακτήρισε τη διακύμανση των τιμών πώλησης των κερασιών «σκωτσέζικο ντους», τονίζοντας πως στην ευρύτερη περιοχή της Πέλλας το 50% με 60% των καρπών παρουσιάζει σπασίματα.

3 σχόλια:

  1. Ζημίες εννοείται 100% για τα πορίσματα ομως ; που ο γεωπονος τα βγάζει πχ 80% ζημία και κάποιοι στο ελγα το κατεβαζουν στα 40% και με αποτέλεσμα και ζημία και μηδενική αποζημίωση απο γνωστο μου ατομο ειναι ολο το παραπάνω σε ολο τους το χωριο εκει νόμο πελλας το εκαναν ετσι ενω στο διπλανό μια χαρά πήραν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 7,5ευρω στα lidl Βέροιας,ας τα φάνε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί μόνο τα κεράσια; πόσο έχει το καρπούζι; οι ντομάτες; φωτιά όλες οι τιμές..... Βενζινες... Ο κοσμάκης βογγαει και κάνεις δεν κάνει τίποτα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ