Την Παγκόσμια Ημέρα Πέτρινων Γεφυριών, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024, εγκαινιάστηκε στη Βέροια η έκθεση ζωγραφικής με θέμα την Γέφυρα Καραχμέτ.
Την παλαιότερη και μοναδική πέτρινη γέφυρα της Βέροιας, που αποτυπώθηκε σε πίνακες ζωγραφικής, όπως ενέπνευσε τον καθένα από τους εννέα εικαστικούς της πόλης μας που συμμετείχαν με τα έργα τους.
Την έκθεση διοργάνωσε ο Σύλλογος «Φίλοι του ποταμού Τριποτάμου Βέροιας», με την στήριξη της ΚΕΠΑ, με σκοπό να επαναφέρει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ένα σημαντικό μνημείο της πόλης μας.
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης 28 Μαρτίου 2024, στον 1ο όροφο του Χώρου Τεχνών και θα παραμείνει στον χώρο τουλάχιστον για την επόμενη εβδομάδα.
Χαιρετισμό απηύθυναν, ο πρόεδρος του Συλλόγου Πάρης Παπακανάκης και ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Κώστας Ρίζος.
Στη συνέχεια, ο Γιάννης Καισαρίδης, προχώρησε σε μια ανάγνωση, με ηχητική υπόκρουση νερού και πουλιών, που ηχογράφησε το μεσημέρι της ίδιας ημέρας στο ποτάμι της Βέροιας.
Παίρνοντας τον λόγο ο Γιάννης Ναζλίδης πρότεινε στον Σύλλογο να βρει και τα υπόλοιπα πέτρινα γεφύρια στην Ελλάδα, του ίδιου αναστήματος, και να πραγματοποιηθεί ένα Συμπόσιο στη Βέροια με πρωταγωνιστή την Καραχμέτ, όπου θα συζητηθεί η αξία της γέφυρας στη ζωή των κοινωνιών.
Από την πλευρά του, ο Γεράσιμος Καλλιγάς, πρότεινε η έκθεση να περάσει να ελληνικά σύνορα και να ταξιδέψει στην Τουρκία, στο πλαίσιο της Ελληνοτουρκικής φιλίας.
Στην έκθεση συμμετέχουν με τα έργα τους οι εικαστικοί: Καραμίτσου Σιδηροπούλου Βασιλική, Κουκούδης Δημήτρης, Κουφοπούλου Δήμητρα, Μαυροκεφαλίδης Δημήτρης, Ναζλίδης Ιωάννης, Οικονομίδης Δαμιανός, Χαμιδιελή Φωτεινή, Χρήστου Αθανάσιος.
Επίσης, στην έκθεση φιλοξενούνται και έργα αποβιωσάντων εικαστικών, όπως το έργο του Αστέριου Τζήμα (1935-2016, ως απόδοση τιμής στην προσφορά του στον πολιτισμό της Βέροιας), που πρόσφερε η κόρη του, περιφερειακή σύμβουλος Συρμούλα Τζήμα και έργα της Χρυσάνθης Κωστοπούλου και Αθανασίου Χρηστούλη.
Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.