Το Σωματείο των Εργαζομένων στη Νηματουργία Βαρβαρέσος ανακοίνωσε συνέχιση του αγώνα το επόμενο διάστημα και την Τρίτη 21 Μάη, στις 7 μ.μ. προγραμματίζει συνέντευξη Τύπου μπροστά στην πύλη του εργοστασίου.
Στη συγκέντρωση, στην κεντρική πλατεία της Νάουσας και στην μαχητική πορεία που πραγματοποιήθηκε στους δρόμους της πόλης, έδωσε μαζικά το «παρών ο λαός», διαμηνύοντας ότι αυτός ο αγώνας είναι και δικός του.
Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Νίκος Νατζμέ, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς» ανέφερε ότι το ΕΚ βρίσκεται στο πλάι των εργαζομένων του Βαρβαρέσου, βρισκόταν πάντα στο πλευρό των κλωστοϋφαντουργών, που αγωνίζονταν είτε με ανοιχτά εργοστάσια είτε όταν αυτά έκλειναν πετώντας τους εργαζόμενους στο δρόμο.
«Από αυτούς τους αγώνες είχαμε κατακτήσεις. Πολλοί χρηματοδοτήθηκαν μέχρι τη σύνταξη, απέκτησαν εισόδημα για να μπορέσουν να ζήσουν. Καμία κυβέρνηση και άλλος παράγοντας δεν έδωσε τίποτα από μόνος του. Αυτό έγινε ύστερα άπω μαζικούς αποφασιστικούς αγώνες των εργαζομένων με το λαό στο πλάι τους».
Ανέδειξε επίσης ότι ο αγώνας των εργαζομένων στο Βαρβαρέσο είναι συνδεδεμένος με τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων γιατί όπως είπε, δεν είναι μόνο η εργοδοσία της Βαρβαρεσος που εκμεταλλεύεται, που μειώνει μισθούς που κλέβει δεδουλευμένα.
Χαιρέτησαν επίσης ο Γιάννης Διάκογλου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Νάουσας και η Μαρία Μπόσκου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Νάουσας.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Παναγιώτης Κουτσουπιάς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη Νηματουργία Βαρβαρέσος, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Από τη δική σας παρουσία σήμερα εδώ οι 130 απολυμένοι εργαζόμενοι του Βαρβαρέσου παίρνουμε δύναμη για να συνεχίσουμε τον δίκαιο αγώνα μας απέναντι στην εργοδοσία , τη κυβέρνηση , το κράτος , τους νόμους που αντιπαλεύουμε καθημερινά και που είναι σχεδιασμένοι για τα συμφέροντα των λίγων και τα κέρδη τους στα γραφεία της ΕΕ και ψηφίζονται από όλες τις αντεργατικές κυβερνήσεις όπως τη σημερινή της ΝΔ. Συνεχίζουμε τη μάχη, με το λαό στο πλάι μας για να κερδίσουμε».
Ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης και της ΕΕ που με τις πολιτικές τους αποφάσεις έχουν συρρικνώσει την πόλη και έχουν διαλύσει το κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας. Και χαρακτηριστικά είπε: «Αυτά ήταν λοιπόν τα χρυσά κουτάλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Με χρυσά κουτάλια τρώνε μόνο οι μεγάλοι επιχειρηματίες και οι παρατρεχάμενοι τους».
Αναφερόμενος στην επίθεση της εργοδοσίας είπε: «Απέναντι μας έχουμε μια αδίστακτη εργοδοσία που θέλουν να πιστέψουμε ότι είναι ευεργέτης. Μόνο που αυτό το ζήσαμε στα κορμιά μας τα καλά χρόνια με την εντατικοποίηση, την πίεση για να βγει η δουλειά τη στιγμή που έβγαζε τα κέρδη με το τσουβάλι.
Τα χρόνια περνούσαν όμως και καμία επαναφορά του μισθού μας δεν έγινε. Το μόνο που είδαμε ήταν τον Τσίπρα του ΣΥΡΙΖΑ στο εργοστάσιο να λέει ότι ''εδώ βλέπουμε μια καλή εργοδότη'' και το 2019 τον Γεωργιάδη της ΝΔ να υπόσχεται νέα χρηματοδότηση γιατί όπως έλεγε ''η εταιρεία έχει μέλλον και δυνατότητες''.
Και από αυτά τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα φτάσαμε χρόνια απλήρωτοι, απολυμένοι. Ακόμα αντηχούν στα αυτιά μας οι υποσχέσεις ότι δεν θα χάσουμε ούτε ευρώ, όμως αυτό που έγινε είναι ότι δεν μας έδωσαν ούτε ευρώ από τα δεδουλευμένα μας».
Κατήγγειλε το κράτος και τους μηχανισμούς καταστολής που στέκεται απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων: «Απέναντι μας βρήκαμε όλους τους νόμους τους, όπως αυτό του Βρούτση - Αχτσιόγλου που χτυπούσε το απεργιακό μας δικαίωμα. Βρήκαμε τα περιπολικά της αστυνομίας στη πύλη του εργοστασίου όταν απεργούσαμε, ενώ αυτές τις μέρες είδαμε από κοντά και την ΟΠΚΕ στις κινητοποιήσεις μας όπως χθες που κάναμε τη παρέμβαση μας στο πρωθυπουργό.
Έχουμε στα χέρια μας δεκάδες δικαστικές αποφάσεις που είναι υπέρ μας, όμως της εργοδότριας δεν της καίγεται καρφί. Ενώ αυτή έχει φτάσει να χρωστάει 30 εκατομμύρια στη ΔΕΗ, εμείς κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς ρεύμα, νερό, ακόμα και να χάσουμε τα σπίτια μας.
Αυτή είναι η εικόνα των δύο κόσμων που χωρίζουν τη κοινωνία τούτη. Από τη μία εμείς οι πολλοί και από την άλλη οι λίγοι που για τα κέρδη τους δεν υπολογίζουν τις ζωές μας και έχουν μαραζώσει τη πόλη των κλωστοϋφαντουργών των 4.500 εργαζομένων του κλάδου μας που είναι τόσο αναγκαίος για τη κοινωνία», τόνισε.
Τέλος αναφέρθηκε στην δύναμη της αλληλεγγύης που εκφράζεται ήδη από δεκάδες εργατικά σωματεία, συλλόγους επαγγελματιών και άλλους φορείς, τόσο τοπικά όσο και πανελλαδικά.
Να γίνει εκκαθάριση να πάρουν οι εργαζόμενοι ότι τους χρωστάνε. Από κει και πέρα καμια διακριτή μεταχείριση τους σε σχέση με μας τους υπόλοιπους που αν βρεθούμε χωρίς δουλειά δεν θα γίνει τίποτα
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΛΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΗ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΙΧΝΟΣ ΠΛΟΥΤΟΥ ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΛΙΓΟ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΟΥ Κ ΑΥΤΗ ΕΧΕΙ ΞΕΦΤΙΛΙΣΤΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ Κ Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΛΟΓΩ ΘΑΛΑΣΣΑΣ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΦΟΥΝΤΟ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΦΟΥ ΑΚΟΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ ΒΑΣΙΚΑ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΨΕΥΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΑΛΛΑ ΨΗΦΙΖΕΤΕ Κ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΜΕΤΑΠΟΛΗΣΤΕΥΤΕΣ.
ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ !
Συμφωνώ εάν είναι αυτή δημοκρατία τότε τι να πω πάμε από το κακό στο χειρότερο η επαρχία έχει πεθάνει . αλλά όλοι βγήκαν στην γύρα για ψήφους χωρίς καμία ενοχή και ντροπή
ΔιαγραφήΤώρα κλαίτε.......όταν πήγαιναν τα κομματόσκυλα του ΚΚΕ έξω από το εργοστάσιο και παρότρυναν τους εργαζομένους σε απεργίες και λευκές αποχές από την εργασία χωρίς λόγους τότε ήταν καλά.....καλά κάνει και κλείνει......να πάτε στα χωράφια έχει δουλειά για όλους....
ΑπάντησηΔιαγραφή