Ένα καθαρό αυτοκίνητο δεν είναι απλά πιο όμορφο μιας και η συγκέντρωση βρωμιάς, μπορεί να μειώσει την ορατότητά μας κατά την οδήγηση, αλλά και να φθείρει το χρώμα του αμαξώματός μας, επιβαρύνοντάς μας με έξοδα.
Θυμίζουμε ότι ένας από τους μεγάλους εχθρούς του αμαξώματος του ΙΧ μας είναι τα περιττώματα των πουλιών (κοινώς γνωστά ως κουτσουλιές) που αν δεν αφαιρεθούν γρήγορα μπορεί να προκαλέσουν σημαντική φθορά.
Η περιποίηση, λοιπόν, του ΙΧ μας αποτελεί υποχρέωσή μας. Το Α και το Ω της σωστής φροντίδας είναι το πλύσιμο του ΙΧ, με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι αυτό πρέπει να γίνεται κάθε δύο εβδομάδες.
Από την άλλη, η φροντίδα του αυτοκινήτου μας δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος της οδικής ασφάλειας. Όπως έχουμε παρατηρήσει, αρκετοί οδηγοί πλένουν το αυτοκίνητό τους όπου πραγματικά… βρουν, αδιαφορώντας για τους κινδύνους που ενέχει η συγκεκριμένη πρακτική.
Ειδικότερα, πολλοί οδηγοί που σταθμεύουν το αυτοκίνητό τους σε δημόσιο δρόμο -δεδομένου ότι δεν διαθέτουν δική τους θέση για πάρκινγκ- δεν διστάζουν να… τραβήξουν το λάστιχο και να πλύνουν το όχημά τους, γεμίζοντας με νερά και σαπουνάδες το οδόστρωμα.
Φαινομενικά, η συγκεκριμένη ενέργεια είναι αθώα, αλλά στην πράξη εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, μιας και τόσο το νερό όσο και η σαπουνάδα καθιστούν τόσο το οδόστρωμα όσο και το πεζοδρόμιο ιδιαίτερα ολισθηρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των λοιπών χρηστών.
Οι κίνδυνοι που η ενέχει συγκεκριμένη συνήθεια δεν έχουν περάσει απαρατήρητοι από τους νομοθέτες της χώρας μας, οι οποίοι έχουν φροντίσει να προβλέψουν την επιβολή υψηλού προστίμου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του Άρθρου 12 («Γενικές διατάξεις») του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, «δεν επιτρέπεται να χύνονται στις οδούς ουσίες ή υλικά, τα οποία μπορούν να καταστήσουν την οδό ολισθηρή (π.χ. νερά, λάδια, ασβέστης κ.λ.π.)».
Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις της συγκεκριμένης παραγράφου τιμωρείται με ένα ιδιαίτερα «τσουχτερό» διοικητικό πρόστιμο το οποίο ανέρχεται σε 400 ευρώ.
Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος επιβολής προστίμου αφορά αποκλειστικά τις περιπτώσεις όπου τα νερά - ή/και κάθε άλλου είδους υλικό – οδεύουν σε δημόσιο δρόμο και πεζοδρόμιο.
Το πλύσιμο του αυτοκινήτου σε χώρο πολυκατοικίας ή μονοκατοικίας, όπου τα νερά συγκρατούνται και δεν καταλήγουν στην άσφαλτο συνιστά μια καθ’ όλα νόμιμη ενέργεια.
Και τα λούκια που βγαίνουν στο δρόμο και όχι στις αποχετεύσεις,να επιβληθούν πρόστιμα στα σπίτια και στις οικοδομές, απαγορεύεται στο εξωτερικό γιατί όχι και εδώ,μάλιστα οι σαπουναδες στα πεζοδρόμια,να σκοτωθούμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥΠΕΡΒΟΛΕΣ!
ΑπάντησηΔιαγραφή