Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Αποστολή στα Γρεβενά: Εξερευνώντας δύο τοπόσημα ενός αυθεντικού προορισμού

Παταπόταμος του Αλιάκμονα που ξεχωρίζει για τα υπέροχα μπλε νερά του, τις βραχώδεις όχθες του, αλλά και τα πανέμορφα γεφύρια που

κοσμούν το διάβα του. Ο Βενέτικος ποταμός ξεκινάει το ταξίδι του από τις ανατολικές πλαγιές της Βασιλίτσας και του Αυγού, όπου δύο ρέματα, ο Ασπροπόταμος και ο Δοτσικιώτικος, συναντώνται στο επιβλητικό φαράγγι της Πορτίτσας.

Στη συνέχεια, ο ποταμός διασχίζει την περιοχή με μια εντυπωσιακή διαδρομή 46 χιλιομέτρων, περνώντας νότια του Όρλιακα και συνεχίζοντας προς τα Γρεβενά, όπου καταλήγει στον Αλιάκμονα κοντά στο χωριό Αγάπη.

Το σκηνικό στο πέρασμά του, είναι απόκοσμο, με ιδιαίτερους πετρώδεις σχηματισμούς, οι οποίοι σε μεγάλο τμήμα τον οριοθετούν, δίνοντας μάλιστα μία έντονη σύνδεση με το σκηνικό των βράχων των Μετεώρων. Το τοπίο συμπληρώνουν όμορφα φαράγγια, κοιλάδες και καταπράσινα δάση.


Όλη η διαδρομή είναι μαγευτική είτε με αυτοκίνητο είτε για τους πιο τολμηρούς με rafting. Τα γεφύρια του Βενέτικου είναι της Πορτίτσας, του Σταυροπόταμου, του Αζίζ Αγά, του Σπανού, του Καλογήρου και τα Καγκέλια. Γύρω από τον ποταμό, η περιοχή έχει πολλές ιτιές, πλατάνια, σκλήθρα, έλατα και βελανιδιές. Πέρα από την έντονη χλωρίδα, πολύ πλούσια είναι και η πανίδα, καθώς εδώ ζουν λύκοι, αρκούδες, αγριόγατοι, αγριόχοιροι, λαγοί, σκίουροι, αλεπούδες αλλά και νυφίτσες, ασβοί και κουνάβια. Αρκετά οριοθετημένα μονοπάτια αποτελούν τον ιδανικό τρόπο για να απολαύσει κανείς τη φύση της περιοχής.


Το γεφύρι του Ζιάκα

Αποτελεί ένα στολίδι της ελληνικής υπαίθρου, το οποίο ενσωματώνει την πολιτιστική κληρονομιά και τη φυσική ομορφιά της περιοχής Γρεβενών. Το γεφύρι του Ζιάκα είναι χτισμένο στα τέλη του 19ου αιώνα πάνω στον ποταμό Βελονιά, ένα παραπόταμο του Βενέτικου. Η ιστορία του γεφυριού αποτελεί μια συναρπαστική αφήγηση που διασχίζει τον χρόνο. Οι ονομασίες του, όπως «γεφύρι της Τίστας» και «Τουρκογέφυρο», αντανακλούν τις πολιτισμικές και ιστορικές επιρροές της περιοχής, με την τελευταία να υποδηλώνει μια πιθανή τουρκική χρηματοδότηση κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Ο δρόμος που διέρχεται από το γεφύρι, γνωστός ως Βασιλική Στράτα, αποτελούσε κάποτε έναν ζωτικό εμπορικό δρόμο, αφού εκεί περνούσαν τα βλάχικα εμπορικά καραβάνια προς τη Θεσσαλία.

Ο μύθος και η ιστορία συνυπάρχουν στο γεφύρι του Ζιάκα. Ιστορικές παραδόσεις αναφέρουν τη μάχη μεταξύ του Γιαννούλα Ζιάκα, αδερφού του οπλαρχηγού Θεόδωρου Ζιάκα, και των Τούρκων στην περιοχή. Η παράδοση λέει ότι ο Γιαννούλας έγραψε ένα ποίημα στο ίδιο σημείο. Κοντά στο γεφύρι βρέθηκαν κάποτε τάφοι, αν και αυτοί δεν σώζονται σήμερα.


Όμως, το γεφύρι του Ζιάκα δεν εντυπωσιάζει μόνο με την ιστορική του αξία. Το βουνό Όρλιακας, που απλώνεται στους πρόποδές του, προσφέρει ένα θεαματικό φυσικό φόντο, με απόκρημνα βράχια και άφθονη βλάστηση. Το φθινόπωρο, ο Όρλιακας μεταμορφώνεται σε μια πανδαισία χρωμάτων, αποκαλύπτοντας την αγριάδα και την καλλονή της φύσης. Αυτό το σκηνικό, σε συνδυασμό με το γραφικό χωριό του Ζιάκα και το γεφύρι, συνθέτει έναν προορισμό που προσφέρει μοναδικές εμπειρίες κάθε εποχή του έτους.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ