Την επίσημη διακήρυξη για την ίδρυση του Δικτύου Πόλεων για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία, με τη
συμμετοχή 91 Δημάρχων –Μελών από όλη τη χώρα, υπέγραψε το πρωί της Τρίτης 12 Μαρτίου 2024 στην Αθήνα ο Δήμαρχος Βέροιας, κ. Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης.Το πρώτο δίκτυο πόλεων που δίνει τη δυνατότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμβάλλει στη διαμόρφωση της Πολιτικής Προστασίας μέσα από ισχυρές δομές και μηχανισμούς ασφάλειας των πολιτών, δημιουργήθηκε μέσα από το 3ο FORUM του ΣΠΑΥ με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη: Το Μέλλον της Αυτοδιοίκησης», το διήμερο 11 & 12 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης». Βασική επιδίωξη του δικτύου είναι η ενίσχυση του κομβικού ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ανάπτυξη ενός ενιαίου εθνικού μηχανισμού διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, από την πρόληψη έως την αποκατάσταση, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και της Τεχνητής Νοημοσύνης.
«Η Βέροια και το Στρατηγικό Σχέδιο για την Κλιματική Ουδετερότητα»
Ομιλία του Δημάρχου Βέροιας στο Forum του ΣΠΑΥ
Η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης Κλιματικής Ουδετερότητας του Δήμου Βέροιας με ορίζοντα το 2030 αποτέλεσε το κύριο θέμα της ομιλίας του Δημάρχου Βέροιας, κ. Κωνσταντίνου Βοργιαζίδη, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες του 3ου FORUM του Σ.Π.Α.Υ. 2024
Ο Δήμαρχος Βέροιας συμμετείχε σε ένα διήμερο διαλόγου όπου Υπουργοί, Δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα και διακεκριμένοι ομιλητές ανέπτυξαν τις προτάσεις τους για το περιβάλλον στο FORUM του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού.
Στην ομιλία του ο κ. Βοργιαζίδης υπογράμμισε τη σημασία συμμετοχής της Βέροιας στο «Σύμφωνο των Δημάρχων» και στην εκπόνηση Σχεδίου Διαχείρισης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα στην οποία προχώρησε ο Δήμος το 2018.
«Ο Δήμος Βέροιας προχωρά ακόμη παραπέρα, ξεκινώντας την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης Κλιματικής Ουδετερότητας του Δήμου μας με ορίζοντα το 2030. Σκοπός είναι η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου όπου θα προσδιορίζονται οι δράσεις/έργα και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και οι πόροι. Οι τομείς που διέπουν το σύνολο της λειτουργικής δραστηριότητας του Δήμου μας αφορούν σε:
- μεταφορές
- κτίρια
- παραγωγή ενέργειας
- μείωση κατανάλωσης ενέργειας
- χρήσεις γης
- αναβάθμιση και ο μετασχηματισμός του δομημένου αστικού περιβάλλοντος
- απορρίμματα
- κυκλική οικονομία
- εφαρμογή και χρήση νέων τεχνολογιών και έξυπνων εφαρμογών
- δημιουργία πράσινων και άλλων υποδομών αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, κ.α.,» τόνισε ο Δήμαρχος Βέροιας.
Εξάλλου πριν ένα χρόνο, ο Δήμος Βέροιας υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ και εντάχθηκε στους ογδόντα δήμους της Ελλάδας του δικτύου ελληνικών πόλεων που εργάζονται στο πλαίσιο της Αποστολής για τις «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις μέχρι το 2030» με απώτερο στόχο την καθολικά ευρωπαϊκή κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 (fit for 2050).
Στόχος του Δήμου Βέροιας είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, η βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών, η βελτιστοποίηση των μεταφορικών/κυκλοφοριακών δεικτών, η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος, η πράσινη ψηφιακή μετάβαση, η κυκλική οικονομία, η βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή.
Πέρα από τις φωτογραφίες μπορεί ο Δήμαρχος να απαντήσει με αποτελέσματα δράσεων ποια η προστιθέμενη αξία για τον δήμο και τους Δημότες όλων αυτών των δράσεων,συμμετοχής σε θεματικές ομάδες Δήμων που όντως είναι στοχευμένες στις ανάγκες των πόλεων και των Δημοτών ,αλλά για τον Δήμο Βέροιας και τους Δημότες άνθρακας ο θησαυρός.
ΑπάντησηΔιαγραφή