Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

ΑΑΔΕ: «Σπάει ταμεία» η Appodixi με 165.000 καταγγελίες - Ερχεται το μπόνους στους φορολογούμενους

Χρησιμοποιώντας τη σχετική εφαρμογή, οι φορολογούμενοι μπορούν να ελέγξουν τα στοιχεία και την εγκυρότητα μιας απόδειξης, την οποία λαμβάνουν στο πλαίσιο συναλλαγής τους, σκανάροντας με το κινητό τους τηλέφωνο τον QR code που βρίσκεται σε αυτή. Κατόπιν αποστέλλονται αυτομάτως στο σύστημα της ΑΑΔΕ.

Tις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφούν οι πρώτες αποφάσεις με τις οποίες θα επιβραβευτούν με χρηματική αμοιβή έως 3.000 ευρώ μέσω της εφαρμογής «Appodixi,» οι πολίτες που προχώρησαν σε καταγγελίες για μαϊμού αποδείξεις. Τα ποσά που θα λάβουν οι φορολογούμενοι ξεκινούν από 100 ευρώ και φτάνουν τις 3.000 ευρώ για επώνυμες καταγγελίες οι οποίες ελέχθησαν και αποδείχτηκε ότι ήταν ορθές.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεση της η ΑΑΔΕ οι καταγγελίες ανέρχονται σε 165.149 καταγγελίες εκ των οποίων 74.892 είναι επώνυμες και 90.257 είναι ανώνυμες. Όπως προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο, η αμοιβή θα καταβάλλεται με ειδική διαδικασία και μόνο εφόσον αποδειχτεί η φοροδιαφυγή του επαγγελματία, που κατήγγειλε ο καταναλωτής.

Πώς γίνονταν οι καταγγελίες

Ειδικότερα, αν, κατόπιν επώνυμης καταγγελίας σε βάρος επαγγελματία, μέσω της εφαρμογής σάρωσης «QR code appodixi» της ΑΑΔΕ, που αφορά σε στοιχεία λιανικής πώλησης, διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος και επιβληθεί πρόστιμο, για παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση στη λειτουργία των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (Φ.Η.Μ.), ο καταγγέλλων λαμβάνει χρηματική επιβράβευση μετά από απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.

Χρησιμοποιώντας τη σχετική εφαρμογή, οι φορολογούμενοι μπορούν να ελέγξουν τα στοιχεία και την εγκυρότητα μιας απόδειξης, την οποία λαμβάνουν στο πλαίσιο συναλλαγής τους, σκανάροντας με το κινητό τους τηλέφωνο τον QR code που βρίσκεται σε αυτή. Κατόπιν αποστέλλονται αυτομάτως στο σύστημα της ΑΑΔΕ.

Οι καταγγελίες - πληροφορίες που υποβάλλονται στην πλατφόρμα διοχετεύονται συστημικά και αυτοματοποιημένα ανάλογα με το αντικείμενo και το περιεχόμενό τους, στις αρμόδιες δομές για περαιτέρω διενέργεια έρευνας ή ελέγχου κατά περίπτωση.

Εφόσον προκύψει παράβαση τότε ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να αναφέρει την απόδειξη στην ΑΑΔΕ.

Ειδικότερα:

Η χρηματική επιβράβευση ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής, για το οποίο έγινε η καταγγελία, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι χαμηλότερη των 100 ευρώ, αλλά ούτε και υψηλότερη των 3.000 ευρώ.

Αν η καταγγελία αφορά περισσότερα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε η ίδια οντότητα, η χρηματική επιβράβευση υπολογίζεται επί του εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου με τη μεγαλύτερη αξία.

Η χρηματική επιβράβευση του παρόντος δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος και απαλλάσσεται από κάθε φόρο, κράτηση, τέλος ή εισφορά υπέρ του Δημοσίου, Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή τρίτων και είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Για λόγους προστασίας των στοιχείων του καταγγέλλοντος, η απόφαση για την καταβολή της χρηματικής επιβράβευσης δεν αναρτάται στο Διαδίκτυο στο Πρόγραμμα «Διαύγεια».

Για να διαπιστώσει τη φοροδιαφυγή ο καταναλωτής θα πρέπει να σκανάρει την απόδειξη μέσω της ειδική εφαρμογής για τα κινητά τηλέφωνα, που έχει αναπτύξει η ΑΑΔΕ και είναι διαθέσιμη στα ηλεκτρονικά καταστήματα Google Play Store (για κινητά με λογισμικό Android) και ΑppStore (για κινητά με λογισμικό IOS, δηλαδή της Apple).

8 σχόλια:

  1. Είχε δίκαιο ο Κολοκοτρώνης όταν έλεγε ότι η Ελλάδα παράγει ραπανάκια και προδότες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλύτερα να παράγει προδότες, παρά μ@λ@κες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και οι δύο είναι το ίδιο πρόσωπο. Απλά πρώτα τις δεκαετίες 80 & 90 ήταν οι μ@λ@κες ψηφοφόροι του δικομματισμού και αργότερα μεταλλάχθηκαν σε προδότες αφού τα κόμματά τους χρεοκόπησαν ιδεολογικά και οικονομικά και δεν είχαν τι άλλο να τους προσφέρουν.

      Διαγραφή
  3. Ευκαιρία να συμμορφώσουμε αυτούς που ζουν εις βάρος άλλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. άλλη δουλειά δε θα κάνουμε, αποδείξεις θα σκαναρουμε! Η ΑΑΔΕ δεν ξερει οτι οσο παει αγοραζουμε και λιγοτερο με την ακριβεια που πλακωσε στους πετσοκομμένους μισθούς και συντάξεις;;;; ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δηλαδή τον κλέφτη που δεν πληρώνει φόρους για να πληρώνουμε εμεις στη θέση του θα τον προστατεύουμε Ποσό μυαλό κουβαλάς κοπέλα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ...για αυτούς που έχουν τα μαύρα και τις θυρίδες στην Ελβετια, στα νησιά Cayman ,σε λίστες Λαγκαρντ και Panamapapers πότε θα βγάλει καμιά εφαρμογή η ααδε ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ