Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση του νέου βιβλίου το Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.Παντελεήμονα με τίτλο «Αγώνες για την Μακεδονία», που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες, και αφορά τη Μακεδονία και τους αγώνες της καθώς επίσης έγινε αναφορά στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, το Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας παρουσίασε 5 χορούς από την περιοχή του Ρουμλουκιου: Πατινάδα Έχασα μαντίλι, Καραγιάννενα, του Σεφερλί, της Μαρίας, Συρτό. Υπεύθυνη χοροδιδάσκαλος της εκδήλωσης ήταν η κ. Ζωή Βεσυροπούλου. Τις χορεύτριες συνόδευσε η ορχήστρα του Βαγγέλη Ψαθά.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τραγούδια από τη χορωδία του 8ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας, με την Ελένη Αναγνώστου να διευθύνει τους μικρούς μαθητές.
Παρακολούθησα και εγώ την εκδήλωση το Σάββατο που έγινε για την παρουσίαση του βιβλίου του σεβασμιότατου μητροπολίτη, και θαύμασα με δέος το Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας που παρουσίασε μερικούς χορούς της περιοχής του Ρουμλουκιού, και μου γεννάται το εύλογο ερώτημα πως γίνετε να παρουσιάζονται χοροί από το Ρουμλούκι με παραδοσιακά όργανα από την Νάουσα και όχι από την περιοχή του Ρουμλουκιού, δεν υπάρχουν μουσικοί από το Ρουμλούκι? και αυτό γίνετε συνέχεια από το Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας εδώ και αρκετά χρόνια. Δηλαδή εάν βρεθούμε στην Νάουσα που είναι και πρόσφατο το δρώμενο με τις μπούλες και τους γενίτσαρους θα δούμε να παίζουν με όργανα του Ρουμλουκιού? Η απάντηση είναι και φυσικά όχι. Θα δούμε ποτέ να παίζονται ποντιακοί χοροί με κλαρίνα η απάντηση είναι όχι. Πως μπορούμε να μιλάμε για ήθη έθιμα και παραδόσεις χωρίς να αναβιώνονται σωστά όπως τους πρέπει και κάνουμε ότι θέλουμε αρκεί να παρουσιάσουμε κάτι?
ΑπάντησηΔιαγραφή