Το ορυκτό μαγνήσιο παίζει καθοριστικό ρόλο σε πολλές πτυχές της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής λειτουργίας. Το μαγνήσιο χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία μπορούν να καταπολεμήσουν ορισμένους από τους παράγοντες για την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Η υψηλή αρτηριακή πίεση (γνωστή και ως υπέρταση) που περνά απαρατήρητη ή ανεξέλεγκτη αυξάνει τον κίνδυνο για μια σειρά σοβαρών προβλημάτων, όπως καρδιακές παθήσεις, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, νεφρική νόσο, απώλεια όρασης και σεξουαλική δυσλειτουργία.
Πώς το μαγνήσιο μειώνει την αρτηριακή πίεση - Τι λένε οι μελέτες
Έχουν γίνει πολλές έρευνες για τη σχέση μεταξύ μαγνησίου και υψηλής αρτηριακής πίεσης, με ορισμένες μελέτες να δείχνουν βελτίωση της αρτηριακής πίεσης μετά από λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου.
Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τον ακριβή μηχανισμό πίσω από αυτό, αλλά υπάρχουν μερικές θεωρίες. Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Clinical Pharmacology , υποδηλώνει ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης αυξάνοντας την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, ενός μορίου σηματοδότησης που βοηθά στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων.
Το μαγνήσιο δρα επίσης ως φυσικός αναστολέας διαύλων ασβεστίου, πράγμα που σημαίνει ότι εμποδίζει το ασβέστιο να εισέλθει στα κύτταρα της καρδιάς και των αρτηριών. Επειδή το ασβέστιο κάνει την καρδιά και τις αρτηρίες να συμπιέζονται πιο δυνατά, η απόφραξή του επιτρέπει στα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν και να παραμείνουν ανοιχτά.
Μια ανασκόπηση έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition , διαπίστωσε ότι η λήψη 365 χιλιοστόγραμμα (mg) έως 450 mg συμπληρωματικού μαγνησίου την ημέρα για κατά μέσο όρο τρεις έως τέσσερις μήνες οδήγησε σε σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη , προδιαβήτη και άλλες χρόνιες παθήσεις. Οι συγγραφείς αυτής της ανασκόπησης προτείνουν ότι το μαγνήσιο μπορεί να βελτιώσει την αρτηριακή πίεση, είτε μειώνοντάς την άμεσα, είτε βοηθώντας στον έλεγχο χρόνιων καταστάσεων που συνδέονται με προδιάθεση για υψηλή αρτηριακή πίεση.
Έχουν γίνει επίσης μελέτες σχετικά με την επίδραση της διατροφικής πρόσληψης μαγνησίου στην αρτηριακή πίεση. Μια ανασκόπηση, που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Journal , διαπίστωσε ότι η μεγαλύτερη πρόσληψη μαγνησίου μέσω της διατροφής μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για κάθε 100 mg ημερήσιας αύξησης διαιτητικού μαγνησίου, οι συμμετέχοντες ωφελήθηκαν από μια μείωση κατά 5% στον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Ωστόσο παρόλο τα θετικά ερευνητικά ευρήματα, γενικά, οι επιπτώσεις του μαγνησίου στην αρτηριακή πίεση είναι μέτριες. Για κάποιον με σημαντικά υψηλή αρτηριακή πίεση, η επίδραση του μαγνησίου μπορεί να είναι ανεπαρκής.
Τα ευρήματα μπορεί επίσης να ισχύουν περισσότερο για όσους έχουν ήδη ανεπάρκεια μαγνησίου, παρά για εκείνους με κανονική πρόσληψη μαγνησίου. Επιπλέον, δεν είναι απολύτως σαφές ποια δόση μαγνησίου πρέπει να ληφθεί για να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση- σε δοκιμές, οι ημερήσιες δόσεις κυμαίνονται από 270 mg έως και 1000 mg. Επιπλέον ορισμένες άλλες μελέτες είναι ασαφείς, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει ισχυρή σύσταση για το μαγνήσιο και την αρτηριακή πίεση.
Τον Ιανουάριο του 2022, μετά από μια σειρά ερευνών που υποστηρίζουν τη λήψη μαγνησίου για την αρτηριακή πίεση, ο οργανισμός φαρμάκων ανακοίνωσε ότι οι εταιρείες μπορούν να κάνουν ορισμένους ισχυρισμούς υγείας σχετικά με την κατανάλωση μαγνησίου και τον μειωμένο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Ωστόσο, εάν μια εταιρεία τροφίμων ή συμπληρωμάτων διατροφής θέλει να κάνει αυτούς τους ισχυρισμούς στη συσκευασία του, πρέπει να προσθέσει ορισμένες προειδοποιήσεις, ώστε να μην παραπλανηθούν οι καταναλωτές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του FDA, πρέπει να είναι σαφές ότι τα στοιχεία που υποστηρίζουν τέτοιους ισχυρισμούς είναι "ασαφή και μη συνεπή".
Παρενέργειες μαγνησίου
Όπως όλα τα συμπληρώματα διατροφής, έτσι η λήψη μαγνησίου ενέχει ορισμένους πιθανούς κινδύνους. Ωστόσο, οι συνολικοί κίνδυνοι μπορεί να είναι χαμηλοί εάν αναθεωρήσετε τις αλληλεπιδράσεις φαρμάκων, σημειώνοντας ότι η πλειοψηφία των ατόμων με υψηλή αρτηριακή πίεση θα χρειαστούν δύο ή περισσότερα φάρμακα για να την αντιμετωπίσουν.
Είναι επίσης σημαντικό να παρακολουθείτε τυχόν παρενέργειες του γαστρεντερικού, όπως ναυτία ή διάρροια. Το μαγνήσιο μπορεί να προκαλέσει κάποιες παρενέργειες του γαστρεντερικού συστήματος.
Για να μειώσετε τον κίνδυνο παρενεργειών, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες στο μπουκάλι για την ημερήσια συνιστώμενη δόση και να μην την υπερβαίνετε, καθώς η υπερβολική κατανάλωση, ειδικά σε άτομα με νεφρική δυσλειτουργία, μπορεί να οδηγήσει σε νευρομυϊκές παρενέργειες όπως σύγχυση και μυϊκή παράλυση. Υπάρχουν επίσης πιθανές καρδιαγγειακές παρενέργειες, όπως η σοβαρή επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού.
Η λήψη μαγνησίου ως βοήθημα της αρτηριακής πίεσης είναι μια ατομική απόφαση που βασίζεται σε συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου και ακολουθείται από μια συζήτηση με τον γιατρό σας.
Διατροφικές πηγές μαγνησίου
Εάν θέλετε να συμπληρώσετε το μαγνήσιο, είναι προτιμότερο να τρώτε τροφές που έχουν φυσικά υψηλότερα επίπεδα αυτού του μετάλλου. Αυτό παρέχει ένα συνολικό καρδιαγγειακό όφελος. Τα ακόλουθα τρόφιμα περιέχουν υψηλά επίπεδα μαγνησίου:
- Αμύγδαλα
- Αβοκάντο
- Μπανάνα
- Κονσερβοποιημένα φασόλια
- Μαγειρεμένα μαύρα φασόλια
- Μαγειρεμένο καστανό ρύζι
- Μαγειρεμένα φασόλια edamame
- Εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού
- Βρώμη
- Φυστικοβούτυρο
- Πατάτα με φλούδα
- Κάσιους ψητά
- Σπανάκι
- Ψωμί ολικής
Πριν σκεφτείτε το μαγνήσιο ή οποιοδήποτε άλλο συμπλήρωμα, για τη διαχείριση της αρτηριακής σας πίεσης, καλό είναι να συζητήσετε με τον γιατρό σας. Επίσης είναι πάντα σημαντικό να εξετάζετε τις ατομικές σας ανάγκες πριν ξεκινήσετε ένα συμπλήρωμα.
Εκτός από τα συμπληρώματα, συνιστώ να ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλή σε νάτριο, να ασκείστε και να διατηρείτε ένα υγιές σωματικό βάρος για τη βελτιστοποίηση της αρτηριακής πίεσης. Αυτά τα βήματα έχουν πολύ πιο αποδεδειγμένο όφελος για την αρτηριακή πίεση από το μαγνήσιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.