Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ξανά σε πλειστηριασμό τα πρώην «Κλωστήρια Ναούσης» στην Πέλλα – Η τιμή εκκίνησης

Ακόμη ένας ηλεκτρονικός πλειστηριασμός αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα κατά της -πτωχευμένης από τον Ιούλιο του 2012- «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας Α.Ε. (ΕΝΚΛΩ)», η οποία είναι αντιμέτωπη το τελευταίο διάστημα με αλλεπάλληλα σφυριά.

Τη νέα επιχειρηματική ευκαιρία αναζητά στις 5 Ιουνίου 2024, ημέρα κατά την οποία θα ηχήσει το σφυρί στην πλατφόρμα του e-auction, το πρώην εργοστάσιο της κλωστοϋφαντουργίας στην Πέλλα που αποκτήθηκε το 2007 από την ΕΝΚΛΩ με την προηγούμενη επωνυμία της, «Κλωστήρια Ναούσης» διά απορροφήσεως της εταιρείας “Fanco Ανώνυμη Εταιρεία Ειδών Ενδύσεων”. Η τιμή της πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στις 895.700 ευρώ με επισπεύδουσα τη σύνδικο πτώχευσης, με την ελπίδα να υπάρξει πλειοδότης και να μην καταλήξει ένας άγονος πλειστηριασμός.

Τι βγαίνει σε πλειστηριασμό

Στο σφυρί βγαίνει αγροτεμάχιο συνολικού εμβαδού 28,019 τ.μ. εντός του οποίου έχει ανεγερθεί διώροφο βιομηχανικό κτίριο-εργοστάσιο με επιφάνεια 7.698 τ.μ. στον δήμο Σκύδρας. Στο ισόγειο υπάρχουν κεντρικής είσοδος και χώρος αναμονής, χώροι γραφείων, αποθήκες, χώροι μηχανολογικών εγκαταστάσεων και χώροι προσωπικού. Ο όροφος περιλαμβάνει χώρους γραφείων και αποθήκης, εστιατόριο, WC και χώρους κατοικίας – ξενώνες. Τα δύο επίπεδα επικοινωνούν μεταξύ τους με εσωτερική σκάλα, σε επαφή με το κυρίως κτίριο.

Τα επιμέρους επίπεδα επικοινωνούν μεταξύ τους με τρία εσωτερικά κλιμακοστάσια, δύο για το ανατολικό τμήμα (στο τμήμα των αποθηκευτικών χώρων) και ένα για τη δυτική. Στο κλιμακοστάσιο της δυτικής πλευράς υπάρχει και μικρό τμήμα υπογείου το οποίο περιλαμβάνει το μηχανοστάσιο και το φρεάτιο του ανελκυστήρα. Το κτίριο γραφείων – βόρειο και το κυρίως κτίριο επικοινωνούν και μεταξύ τους εσωτερικά.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι σήμερα κενές και σύμφωνα με την έκθεση του εκτιμητή έχουν υποστεί σημαντικές φθορές λόγω της παρατεταμένης αχρησίας και εκτεταμένων λεηλασιών τα προηγούμενα χρόνια. Έχει αφαιρεθεί επίσης μεγάλο τμήμα των εγκαταστάσεων (ηλεκτρολογικών, υδραυλικών, ειδών υγιεινής, έπιπλα κλπ). Ο περιβάλλων χώρος εμφανίζει και αυτός έντονα σημάδια εγκατάλειψης.

Η πτωχευμένη κλωστοϋφαντουργία

Αν και ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας κατέγραφε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ελλάδα, με ισχυρή θέση στην εγχώρια μεταποίηση, μπήκε σε περίοδο ύφεσης, αντιμετωπίζοντας μειωμένη παραγωγή αλλά και επενδυτική δραστηριότητα σε συνδυασμό και με την οικονομική κρίση της χώρας. Συνεπώς, πολλές κλωστοϋφαντουργικές μονάδες οδηγούνται σε λουκέτα μέχρι και σήμερα, αναστέλλοντας ολοσχερώς τις εργασίες τους.

Μια τέτοια βιομηχανία ήταν και η ΕΝΚΛΩ η οποία, αν και εντάχθηκε στα ισχυρά ονόματα του κλάδου, ζώντας δεκαετίες δόξας άφησε δυστυχώς πίσω της τεράστιες οφειλές προς τράπεζες, υπαλλήλους και πολλών ακόμη που ξεπερνούν τα 390 εκατ. ευρώ.  Οι επίσημοι «τίτλοι τέλους» για την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία («United Textiles S.A.») έπεσαν το 2012 και κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης με ημερομηνία παύσης των πληρωμών την 30ή Ιουλίου 2010.

Αξίζει δε, να αναφερθεί ότι στα περιουσιακά στοιχεία της πτωχευμένης «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας Α.Ε.» περιλαμβάνονται ακόμη τα πρώην εργοστάσια στη Νάουσα, στη Ροδόπη, στην Κομοτηνή, στην Αλεξανδρούπολη και τη Θέρμη, όπως και αγροτεμάχια στην Αλεξανδρούπολη, με την πλειοψηφία των ακινήτων να έχει πάρει τον δρόμο των ηλεκτρονικών σφυριών.

Πηγή

1 σχόλιο:

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ