Επιμέλεια: Γιώργος Μεταξάς
Κυριακή των Βαΐων και η παράδοση θέλει να τρώμε ψάρι, ως ένα μικρό διάλειμμα στην νηστεία του Πάσχα. Ο σεφ του veriotis.gr Γιώργος Μεταξάς μας προτείνει μυλοκόπι στον φούρνο, με λαχανικά και υπέροχη σαλτσούλα. Δείτε τα υλικά και την συνταγή:
Υλικά
• 1 μυλοκόπι περίπου 1½ κιλό
• 1 ντομάτα σε φέτες
• 1 μοσχολέμονο (lime) σε φέτες
Για τα λαχανικά
• 2 καρότα κομμένα σε sticks
• 1 μεγάλη γλυκοπατάτα
• ½ σελινόριζα κομμένη σε κύβους
• 250 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών
• 5-6 πατάτες κομμένες στη μέση
• Κλωναράκια θυμάρι
• Ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα:
• Χυμό από 1 πορτοκάλι
• 1 κ.σ. μέλι
• 1 κ.σ. μουστάρδα
• 1 κ.σ. ξύδι
• ½ κούπα ελαιόλαδο
• ½ ματσάκι φρέσκο μαϊντανό
Εκτέλεση
Φιλετάρουμε το μυλοκόπι. Το κόβουμε στα δυο και το χαράσσουμε διαγώνια.
Αλατοπιπερώνουμε φροντίζοντας να πάει το αλάτι και το πιπέρι παντού, ακόμα και μέσα στις σχισμές. Προσθέτουμε φέτες από ντομάτα και lime, για να δώσουμε έξτρα άρωμα και γεύση. Ρίχνουμε από πάνω κλωναράκια θυμάρι.
Φτιάχνουμε μια σως με πορτοκάλι, μέλι, μουστάρδα, ελαιόλαδο και φρέσκο μαϊντανό. Θέλουμε η βινεγκρέτ να έχει μια πλούσια κρεμώδη υφή.
Ψήνουμε το μυλοκόπι στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά. Το ψήσιμο θέλει προσοχή γιατί δεν πρέπει να στεγνώσει το ψάρι.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα λαχανικά μας. Τα ανακατεύουμε με ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και φρέσκο θυμάρι και τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς Κελσίου για 20-30′. Προσθέτουμε στο ταψάκι και μισό φλιτζάνι νερό για να ψηθούν καλύτερα και να μαλακώσουν.
Όταν ψηθεί και το ψάρι και τα λαχανικά, τα σερβίρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα όλα μαζί. Περιχύνουμε το φαγητό μας με την βιντεγκρέτ που έχουμε ετοιμάσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.