Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Θέλεις να χωρίσεις; Απάντησε σ' αυτές τις ερωτήσεις

Αν σκέφτεσαι να τερματίσεις τον γάμο σου, πιθανότατα να έχεις αρκετές αμφιβολίες για το αν πρόκειται για τη σωστή απόφαση. Επειδή ένα διαζύγιο δεν είναι εύκολη υπόθεση, απευθυνθήκαμε στους ειδικούς και συλλέξαμε 7 ερωτήσεις για να απευθύνεις στον εαυτό σου (και στον/στη σύντροφό σου), ώστε να βεβαιωθείς.

Αν το διαζύγιο έχει περάσει ως πιθανή λύση από το μυαλό σου, τότε διαβάζεις το σωστό άρθρο. Ενδέχεται ο γάμος σου να είναι τόσο δυστυχισμένος που το διαζύγιο να μοιάζει σαν μια ιδανική λύση, σαν μια λύτρωση και ευκαιρία για επανεκκίνηση. Μπορεί και όχι.

Ενδέχεται η οπτική σου ή τα δικά σου άλυτα ζητήματα να εμποδίζουν την ικανότητά σου να δεις αντικειμενικά το πρόβλημα. Μερικές φορές, οι άνθρωποι τερματίζουν μια σχέση και ξεκινούν μια άλλη, στην οποία αντιμετωπίζουν τα ίδια ακριβώς προβλήματα.

Είναι πιθανό, λοιπόν, ότι το διαζύγιο δεν θα λύσει όλα σου τα προβλήματα, ενώ δεν αποκλείεται να δημιουργήσει κι άλλα. Δεν αναφερόμαστε φυσικά σε κακοποιητικούς γάμους, ούτε σε σχέσεις που θέτουν την ακεραιότητα ή τη ζωή κάποιου σε κίνδυνο – εκεί η απόφαση είναι μονόδρομος.

Προτού, λοιπόν, αποφασίσεις να προχωρήσεις στο επόμενο βήμα, μιλήσαμε με τους ειδικούς, ώστε να σε βοηθήσουμε να διαλευκάνεις το τοπίο. Σου προτείνουμε να απευθύνεις αυτές τις 7 ερωτήσεις στον εαυτό σου –ιδανικά και στον/στη σύζυγό σου– προτού καταλήξεις σε μια απόφαση.

Αξίζει να προσέξεις ότι επίτηδες δεν αναφερόμαστε στην παράμετρο παιδιά, που ενδέχεται να σε δυσκολεύει να κατασταλάξεις. Η δυναμική μίας σχέσης οφείλει να εξετάζεται ξεχωριστά και ένας δυστυχισμένος γάμος δεν ωφελεί κανένα μέλος της οικογένειας.

Σκέφτεσαι το διαζύγιο: Υπάρχει κάποιος τρόπος να αποφευχθεί;

Όταν κάποιος αρχίζει να σκέφτεται σοβαρά το διαζύγιο, φυσικά υπάρχει σοβαρός λόγος. Δεν θα σου πούμε ότι δεν έχεις προβλήματα στον γάμο σου. Πλην όμως το ίδιο το διαζύγιο ως διαδικασία έχει πολλές δυσκολίες, τις οποίες δεν μπορείς να γνωρίζεις εκ των προτέρων, εκτός κι αν τις έχεις ξαναζήσει.

«Το διαζύγιο είναι μια δύσκολη επιλογή και οι περισσότεροι άνθρωποι που καταλήγουν εκεί, ξέρουν ότι αποτελεί την ύστατη λύση», αναφέρει η Αγγελική Σουμάνη, ψυχολόγος MSc-ψυχοθεραπεύτρια και ειδική εκπαιδευτικός, η οποία βλέπει αρκετά ζευγάρια σε θεραπευτική διαδικασία, αλλά και αρκετούς διαζευγμένους. Προτού λάβεις μια τόσο σημαντική απόφαση, είναι σημαντικό να έχεις εξαντλήσει όλες τις υπόλοιπες επιλογές.

Μερικές φορές ο τερματισμός ενός γάμου μπορεί να φαίνεται η ιδανική λύση στα προβλήματά σου, αλλά δεν είναι έτσι. «Το διαζύγιο είναι μια μεγάλη απώλεια, ένα πολύ στρεσογόνο γεγονός, όπου και οι δύο σύντροφοι βιώνουν συναισθήματα θυμού, θλίψης, ματαίωσης, ενοχών, αλλά και πένθους», αναφέρει η ίδια.

«Πριν πάρετε διαζύγιο, θα πρέπει να αναρωτηθείτε αν είστε 100% σίγουροι ότι θέλετε διαζύγιο», λέει η Ειρήνη Δενέζη, δικηγόρος με μακρόχρονη εμπειρία στο οικογενειακό δίκαιο. «Αυτό που ξεχνάνε όλοι είναι ότι επέλεξαν έναν συγκεκριμένο άνθρωπο για να μείνουν για πάντα μαζί ή ενδεχομένως και για να κάνουν οικογένεια», συμπληρώνει. Με το διαζύγιο, άλλα προβλήματα ξεκινούν. Βεβαιώσου, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να αποφευχθεί.

Είμαι οικονομικά προετοιμασμένος/η;

Ο γάμος ως θεσμός στήθηκε αρχικά ως μια οικονομική συμφωνία. Η διάλυσή του, ακόμη και σήμερα, είναι δαπανηρή. Υπάρχουν τα έξοδα που αφορούν την ίδια τη διαδικασία, τα οποία δεν είναι λίγα, αλλά το βασικό πρόβλημα είναι η αύξηση των εξόδων που προκύπτει μετά.

«Το οικονομικό είναι σημαντικό θέμα, καθώς πρέπει να στηθούν δύο νοικοκυριά με τα ίδια χρήματα. Αυτό δυσκολεύει τα πράγματα και φέρνει περισσότερες εντάσεις ανάμεσα στους συντρόφους», αναφέρει η κα Δενέζη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραμείνεις σε έναν δυστυχισμένο γάμο. Σημαίνει ότι θα πρέπει να έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα. Βεβαιώσου ότι μπορείς να αντέξεις το οικονομικό βάρος, βάλε τα οικονομικά σου σε τάξη, κάνε έναν προϋπολογισμό και συγκέντρωσε όλα τα απαραίτητα έγγραφα, προτού ξεκινήσεις τη διαδικασία.

Ξέρω τι σημαίνει διαζύγιο ως διαδικασία;

Εάν δεν έχεις ζήσει ένα διαζύγιο από πρώτο χέρι, πιθανότατα δεν συνειδητοποιείς όλα όσα συνεπάγεται η διαδικασία. Έτσι, πριν ξεκινήσεις, βεβαιώσου ότι καταλαβαίνεις τι ακριβώς θα συμβεί. Συμβουλεύσου κάποιον επαγγελματία που έχει εμπειρία στο οικογενειακό δίκαιο, αλλά και κάποιον γνωστό σου που έχει περάσει τη διαδικασία.

«Η λύση ενός γάμου περιλαμβάνει αρκετές νομικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες συχνά κουράζουν ψυχικά και εξαντλούν οικονομικά το πρώην ζευγάρι. Καλό είναι να οπλιστούν και οι δύο με υπομονή και σθένος, καθώς είναι απαραίτητο να ολοκληρωθούν σωστά όλα τα βήματα και να διευθετηθούν όλα τα πρακτικά και οικονομικά ζητήματα στην αρχή, προκειμένου να μην δημιουργηθούν μεγαλύτερες δυσκολίες στο μέλλον», γράφει η ψυχολόγος, Ναταλία Κουτρούλη, στο OW.

Ποιοι είναι οι στόχοι μου;

Ένα άτομο που θέλει να φύγει από μια σχέση, θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά ποιοι είναι οι στόχοι και τα ενδιαφέροντά του μετά το διαζύγιο ή τον τερματισμό της σχέσης. «Συχνά έρχονται πελάτες που νομίζουν ότι θέλουν διαζύγιο, αλλά δεν έχουν ιδέα πού θέλουν να ζήσουν μετά το διαζύγιο, δεν έχουν σκεφτεί πώς θα μοιράζεται ο χρόνος ανατροφής των παιδιών ή πώς θα πληρωθούν τα έξοδα της οικογένειας, όταν υπάρχουν δύο ξεχωριστά νοικοκυριά» αναφέρει η κα Δενέζη.

«Μερικές φορές φλερτάρει κανείς με την ιδέα του διαζυγίου, για να ξεφύγει από το στρες της γονεϊκότητας στις μέρες μας», λέει η ψυχοθεραπεύτρια-συγγραφέας Ευαγγελία Ανδριτσάνου. Σκέψου, λοιπόν, σοβαρά πώς υπολογίζεις να είναι η καθημερινότητά σου μετά το διαζύγιο και αναλογίσου πώς αυτό μπορεί να συμβεί.

Μήπως τα προβλήματά μου έχουν να κάνουν με το άγραφο «συμβόλαιο γάμου»;

Οι μακροχρόνιες σχέσεις περνάνε σχεδόν πάντα από το αρχικό στάδιο του έρωτα στην απογοήτευση. Ίσως εκπλαγείς αν μάθεις ότι πίσω από αυτό κρύβεται ένα άτυπο συμβόλαιο, το λεγόμενο συμβόλαιο γάμου, που σε περιόδους κρίσεων μπορεί να χρειάζεται απλώς ανανέωση.

Όπως μας είπε η κα Σουμάνη, ενδεικτικό αυτού του συμβολαίου είναι ότι αποτελεί μια άρρητη και ασυνείδητη συμφωνία. Περιλαμβάνει όλα όσα κάνουν δύο ανθρώπους να αποφασίσουν να συνάψουν μια σχέση, μαζί και τις προσδοκίες που έχουν από τον/τη σύντροφό τους. Οι προσδοκίες αυτές όμως δεν διατυπώνονται με σαφείς όρους.

Το συμβόλαιο στην πορεία της σχέσης δεν μπορεί να μένει ίδιο. Πολλά προβλήματα και προστριβές εμφανίζονται, όταν το συμβόλαιο πρέπει να αλλάξει, είτε επειδή προκύπτει ένα γεγονός, όπως η γέννηση και η ενηλικίωση ενός παιδιού, κάποιο πρόβλημα υγείας των συντρόφων ή ένα επαγγελματικό θέμα που μπορεί να φέρει ανατροπή κ.ά. Καθώς η σχέση εξελίσσεται, λοιπόν, προκύπτουν καινούργια δεδομένα και προσδοκίες και οι άνθρωποι μπορεί να νιώσουν ότι οι προσδοκίες τους διαψεύδονται.

Το συμβόλαιο γάμου σχετίζεται άμεσα με την προσωπική εξέλιξη του κάθε συντρόφου. Προτού αποφασίσεις να χωρίσεις, ίσως θα είχε νόημα να επανεξετάσεις τις προσδοκίες σου τόσο από τον άλλον όσο και από τον εαυτό σου μέσα στη σχέση με τη βοήθεια ενός σύμβουλου γάμου ή ενός ψυχοθεραπευτή.

Πώς θα ήταν ιδανικά η σχέση μας;

Αν αφιερώνεις χρόνο στην απόφαση ενός διαζυγίου, αξίζει να αφιερώσεις λίγο ακόμη στο να σκεφτείς πώς επιθυμείς να είναι η σχέση σου. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλεις να χωρίσεις, αλλά ένας πολύ συνηθισμένος είναι να μην επικοινωνείς πλέον με τον σύζυγό σου.

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση, η οποία πρέπει να απευθυνθεί και στους δύο συντρόφους, θα βοηθήσει να ξεκαθαρίσουν τι θέλουν από το γάμο τους. Θα βοηθήσει όμως και να εξερευνήσουν τι χρειάζεται και ο καθένας ατομικά. Είναι το πρώτο βήμα για την ανανέωση του συμβολαίου που προαναφέραμε και μπορεί να δείξει αν υπάρχει ή όχι μέλλον στη σχέση.

Γιατί αντιμετωπίζουμε προβλήματα;

Μπορεί να είσαι σε θέση να απαριθμήσεις όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις στον γάμο σου, μπορείς όμως να τα ερμηνεύσεις; Η απάντηση στην ερώτηση Γιατί έχουμε προβλήματα; δεν είναι πάντα ξεκάθαρη και προφανής.

Όταν αναρωτιόμαστε (και ο σύντροφός μας) γιατί υποφέρουμε, σκάβουμε λίγο βαθύτερα μέσα μας και συνήθως αντλούμε τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους βασανιζόμαστε. Επιπλέον, όταν αναρωτιόμαστε γιατί υποφέρουμε, αναλαμβάνουμε την ευθύνη για το πώς νιώθουμε. Στην πραγματικότητα, το να αφιερώσεις χρόνο για να επισημάνεις τι προκαλεί τους καβγάδες σας μπορεί να σου δώσει ένα σημείο εκκίνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον γάμο σου.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ