Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Κλείνουν τα ιατρεία τους από τις 8 Μαΐου οι εργαστηριακοί γιατροί Ημαθίας - Τι ειπώθηκε στη συνέντευξη τύπου


Ολική αποχή από τα καθήκοντά τους στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης - «10 χρόνια πληρώνουμε εμείς τις μισές σχεδόν εξετάσεις των πολιτών»

Σε ολική αποχή από τα ιατρικά τους καθήκοντα και στο κλείσιμο των ιατρείων τους, προχωρούν από τις 8 Μαΐου 2024 και μέχρι νεωτέρας, οι εργαστηριακοί ιατροί Ημαθίας, συντασσόμενοι στις κινητοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί και θα πραγματοποιηθούν σε πανελλαδικό επίπεδο, διαμαρτυρόμενοι για την αντιμετώπιση που έχουν από τον ΕΟΠΥΥ και την ΗΔΙΚΑ.


Στο πλαίσιο της κινητοποίησης και για την ενημέρωση των πολιτών, παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας (που υιοθετεί πλήρως τα αιτήματα και στηρίζει την κινητοποίηση των εργαστηριακών ιατρών), στην οποία συμμετείχαν, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πρόδρομος Ισαακίδης, ο 
ιδιοκτήτης του Διαγνωστικού Κέντρου Παύλος Μελισσανίδης και ο Μικροβιολόγος Πέτρος Θέμελης.


Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο κ. Ισαακίδης, έκανε λόγο για κινητοποίηση με πανελλαδική μορφή, η οποία πραγματοποιείται για πρώτη φορά, ως μια οργανωμένη προσπάθεια να ακουστούν οι φωνές των εργαστηριακών ιατρών. «Οι εργαστηριακοί ιατροί έχουν φτάσει σε οριακό σημείο λειτουργίας των εργαστηρίων τους, οικονομικό και όχι μόνο. Σηκώνουν ένα μεγάλο κομμάτι των εργαστηριακών εξετάσεων, ενώ έβαλαν πλάτη, όπως τους ζητήθηκε, στα χρόνια της κρίσης και συνεχίζουν να βάζουν πλάτη, προκειμένου η πρωτοβάθμια υγεία να κρατηθεί σε υψηλό επίπεδο. Άντεξαν το βάρος, αλλά το κράτος δεν στάθηκε αρωγός στην προσπάθειά τους», σημείωσε ο κ. Ισαακίδης, κάνοντας λόγο για απαρχαιωμένες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, με μονομερή απόφαση, με σκοπό να ελέγχει την διαχείριση των εργαστηριακών ιατρών.

«Είναι έρμαιοι στις διαθέσεις του ΕΟΠΥΥ (clawback και rebate). Ωραίος τρόπος να μην αποδώσει τα χρήματα που δικαιούνται οι εργαστηριακοί ιατροί», συμπλήρωσε ο κ. Ισαακίδης, λέγοντας πως ο Ιατρικός Σύλλογος θα είναι μπροστάρης και θα καλύψει τις κινητοποιήσεις, πανελλαδικά.


Παίρνοντας τον λόγο ο
Παύλος Μελισσανίδης, τόνισε ότι οι κινητοποιήσεις δεν γίνονται για να σωθούν τα ιατρεία αλλά για να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες. 


«Το να κλείσεις το ιατρείο σου είναι μια απόφαση δύσκολη, που λαμβάνεται μια φορά στα δέκα χρόνια, αλλά για να μπορεί να λειτουργήσει, πρέπει να είναι βιώσιμο, δηλαδή να έχει θετικό ισοζύγιο», σημείωσε ο κ. Μελισσανίδης, εξηγώντας με παραδείγματα, πώς οι εργαστηριακοί ιατροί πληρώνουν τα τελευταία 10 χρόνια σχεδόν τις μισές εξετάσεις των ασφαλισμένων από την τσέπη τους και γιατί στην ουσία καλούνται οι ασφαλισμένοι να πληρώσουν παραπάνω από την αναγραφόμενη συμμετοχή για κάποιες εξετάσεις.


Στον λόγο που οι εργαστηρικοί ιατροί προχωρούν σε κινητοποιήσεις, εξήγησε με την σειρά του ο
Πέτρος Θέμελης, λέγοντας πως γίνεται, όχι μόνο για την βιωσιμότητα των ιατρείων αλλά για το τι είδους υγεία θέλουμε. 


Αναφέρθηκε στο clawback, λέγοντας πως επρόκειτο για
μια μνημονιακή υποχρέωση που ενώ βγήκαμε από τα μνημόνια, συνεχίζεται μέχρι σήμερα και έγινε νόμος του κράτους. «Είμαστε εκτελεστικά όργανα, δεν κρίνουμε αν πρέπει να γίνουν ή όχι οι εξετάσεις. Από τις 10 εξετάσεις των ασφαλισμένων, εμείς πληρώνουμε πάνω από τις 5 από την τσέπη μας. Μας έλεγαν, βάλτε πλάτη για συγκεκριμένο διάστημα και το ψήφισαν νόμο του κράτους», σημείωσε ο κ. Θέμελης, κάνοντας στη συνέχεια λόγο για τραγελαφικούς «κόφτες» στις συνταγογραφήσεις εξετάσεων, που αντί να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα, κόβουν εξετάσεις από πολίτες που τις χρειάζονται και τονίζοντας ότι «το μόνο χρέος που αναγνωρίζουμε είναι αυτό απέναντι στους ασθενείς μας».

Δείτε το βίντεο με ολόκληρη την συνέντευξη τύπου:


Ανακοίνωση Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας

Εν όψει της ήδη προκηρυχθείσας αποχής των ιδιωτών εργαστηριακών ιατρών-μελών του Συλλόγου μας από τα ιατρικά τους καθήκοντα (για την έλλειψη και μη εφαρμογή ορθών κανόνων στη συνταγογράφηση εργαστηριακών εξετάσεων από τους κλινικούς ιατρούς), αρχομένης από την Τετάρτη 8-5-2024, και με αφορμή τις φήμες που ήδη κυκλοφορούν για δήθεν διάσπαση του μετώπου των ιατρών αλλά και για την επιχειρούμενη κυβερνητική αντίδραση (συνεπικουρούμενη από μειοψηφική μερίδα συναδέλφων), με βάση τα όσα ορίζονται στο άρθρο 69 του Ν. 5102/2024 (αυτοδίκαιη λύση των συμβάσεων των εργαστηριακών ιατρών αν αρνηθούν υπηρεσίες σε ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) σας γνωρίζουμε τα εξής:

Κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας (Ι.Σ.Η), η οποία έλαβε χώρα την 24η Απριλίου του 2024 και κατόπιν της ομόφωνης απόφασης που ελήφθη, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ο Ιατρικός μας Σύλλογος υιοθέτησε πλήρως τα αιτήματα των ιδιωτών εργαστηριακών ιατρών-μελών του.

Πιο συγκεκριμένα,

Το ήδη γνωστό κι ανακοινώσιμο ανώτατο όριο του «clawback» έως 5%.

Την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων των εργαστηριακών ιατρών με τον «Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)»

Την αναγνώριση συνυπαιτιότητας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠYY), του Υπουργείου Υγείας και της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), για την έλλειψη και μη εφαρμογή ορθών κανόνων στη συνταγογράφηση εργαστηριακών εξετάσεων από τους κλινικούς ιατρούς.

Στο ως άνω πλαίσιο, ο Ιατρικός μας Σύλλογος αποφάσισε ομόφωνα, τη στήριξη αλλά και την υιοθέτηση των κυλιόμενων κινητοποιήσεων τους, με τη μορφή ολικής αποχής των εργαστηριακών ιατρών μελών του από τα ιατρικά τους καθήκοντα, αρχής γενομένης από την Τετάρτη 08 Μαΐου του 2024.

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι αναγνωρίζουμε και υιοθετούμε στο σύνολό τους τα αιτήματα αλλά και το πλαίσιο των κινητοποιήσεων των ιδιωτών εργαστηριακών ιατρών-μελών του «ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ», όσον αφορά τις επερχόμενες κυλιόμενες κινητοποιήσεις τους και αποφασίζουμε να κηρύξουμε την ολική αποχή των εργαστηριακών ιατρών από τα ιατρικά τους καθήκοντα, αρχής γενομένης από την Τετάρτη 08 Μαΐου του 2024.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ τις επιχειρούμενες μεθοδεύσεις εκ μέρους της Κυβέρνησης (άρθρο 69 του Ν. 5102/2024-αυτοδίκαιη λύση των συμβάσεων των εργαστηριακών ιατρών αν αρνηθούν υπηρεσίες σε ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), οι οποίες κατατείνουν σε φίμωση της Ιατρικής Κοινότητας και αλλοίωση του συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος των κινητοποιήσεων, με όποιο πρόσφορο τρόπο επιλέξει ο κάθε Κλάδος. 

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ τον δίκαιο αγώνα των συναδέλφων εργαστηριακών ιατρών, οι οποίοι αδυνατούν πλέον, με βάση τα ισχύοντα, να ανταποκριθούν σε βασικές επαγγελματικές και βιοτικές ανάγκες.

ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΟΜΑΣΤΕ για την άσκηση κάθε νόμιμης ενέργειας από την πλευρά του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας, με σκοπό την προστασία και την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαστηριακών ιατρών-μελών μας κατά την διάρκεια των κυλιόμενων κινητοποιήσεών τους.

7 σχόλια:

  1. Ψηφιστε ξανά τύπους σαν τον Υπουργό σας του πρώην ΛΑΟΣ...καταδικάζετε από το ΕΓΩ σας την κοινωνία με αυτούς τους βολεμενους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάποιοι μικροβιολόγοι ( ονόματα δεν λέω ) θησαύρισαν επί κορωνοϊού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. λυπάμαι αλλά δεν έχω δάκρυα για να σας κλάψω. στέρεψαν από το κλάμα για τους Φαρμακοποιούς.
    να κάνουμε έρανο για να σας βοηθήσουμε αυτές τις άγιες μέρες και νύχτες ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αφού πρώτα θησαύρισαν τα μικροβιολογικά, τώρα απειλούν να κλείσουν. Ας κλείσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θελω να σε δω να περιμενεις 3 κ 4 μηνες για ραντεβου στο Μικροβιολογικο του Νοσοκομειου
      Τοτε ισως μαθεις κ να εκτιμησεις καποια πραγματα
      που τα θεωρεις αυτονοητα ενω δεν ειναι!!!!

      Διαγραφή
  5. Σα λαός ποτέ δεν είχαμε ενότητα και αλληλοστήριξη και σε αυτό πάντα ποντάρουν οι κυβερνήσεις για να μας κάνουν αυτά που κάνουν, στο να στρέψουν τον ένα επαγγελματικό κλάδο απέναντι στον άλλον λες και ο εχθρός είναι οι πολίτες και όχι η κρατική αναλγησία.Θησαύρισαν λέει οι μικροβιολόγοι επί κόβιντ!Ναι αλλά δούλευαν 18-20 ώρες τη μέρα, εκτεθειμένοι στον κίνδυνο όταν οι άλλοι ήταν στον καναπέ τους, και δεν τα έκλεψαν από κανέναν, προσέλαβαν έξτρα προσωπικό, είχαν άπειρα έξοδα με τα αναλώσιμα, είχαν πλαφόν στις τιμές τους που καμιά άλλη ιατρική ειδκότητα δεν έχει και το σημαντικότερο ότι κέρδισαν φορολογήθηκε όπως φορολογείται και η καθημερινή τους αμοιβή μιας και όλα είναι μέσω Εοπυυ.Οπότε δεν καταλαβαίνω το μένος ορισμένων απλά μάλλον σε αυτή τη χώρα χαιρόμαστε να χάνουν οι άλλοι απλά δεν έχουμε καταλάβει ότι τελικά χαμένοι θα βγούμε όλοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ