Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Θέλετε να κάνετε παιδάκι; 4 τρόποι για άνδρες και γυναίκες για να αυξηθεί η πιθανότητα σύλληψης

Είναι γνωστό το πόσο σημαντικό είναι να φροντίζετε την υγεία σας κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη. Αλλά μπορεί επίσης να είναι εξίσου σημαντικό τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες να επικεντρωθούν στην υγεία τους ακόμη και πριν ξεκινήσουν την προσπάθεια για τεκνοποίηση.

Η υγεία πριν από τη σύλληψη αναφέρεται στις αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε εσείς και ο/η σύντροφός σας για να δημιουργήσετε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για μελλοντικές εγκυμοσύνες.

Το να φροντίζετε την υγεία σας πριν προσπαθήσετε να συλλάβετε είναι ζωτικής σημασίας και για τους δύο συντρόφους. Αλλά ακόμη και άτομα αναπαραγωγικής ηλικίας που μπορεί να μην σκέφτονται να κάνουν παιδιά σύντομα, ίσως εξακολουθούν να θέλουν να βελτιώσουν την υγεία τους πριν από μια μελλοντική σύλληψη.

Επομένως, είτε θεωρείτε τον εαυτό σας μελλοντικό γονέα είτε όχι, εδώ είναι μερικά εύκολα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την υγεία σας πριν από τη σύλληψη.

1. Εστιάστε στη διατροφή σας

Είναι γνωστό ότι η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για την ευεξία μας. Δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτό ισχύει και για την υγεία πριν από τη σύλληψη.

Η διαχείριση του βάρους πριν από τη σύλληψη δεν είναι σημαντική μόνο για την ευημερία μιας γυναίκας, αλλά μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών της εγκυμοσύνης. Μελέτες έχουν δείξει ότι μια σταθερά υγιεινή διατροφή, έως και τρία χρόνια πριν την εγκυμοσύνη, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη κύησης, προεκλαμψίας (μια κατάσταση που προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη) και πρόωρου τοκετού.

Για τους άνδρες, η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα και το πόσο υγιές είναι το σπέρμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εστίαση στην υγιεινή διατροφή τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τη σύλληψη είναι σημαντική.

Για μια υγιεινή διατροφή συνιστάται τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες:

  • πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά
  • τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αμυλούχα σε κάθε γεύμα
  • άφθονη πρωτεΐνη
  • αποφύγετε τα υπερβολικά ακόρεστα έλαια και προϊόντα επάλειψης
  • τουλάχιστον 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα

Συνιστάται επίσης στις γυναίκες να λαμβάνουν 400 mg φυλλικού οξέος καθημερινά, τρεις μήνες πριν μείνουν έγκυες. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων συγγενών ανωμαλιών, όπως η δισχιδής ράχη (μια κατάσταση όπου ο νωτιαίος μυελός του μωρού δεν αναπτύσσεται όπως θα έπρεπε στην μήτρα).

2. Να είστε πιο δραστήριοι

Η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη όσον αφορά την υγεία πριν από τη σύλληψη.

Για τις γυναίκες, η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του βάρους και στην μείωση του στρες. Και οι δύο αυτοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την ικανότητα μιας γυναίκας να συλλάβει και να έχει μια υγιή εγκυμοσύνη. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μειώνει επίσης τον κίνδυνο επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη κύησης, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του πρόωρου τοκετού.

Για τους άνδρες, η άσκηση όχι μόνο βοηθά στη διατήρηση ενός σταθερού βάρους, αλλά μπορεί επίσης να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος. Επιπλέον, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί να αποτρέψει θέματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία και επηρεάζουν τη γονιμότητα, όπως ορμονικές ανισορροπίες και μειωμένη ποιότητα σπέρματος.

Κατά την περίοδο πριν από τη σύλληψη, συνιστάται άνδρες και γυναίκες να στοχεύουν μεταξύ 150-300 λεπτών μέτριας έντασης σωματικής δραστηριότητας ή 75-150 λεπτών έντονης δραστηριότητας την εβδομάδα. Αλλά γενικότερα, η έστω και λίγη σωματική δραστηριότητα είναι καλύτερη από την καθόλου, οπότε βρείτε δραστηριότητες που σας αρέσει να κάνετε.

Η άσκηση με τον/την σύντροφό σας είναι επίσης μια καλή ιδέα. Αυτό όχι μόνο μπορεί να ενισχύσει την ευημερία, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής με τις οποίες θα συνεχίσετε και στο μέλλον.

3. Προσπαθήστε να κόψετε το αλκοόλ και το κάπνισμα

Για ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν, συνιστάται η αποφυγή αλκοόλ για τουλάχιστον έξι μήνες πριν από τη σύλληψη. Η διακοπή του ποτού προσφέρει επίσης πλεονεκτήματα για τους μελλοντικούς γονείς, όπως βελτιωμένο ύπνο, καθώς και καλύτερα επίπεδα ενέργειας και συγκέντρωσης.

Έρευνες δείχνουν ότι όταν οι μπαμπάδες πίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυξάνει την πιθανότητα να πιει και η σύντροφός τους. Λαμβάνοντας υπόψη αυτήν την επιρροή, το να στοχεύσετε σε ένα σπιτικό χωρίς αλκοόλ πριν από τη σύλληψη μπορεί να είναι ευεργετικό για την υποστήριξη οποιασδήποτε μελλοντικής εγκυμοσύνης.

Ομοίως, η νικοτίνη επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα, μειώνοντας τόσο την ποιότητα του σπέρματος όσο και την ποιότητα των ωαρίων. Μπορεί επίσης να έχει σοβαρές συνέπειες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του αυξανόμενου κινδύνου αποβολής, πρόωρης γέννησης και γενετικών ανωμαλιών. Ακόμη και το παθητικό κάπνισμα ενέχει κίνδυνο για την εγκυμοσύνη και τις εμβρυϊκές επιπλοκές.

Η προτεραιότητα σε ένα περιβάλλον χωρίς αλκοόλ και καπνό πριν από τη σύλληψη θέτει τις βάσεις για μια πιο υγιή εγκυμοσύνη και ένα πιο υγιές ξεκίνημα για κάθε μελλοντικό παιδί.

4. Δώστε προτεραιότητα στην ψυχική σας υγεία

Η προτεραιότητα της ψυχικής σας υγείας κατά την περίοδο πριν από τη σύλληψη είναι απαραίτητη. Μπορεί να σας εξοπλίσει ώστε να διαχειριστείτε καλύτερα το άγχος, καθώς και τα πιθανά συναισθηματικά «σκαμπανεβάσματα» οποιασδήποτε μελλοντικής εγκυμοσύνης.

Έρευνες δείχνουν ότι μια θετική ψυχική κατάσταση μπορεί να ωφελήσει τη γονιμότητα λόγω βελτιωμένων (μειωμένων) επιπέδων στρες στον οργανισμό.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την ψυχική σας υγεία ή έχετε διαγνωστεί με μια πάθηση ψυχικής υγείας, μπορείτε να λάβετε εξειδικευμένη υποστήριξη κατά την περίοδο πριν από τη σύλληψη, επομένως σκεφτείτε να μιλήσετε με τον γιατρό (ψυχολόγο/ψυχίατρο) σας.

Ανεξάρτητα από το αν προσπαθείτε να αποκτήσετε μωρό ή όχι, η φροντίδα της υγείας σας είναι ζωτικής σημασίας. Η υγεία πριν από τη σύλληψη περιλαμβάνει όλα τα άτομα σε αναπαραγωγική ηλικία και θέτει τις βάσεις για ένα υγιές μέλλον.

Απλώς θυμηθείτε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν κάνετε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ