Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Επιμένει η Σιλιάνοφσκα: Σέβομαι τη «Συμφωνία των Πρεσπών», όμως έχω το δικαίωμα να χρησιμοποιώ τον όρο «Μακεδονία»

Η νέα πρόεδρος της γειτονικής χώας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα δήλωσε σήμερα ότι σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών, όμως, όπως είπε έχει το προσωπικό δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονία».

H Σιλιάνοφσκα, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις από την πόλη Οχρίδα, ισχυρίστηκε ότι ο τρόπος με τον οποίο θα χρησιμοποιεί το όνομα της χώρας «είναι ζήτημα προσωπικού προσδιορισμού, δικαίωμα που κατοχυρώνεται με πράξεις ανώτερες από αυτές που ισχύουν στις διμερείς συμφωνίες».

Η ίδια υποστήριξε ότι μέσω του διαλόγου θα προσπαθήσει να «πείσει» την Ελλάδα για την «ορθότητα» των ισχυρισμών της και πρόσθεσε ότι έχει σχέδιο για το πώς θα ενεργήσει. «Φυσικά και έχω σχέδιο. Το σχέδιο είναι να οικοδομήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας. Το σχέδιο είναι να υπάρχει σεβασμός αλλά και αυτοσεβασμός. Και νομίζω ότι, όπως στην πολιτική, πρέπει να αναζητήσει κανείς την τέχνη του εφικτού. Θα το κάνουμε σύντομα» ανέφερε η Σιλιάνοφσκα.

Σε ερώτηση σχετικά με τις προειδοποιήσεις από την μεριά της Ελλάδας περί ενδεχόμενης προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο για μη τήρηση των διατάξεων της Συμφωνίας των Πρεσπών, η Σιλιάνοφσκα υπενθύμισε την προηγούμενη απόφαση του ίδιου Δικαστηρίου (το 2011), στην προσφυγή της τότε ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από το 1995.

«Το ίδιο αυτό Διεθνές Δικαστήριο, στο οποίο βρεθήκαμε απέναντι στην Ελλάδα, αποφάνθηκε για παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, η οποία ήταν επίσης μια διεθνής συμφωνία. Δεν πιστεύω ότι θα φθάσουμε αμέσως στα δικαστήρια. Υπάρχει διαβάθμιση στη Συμφωνία των Πρεσπών. Πρώτα επισημαίνεται, συζητείται, η ερώτηση απευθύνεται και στον ΟΗΕ και μετά πάει στα δικαστήρια. Οι αποφάσεις του δικαστηρίου θα πρέπει να είναι erga omnes (να ισχύουν έναντι όλων), αλλά στη δική μας περίπτωση αυτό δεν συνέβη» ανέφερε η Σιλιάνοφσκα.

Η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα (η οποία στις προεδρικές εκλογές της 8ης Μαϊου εξελέγη νέα πρόεδρος της χώρας, ως υποψήφια του δεξιού κόμματος VMRO-DPMNE), κατά την ορκωμοσία της, στις 12 Μαϊου αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύτηκε, η χώρα αναφερόταν «Βόρεια Μακεδονία».

Η ενέργεια εκείνη της νέας πρόεδρου της Βόρειας Μακεδονίας προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς, ενώ αποδοκιμάστηκε από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

10 σχόλια:

  1. Πλήρης διάσταση απόψεων. Δε θα συμφωνήσουμε ποτέ και σε τίποτα, κυρίως οι λαοί μας αλλά και οι πολιτικοί των Σκοπίων, οι δικοί μας ειναι ικανοί για ...όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα εγχώρια και αλλοδαπά καρναβάλια αν δεν είχαν πλάτες και δεν εξυπηρετούσαν τα υπερπόντια συμφέροντα, δεν θα ενεργούσαν κατά των συμφερόντων της πατρίδας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ας αποφασίσουμε πρώτοι εμείς πως ονομαζόμενα,Γρεκοι η Έλληνες,και ας παρατήσουμε τους Σκοπιανούς. Εδώ υπάρχει πανσπερμία φύλων,γέμισε ο τόπος λαθρομετανάστες και μας ενοχλεί η Σιλιανοφσκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Ο τσιπρας υπογραψε ως πρωθυπουργος της Ελλαδος ,οτι οι κατοικοι του κρατους αυτου ειναι μακεδονες και ομιλουν μακεδονικη γλωσσα.
      Οι προδοτες δε κολανε σε λεπτομερειες τυπου ποιος ειναι τι,απλα υπογραφουν οτι τους δινουν μπροστα τους.

      ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΡΑΨΑΝΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Ως ΜΙΑΣΜΑΤΑ.

      Διαγραφή
    2. Στον 10:49, το σωστό ότι είναι σλαβικής καταγωγής και κατοικούν στην γεωγραφική περιοχή της βόρειας Μακεδονίας ,οι ίδιοι αυτοχαρακτηρίζονται όπως θέλουν και είναι απόλυτο δίκαιο μα τους,όσο για την γλώσσα,οι ίδιοι την ονομάζουν μακεδονίτικη,όλος ο υπόλοιπος κόσμος τους ξέρει σαν κατοίκους της βόρειας Μακεδονίας,και ότι οι Μακεδόνες ήταν ελληνική φυλή που ομιλούσε την ελληνική γλώσσα . Η μπάμπω από τα Σκόπια αφού πούλησε το παραμύθι σε κάποιους σαν εσένα εκεί,τώρα μας λέει ότι σέβεται την συμφωνία των Πρεσπων. Περαστικά σου γιατί αν είσαι μικρός σε ηλικία τότε σίγουρα θα δεις όλους που κατηγορούν για μίασμα την συμφωνία να την ασπάζονται οπως και τον γάμο των λοατκι. Περαστικά σου και υπομονή,προδοσία δεν υπάρχει εσύ προδωσες τον εαυτό σου χωρίς να την διαβάσεις και σε χρησιμοποιούν κάποιοι ημεδαποί,όπως η μπάμπω τους δικούς της.

      Διαγραφή
  4. στον 5.43
    ¨ηταν πού ήταν μπερδεμένα τα πραγματα απο ολους τους προηγούμενους , σα να τα εκανε κουβάρι ο Αλέξης με στις Πρέσπες ε;;;;
    Βορεια, νοτια γεωγραφικη περιοχη, μακεδονικη γλωσσα των
    σλαβων με βουλγαρικες , αλβανικες και αλλες ριζες!!!! ΧΑΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απαίτηση της συλλογικής δύσης από μια καταχρεωκοπημενη χώρα να τα βρει με τον νέο γείτονα,και εν συνεχεία να μπει στο ΝΑΤΟ, η συμφωνία ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να γίνει τότε και τα μετέπειτα γεγονότα το επιβεβαιώνουν. Δεν είμαστε μόνοι μας στον κόσμο και ούτε έχουμε την δύναμη να επιβάλλουμε την κυριαρχούσα θέση μας,οπότε στο παρελθόν το κάναμε χάσαμε πατρίδες.

      Διαγραφή
  5. Σε δύο είδη ανθρώπων είναι οι Σκοπιανοί Μακεδόνες
    1.ανιστόρητον
    2.συριζαιων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να καταλάβω τι λες πρέπει να πάρω,κάψουλες πνευματικον και διανοητικον με τρία βιβλία στα 29 €.

      Διαγραφή
  6. Μάθανε πως ...χαιρόμαστε, πλακώσανε κι οι σκοπιανοί....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ