Υγιέστερο μικροβίωμα του εντέρου
Ακριβώς όπως ο κανονικός καφές, ο ντεκαφεϊνέ είναι γεμάτος με αντιοξειδωτικά που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την υγεία του εντέρου. Η Lauren Manaker, M.S., RDN, LD, εγγεγραμμένη διαιτολόγος με έδρα το Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας, λέει: «Για την υγεία του εντέρου, ο καφές χωρίς καφεΐνη μπορεί να συμβάλει θετικά προωθώντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε διαιτητικές φαινολικές ενώσεις, χωρίς τις πιθανές γαστρεντερικές διαταραχές που προκαλούνται μερικές φορές από την καφεΐνη».
Ενώ και τα δύο είδη καφέ φαίνεται να διεγείρουν τη γαστρική κινητικότητα ορισμένες έρευνες έχουν βρει ότι ο ντεκαφεϊνέ δεν διεγείρει τόση έκκριση οξέος, κάτι που θα μπορούσε να είναι καλύτερο για άτομα με παλινδρόμηση οξέος.
Επιπλέον, αυτές οι φαινολικές ενώσεις που αναφέρονται από την Manaker έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις στο παχύ έντερο και μπορούν να υποστηρίξουν μια ακμάζουσα κοινότητα καλών βακτηρίων.
Βελτιωμένη ηπατική λειτουργία
Μια παλαιότερη αλλά μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι τόσο η κατανάλωση κανονικού όσο και χωρίς καφεΐνη καφέ συσχετίστηκε με υγιέστερα επίπεδα ηπατικών ενζύμων. Οι συγκεκριμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αντιοξειδωτικά, όπως οι φαινολικές ενώσεις, μπορεί να ευθύνονται γι' αυτό.
Μια μελέτη σε ζώα διαπίστωσε ότι ο καφές χωρίς καφεΐνη μπορεί να έχει προστατευτικά αποτελέσματα έναντι της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος. Η NAFLD συμβαίνει όταν το υπερβολικό λίπος συσσωρεύεται στο συκώτι και είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες ηπατικών ασθενειών.
Δεδομένου ότι αυτή ήταν μια μελέτη σε ζώα, θα χρειαστούν μελέτες σε ανθρώπους για να επαληθευτούν αυτά τα πιθανά οφέλη. Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι τα οφέλη μπορεί να σχετίζονται με τα αντίστοιχα του καφέ χωρίς καφεΐνη στον εντερικό φραγμό.
Καλύτερο σάκχαρο αίματος νηστείας
Το σάκχαρο νηστείας - μια μέτρηση του σακχάρου στο αίμα μετά από ολονύκτια νηστεία - χρησιμοποιείται συχνά για τη διάγνωση του διαβήτη. Χάρη σε έναν συγκεκριμένο τύπο αντιοξειδωτικού που ονομάζεται χλωρογενικά οξέα, η κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου αίματος νηστείας κατά 4% έως 5%.
Χαμηλότερος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο καφές χωρίς καφεΐνη, μαζί με τον αλεσμένο και στιγμιαίο καφέ, μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Είναι ενδιαφέρον ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν 1 έως 3 φλιτζάνια καφέ ντεκαφεϊνέ την ημέρα είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο.
Μειωμένος κίνδυνος πρόωρου θανάτου
Ένα άλλο όφελος του καφέ χωρίς καφεΐνη είναι η μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου. Τα δεδομένα έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη συσχετίστηκε επίσης με μείωση της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες.
Τα αρνητικά της κατανάλωσης ντεκαφεϊνέ καφέ
Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους του καφέ χωρίς καφεΐνη (όπως συμβαίνει άλλωστε και με τον κανονικό καφέ) είναι ότι μπορεί να κιτρινίσει τα δόντια. Αυτό μπορεί να μειωθεί ελαφρώς προσθέτοντας γάλα στον καφέ.
Επιπλέον, «οι ενώσεις που βρίσκονται τόσο στον κανονικό όσο και στον ντεκαφεϊνέ καφέ μπορεί να συμβάλλουν στη μειωμένη απορρόφηση μετάλλων, αν και τα διαθέσιμα στοιχεία δεν είναι πειστικά», λέει η Manaker. Οι περισσότερες μελέτες σχετικά με αυτό είναι αρκετά παλιές, επομένως χρειαζόμαστε πιο ισχυρές, νεότερες έρευνες για την κατανόηση των πραγματικών επιπτώσεων του καφέ χωρίς καφεΐνη στην απορρόφηση μετάλλων.
«Για τα άτομα που είναι ευαίσθητα στην καφεΐνη και τα άτομα με ορισμένες καρδιακές παθήσεις, η τακτική κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα του αισθήματος παλμών και ορισμένων αρρυθμιών», λέει ο Robert Salazar, M.D., καρδιολόγος στο Memorial Hermann στο Χιούστον.
Υπάρχουν ορισμένες αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με την επίδραση του καφέ χωρίς καφεΐνη στις γαστρεντερικές παθήσεις όπως η παλινδρόμηση οξέος και το πεπτικό έλκος σε σύγκριση με τον κανονικό καφέ. Για παράδειγμα, ο Salazar λέει ότι ο καφές χωρίς καφεΐνη μπορεί να επιδεινώσει αυτές τις καταστάσεις, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι είναι η καφεΐνη στον κανονικό καφέ που επιδεινώνει αυτές τις καταστάσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.