Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Βεσυρόπουλος: «Οι πολίτες βλέπουν θετικά τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων»

«Αυτοί που αντιδρούν στη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων έχουν δύο βασικές δυσκολίες. Η πρώτη είναι να αρθρώσουν ένα ρεαλιστικό και κυρίως τεκμηριωμένο αντίλογο. Η δεύτερη και σοβαρότερη δυσκολία τους είναι να πείσουν τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι στηρίζουν τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και αντιμετωπίζουν θετικά τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων», τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και Βουλευτής Ημαθίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου. 

Επισήμανε ότι δημιουργείται ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο κριτηρίων, αξιολόγησης πιστοποίησης και κυρίως εποπτείας για τα μη κρατικά πανεπιστήμια που θα αποτελούν παραρτήματα Πανεπιστημίων του εξωτερικού. Συγκεκριμένα η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης θα ελέγχει: 

  • Την τήρηση των προϋποθέσεων εγκατάστασης και λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων, που περιλαμβάνουν σειρά υποχρεώσεων όπως κτιριακές εγκαταστάσεις, βιβλιοθήκες, ερευνητικές υποδομές και άλλα. 
  • Την πιστοποίηση και αξιολόγηση των προγραμμάτων σπουδών. Κάθε μη κρατικό πανεπιστήμιο θα πρέπει να διαθέτει 3 τουλάχιστον σχολές, με ένα τουλάχιστον πρόγραμμα πρώτου κύκλου σπουδών η καθεμία και να διαθέτει αξιολόγηση και πιστοποίηση από τη χώρα προέλευσης τους. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι από τις ελάχιστες χώρες στις οποίες δεν επιτρέπεται η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων. 

Όπως ανέφερε ο κ. Βεσυρόπουλος τα δύο τρίτα και πλέον του νομοσχεδίου περιέχουν διατάξεις για την ενίσχυση και αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου αφού: 

  • Τα δημόσια πανεπιστήμια μπορούν πλέον να συμβάλλονται με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής καθώς και με διεθνή κέντρα σπουδών με έδρα την Ελλάδα ή και με αντίστοιχους αναγνωρισμένους διεθνείς οργανισμούς, προκειμένου να έρχονται αλλοδαποί φοιτητές για να πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα μέρος των σπουδών τους. 
  • Μπορούν να εγγραφούν στα αγγλόφωνα προγράμματα των ελληνικών πανεπιστημίων και φοιτητές ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ξένων χωρών. 
  • Πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ θα διατεθεί για την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου με 475 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, 279 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ και 700 εκατομμύρια ευρώ μέσω ΣΔΙΤ για την κατασκευή και ανακαίνιση φοιτητικών εστιών. 

Απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βεσυρόπουλος υπενθύμισε ότι το 2018, η χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ήταν 92 εκατομμύρια ευρώ ενώ το 2023 έφτασε τα 133 εκατομμύρια ευρώ. «Η λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων βάζει τέλος σε μια περίοδο ακινησίας και παρακμής, που κρατούσε τη χώρα στο χθες. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει στο δρόμο των μεγάλων αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων γιατί αυτή είναι η εντολή που πήρε από τους πολίτες», τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο Απόστολος Βεσυρόπουλος.

16 σχόλια:

  1. Εσείς την βλέπετε που εισθε ματσωμενοι...για ρώτα αυτούς που με ζόρια βγάζουν την καθημερινοτητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αποστόλη δεν εκφράζεις τις απόψεις των ψηφοφόρων σου εκφράζεις τις απόψεις των κατοίκων του Ψυχικού και της Κηφισιάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ψηλε αστο,
    ειστε εκτος συνταγματικότητας και δεν εχει σημασια τι λεει ο κοσμος , εσυ και εγω. τι λεει το συνταγμα ειναι το θεμα και τα τελευταια χρονια το εχετε κανει ...λαστιχο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριε Βεζυρόπουλε, ανοίξτε επιτέλους τα αυτιά σας , να ακούσετε την κοινωνία..... Μην ακούτε τους δικούς σας επιχειρηματίες, που με τις πλάτες σας κάνουν παιχνίδι, σε βάρος του απλού και οικονομικά ασθενέστερου κόσμου, που θέλει να δώσει γνώση και μόρφωση στα παιδιά του. Αυτοί οι επιχειρηματίες θα συνεργαστούν με ιδιωτικά ξένα πανεπιστήμια και θα γεμίσουν τις τσέπες τους. Αφού ενδιαφέρεστε, τόσο πολύ για τον απλό λαό, γιατί δεν έχετε φροντίσει να μπει ένα τέλος με τα πληρωμένα μεταπτυχιακά, που γίνεται το κάτι άλλο. Καμία γνώση, μόνο παρανομία. Τι λέτε για τα πληρωμένα μεταπτυχιακά από Κύπρο; Άρχισαν και θα διδακτορικά με τον ίδιο τρόπο;;; Σκέψεις κάνουμε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν ξερω κατα ποσο ειστε σίγουροι για την απόφαση του ΣτΕ οταν θα ερθει η ωρα αυτο να αποφανθεί, και εαν δεν τα εχετε ¨βρει¨, και σας κάτσει... στραβά η τελικη αποφαση, οι αποζημιώσεις στα ξενα πανεπιστήμια πρεπει να ειναι απο την τσεπη σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ένας πολιτικός που ενδιαφέρεται για τις απόψεις των πολιτών του τόπου του, άραγε διαβάζει τα σχόλια τους, στον ηλεκτρονικό τύπο;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ρε εσείς εκεί στη ΝΔ με το 41% που σας ψηφισε από το 54% των ψηφισάντων, δεν έγινε τσιφλίκι σας η χωρα,και αν ένα 21%του ελληνικού λαού σας ακολουθεί σαν πρόβατα ,δεν μπορείτε να καταδικάσετε όλους τους άλλους,έλεος θυμίζετε χρόνια μεσοπολέμου που με τις πολιτικές σας είναι θέμα χρόνου για να εμφανιστεί κάποιος σωτήρας τύπου Αδόλφου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σα να ΄χει δίκιο ο Κουτσούμπας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κύριε βεσυρόπουλε, ο κόσμος υποφέρει κοινωνικά, θρησκευτικά, πολιτικά, οικογενειακά με τα καμώματα της ΝΔ που πάτε να μας περάσετε, ως κανονικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ναι αλλά βλέπουν αρνητικά την απουσία ασθενοφόρου από την Αλεξάνδρεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αλήθεια τώρα?και που το ξέρεις κ.Βεσυροπουλε?κάνατε δημοψήφισμα?τολματε να κάνετε?όχι φυσικά όπως και με τον γάμο της loatki κοινότητας.αλλα ξέχασα και εκεί όλος ο κόσμος το ήθελε....ντράπηκε και η ντροπή μαζί σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το Σύνταγμα λέει ότι τα Ανώτατα Ιδρύματα πρέπει να είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.ΔΗ-ΜΟ-ΣΙ-ΟΥ. Θα καταπέσει πολύ εύκολα στη Δικαιοσύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μήπως το ΚΚΕ έχει γίνει πιο δεξιό από Ν.Δ.;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Aς ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί..
    Aς ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΤΟ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝ.ΘΡΑΚΗΣ ΤΟ ΞΕΡΕΙ Ο ΜΕΣΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ;;;;
    Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΙΔΡΥΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ! ! ! ! !
    ΜΠΕΙΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΥΤΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ