Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Παρουσιάστηκε η επανέκδοση του δίτομου έργου του Γεωργίου Χιονίδη «Ιστορία της Βέροιας»


Το δίτομο έργο του ιστορικού Γεωργίου Χ. Χιονίδη με τίτλο «Ιστορία της Βέροιας: της πόλεως και της περιοχής», παρουσιάστηκε το πρωί του Σαββάτου 20 Απριλίου 2024 στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας.


Το δίτομο αυτό έργο, που έτυχε αναγνώρισης από σπουδαίους επιστήμονες διεθνούς κύρους και αξιοποιήθηκε στη διεθνή επιστημονική έρευνα, ενώ απετέλεσε τη βάση για να βραβευθεί ο συγγραφέας από την Ακαδημία Αθηνών, επανεκδόθηκε, 50 χρόνια από την εξάντλησή του, έπειτα από πρωτοβουλία και προσπάθειες του Γιώργου Καλογήρου και χάρη στην συμπατριώτισσά μας κυρίας Εύης Λαζού - Λασκαρίδη, η οποία ανέλαβε την σχετική δαπάνη, στη μνήμη του πατέρα της Νίκου Λαζού.


Η αίθουσα της βιβλιοθήκης γέμισε ασφυκτικά με ιστοριόφιλους και γνώστες του σπουδαίου έργου του Γιώργου Χιονίδη, που είχαν την ευκαιρία να προμηθευτούν το δίτομο έργο του, που για μισό αιώνα αποτελούσε ένα σπάνιο και δυσεύρετο απόκτημα.


Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρώην Διευθυντής της Δ.Κ.Β. Βέροιας Γιάννης Τροχόπουλος, η πρόεδρος της Δ.Κ.Β. Κατερίνα Σίμπου, εκ μέρους του Δημάρχου Βέροιας, ο αντιδήμαρχος Αλέξανδρος Τσαχουρίδης, η πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αθανάδιος Κ. Λασκαρίδης», Εύη Λαζού - Λασκαρίδη. Την εκδήλωση συντόνιζε η δημοσιογράφος Δέσποινα Βογιατζόγλου.


Τον χαιρετισμό - ομιλία του Γιώργου Καλογήρου, ο οποίος δεν μπόρερε να παραστεί, διάβασε η σύζυγός του Άννα Καλογήρου, ενώ στη συνέχεια για το βιβλίο, το έργο και τον άνθρωπο Γιώργο Χιονίδη μίλησαν ο Δικηγόρος - Ερευνητής Ιστορίας Γιάννης Μοσχόπουλος και η Δρ Ιστορίας της Εκπαίδευσης Αναστασία Ταναμπάση.


Αναφορά στο πρόσωπο του Γιώργου Χιονίδη ως δικηγόρου και ως πολιτικού, έκανε η
κ. Σίμπου, λέγοντας πως οι Βεροιείς είναι υπερήφανοι που τους αντιπροσώπευε, ενώ παρόλη την ενασχόλησή του σε δύο χώρους που δημιουργούν αντιπάθειες, ο κ. Χιονίδης κατάφερε να τον υπολήπτονται όλοι.

Χαρακτήρισε το δίτομο αυτό έργο ως δώρο στις επόμενες γενιές, ένα έργο που παρήχθη εκ του μηδενός, που δεν καταγράφει απλώς αλλά εισάγει την ιστορία της Βέροιας.


Στο κοινωνικοπολιτικό βάρος και το ισχυρό πνεύμα του κ. Χιονίδη αναφέρθηκε ο κ. Τσαχουρίδης, λέγοντας παράλληλα ότι κατάφερε να μας μυήσει στην τοπική ιστορία. Χαρακτήρισε το δίτομο αυτό έργο ως μια τοπική ιστορική «Βίβλο της πόλης», η οποία μας προσφέρει ιστορικό απώθεμα με πληθώρα στοιχείων και την ιστορία του τόπου, την διοικητική, την οικονομική, τα πρόσωπα, τις συνήθειες και τις παραδόσεις του.


Μια κάψουλα μνήμης της πόλης και των ανθρώπων της, χαρακτήρισε το δίτομο έργο του κ. Χιονίδη η κ. Λαζού - Λασκαρίδη και πολύτιμο απόκτημα για αυτούς που γνωρίζουν και αυτούς που θέλουν να μάθουν, λέγοντας παράλληλα πως η ιστορία αποτελεί σημαντικό κομμάτι της εξέλιξης του ανθρώπου. Αφού μετέφερε στο κοινό τις δικές της παιδικές Βεροιώτικες -κοινές για πολλούς- αναμνήσεις, μεταφέροντάς μας σε όμορφα χρόνια και ξυπνώντας όλες τις αισθήσεις μας με υφές, εικόνες, γεύσεις και μυρωδιές, έκλεισε με την ευχή το δίτομο αυτό έργο να διαβαστεί και να αγαπηθεί όωπς αξίζει στον συγγραφέα του.


Τα λόγια του Γιώργου Καλογήρου μετέφερε στην αίθουσα η σύζυγός του Άννα Καλογήρου. Αναφερόμενη στο έργο τόνισε την μεθοδικότητα, την υπομονή και επιμονή του κ. Χιονίδη για την διασταύρωση της πληροφορίας. Χαρακτήρισε το δίτομο αυτό έργο ως την πρώτη προσπάθεια αποτύπωσης της ιστορίας της πόλης, που εξαντλήθηκε όμως γρήγορα και αν και έγιναν προσπάθειες επανέκδοσης στο παρελθόν, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Το έργο όμως όπως είπε, έπρεπε να εκδοθεί και ο κ. Καλογήρου προσπάθησε για εύρεση χορηγού, προσπάθεια που στέφθηκε με επιτυχία χάρη στην κυρία Λαζού που την έκανε εφικτή.


Στην πρώτη του επαφή με το βιβλίο του κ. Χιονίδη αναφέρθηκε ο Γιάννης Μοσχόπουλος, που ιστοριόφιλος μαθητής τότε, το βρήκε σε ένα βιβλιοπωλείο άκοπο. Εντυπωσιάστηκε από την λεπτομέρεια και την διεισδυτικότητα του ιστορικού συγγραφέα αλλά δυστυχώς δεν δεν μπορούσε να διαθέσει το αντίτιμο για να το αποκτήσει.

«Βρέθηκα απέναντι από το τέλειο, από ένα μνημειώδες έργο που έπρεπε να αποκτήσω και πήγαινα ξανά και ξανά στο βιβλιοπωλείο προσπαθώντας να το ξεφυλλίσω και να ρουφήξω όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούσα», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ έδειξε στο κοινό τις φωτοτυπίες που κατάφερε να βγάλει, όταν φοιτητής νομικής πια και μην μπορώντας να το αποκτήσει λόγω εξαντλήσεως, το εντόπισε σε μια Βιβλιοθήκη.


Όπως ανέφερε, η έλλειψη του βιβλίου αποτελούσε ένα μεγάλο κενό στη Βέροια, όχι μόνο για τους ιστορικούς αλλά και για όλους τους πολίτες. Αναφέρθηκε στην γνωριμία του με τον Γιώργο Χιονίδη και για την πρώτη έκδοση του έργου του, λέγοντας πως η ιστορικός - συγγραφέας αναγκάστηκε να πουλήσει το πατρικό του σπίτι στη Ραχιά προκειμένου να το εκδόσει.

Χαρακτήρισε τον κ. Χιονίδη θεμελιωτή της ιστορίας της Βέροιας και της Ημαθίας, που δημιούργησε την πρώτη βάση ιστορικών δεδομένων, που βασάνισε κάθε πληροφορία και βασανίστηκε για την κάθε πληροφορία, ενώ χαρακτήρισε το έργο ως κλασικό και ως σταθερή πυξίδα για όποιον θέλει να ασχοληθεί με την Ημαθία και τη Βέροια συγκεκριμένα.


Παίρνοντας τον λόγο η Αναστασία Ταναμπάση, αναφέρθηκε στην συγγραφή του έργου από τον κ. Χιονίδη, λέγοντας πως το 1960 ένας μη επαγγελματίας ιστορικός, προσπάθησε να καταγράψει ένα ιδιαίτερα απαιτητικό εγχείρημα και κατάφερε να αναδείξει στοιχεία που μέχρι τότε η γενική ιστορία, είτε παραμελούσε είτε αποσιωπούσε.

Στο δίτομο αυτό έργο βασίστηκαν, όπως είπε η κα Ταναμπάση, οι νέοι ιστορικοί, αναφέρθηκε στο έντονο αποτύπωμα του συγγραφέως που κατόρθωσε να αναδείξει τον τοπικό πλούτο και πολιτισμό, ενώ μέσω των βιβλίων του μυηθήκαμε και εξοικειωθήκαμε με την ιστορία.


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την πιανίστρια Άννα Μέλλιου, μαθήτρια της Β' τάξης του Μουσικού Σχολείου, η οποία χάρισε στο κοινό μελωδίες του Σοπέν, με την επιμέλεια της καθηγήτριας πιάνου, Πόπης Φιρτινίδου. Να σημειωθεί ότι το πιάνο είναι μια δωρεά της κυρίας Λαζού προς την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, το 2016.

Δείτε φωτογραφίες:





















































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ